DEBAT OBERT

Els moviments veïnals insisteixen en la necessitat de revertir l’actual model turístic

  • L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, acompanyada per unes altres 15 associacions, ha presentat aquest dimarts al·legacions a la modificació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT).

  • Igual que van assenyalar fa quatre anys, argumenten que l’eina és tan necessària com insuficient i demanen tornar el seu ús de vivenda habitual a pisos turístics i «impedir tota nova plaça d’allotjament turístic».

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si hi ha una frase que resumeix els seus sentiments –no només, però això va també d’això– i el missatge que volen transmetre és, segurament, aquesta: «Barcelona té més hotels dels que podem suportar, estiguin plens o buits». Està treta del manifest que dos membres de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic han llegit el desagradable matí d’aquest dimarts a la plaça de Sant Miquel, acompanyats per representants d’entitats socials i veïnals de la ciutat, de la FAVB a la plataforma Plataforma en defensa de la Barceloneta, la PAH o el Sindicat de Llogateres. El lloc i el moment per a la lectura no és casual. Ho feien després d’entregar al consistori les al·legacions, firmades per totes les entitats allà presents –fins a 15– a l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), aprovat inicialment per la comissió de govern al mes de gener. Unes al·legacions que van en la línia de les presentades fa quatre anys, quan ja van definir l’eina com a «necessària i alhora insuficient».

La presentació de les al·legacions, que, en definitiva, persegueixen un pla més restrictiu –per alguna cosa es diuen Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT)- també té molt de «seguim aquí». El context en el qual es va aprovar el PEUAT inicial –que el gremi turístic va torpedinar a denúncies, algunes de les quals han derivat en els canvis realitzats en la versió actual– avui sembla gairebé una realitat paral·lela. Fa només quatre anys, però la ciutat era absolutament diferent, en un moment en què la turistificació batia rècords i s’havia convertit en la principal preocupació de la ciutadania. Avui la realitat és radicalment diferent, per la qual cosa els moviments socials reunits al voltant de l’ABDT han sentit la necessitat de fer-se presents i visibles, amb samarretes que parlaven per ells, amb eslògans com «El turisme mata els barris» o »Stop creuers».

La ciutat dels desnonaments diaris

La ciutat dels desnonaments diarisJust després de la frase en la qual assenyalen que la ciutat ja té més hotels dels que poden suportar, «plens o buits», el comunicat afegeix que «de les dues maneres són cruels en una ciutat en la qual hi ha desnonaments cada dia i una quantitat creixent de persones sense llar». A aquest dret a la vivenda s’hi ha referit el portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, qui ha recordat l’«evident impacte del turisme a la vivenda» i en el seu preu; igual que ha fet Rodrigo Martínez, del Sindicat de Llogateres, qui ha apuntat la necessitat de tornar els allotjaments turístics al parc de vivenda habitual com a eina per defensar el dret a la ciutat, com ha afegit Irene Escorihuela de l’Observatori DESC.

Entre les demandes concretes de l’ABDT destaca que les zones u i dos passin a ser de decreixement i que la tres i la quatre siguin de creixement zero. Reivindiquen també «instruments legislatius que acabin amb el caràcter indefinit de les llicències d’allotjament turístic, per poder controlar-les i extingir-les».

Una normativa de fons

Notícies relacionades

Sobre les habitacions de lloguer per dies, que aquesta nova versió del PEUAT aprovada inicialment prohibeix, des dels moviments veïnals insisteixen que cal «una normativa de fons altament restrictiva per si en algun moment el PEUAT cau o és modificat».

Quan el govern municipal va presentar al seu dia –aquest gener– la revisió del PEUAT, assenyalava que «quatre anys després de la seva entrada en vigor, als barris cèntrics hi ha 940 places turístiques menys i l’oferta ha crescut de manera controlada i equilibrada a les zones perifèriques, on les noves activitats són una oportunitat per al territori» i insistien que l’eina «continua sent fonamental per garantir el dret a la vivenda i a la vida veïnal». «El missatge que envien les entitats és que hi ha un debat a la ciutat que no ha mort. ¿Com cal regular el turisme? Ens diuen també que cal aprendre dels errors i passar de la ciutat turística a la ciutat amb turisme, una cosa que ja vam aprendre a l’últim mandat. Coincidim que ara és el moment de repensar la ciutat amb estratègies que no només passen pel PEUAT, sinó també per accions com l’adquisició de baixos comercials o de blocs de vivendes perquè hi hagi més veïns, ja que mantenir els barris vius és el millor antídot», reflexiona la tinenta d’alcalde Janet Sanz, qui remarca la necessitat de buscar l’equilibri i que aquesta crisi ha demostrat que la fórmula d’èxit de Barcelona és la d’una ciutat amb uns barris forts, ja que aquests han sigut els que s’han mostrat més resilients en aquesta crisi.

Temes:

Turisme