Reobertura horària

L’hostaleria de Barcelona preveu èxit a la tarda i sopars al ralentí

  • Un sondeig de la patronal revela un nivell moderat de reserves en l’arrencada de l’horari nocturn, excepte el cap de setmana

  • Molts bars i restaurants del centre continuaran tancats, a l’espera de la progressiva tornada del turisme

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El moment més esperat des de fa mesos per propietaris i treballadors dels bars i restaurants de Barcelona, la reobertura en l’horari de tarda i nit, tindrà un efecte molt desigual en funció de les zones i el tipus d’establiment. En general, s’esperen millors resultats per als bars i les seves terrasses a la franja del vespre que als restaurants de nit, supeditats a tancar a les 23.00 hores i amb la ciutat encara deserta de turistes. Un sondeig del Gremi de Restauració de Barcelona revela expectatives de «recuperació del consum progressiva», sense allau de reserves.

La patronal ha enquestat part dels seus agremiats, tant petits operadors de barri com grans grups de restauració, amb el resultat majoritari de poc volum de peticions de taula fins ara. Estrenar l’ampliació horària diumenge no ajuda, ja que és una jornada en què habitualment molts establiments fan el descans setmanal i els pocs que obren tenen una afluència modesta. Des del portal de reserves ElTenedor apunten que només el 10% de les seves peticions per al diumenge que ve són per sopar.

La recuperació també s’intueix lenta de dilluns a dimecres, dies que tradicionalment el barceloní no sopa fora de casa. Tot i que ara hi ha ganes endarrerides, en molts casos xocaran amb moltes economies domèstiques malmeses. Els afectats, revelen l’enquesta i diverses fonts del sector consultades per aquest diari, vaticinen una concentració de la possible demanda nocturna entre dijous i dissabte. Però «l’empenta real haurà d’esperar que els horaris siguin més amplis», apunta Roger Pallarols, director general del gremi, des del convenciment que a partir de les 23.00 hores el públic buscarà al carrer o a casa la socialització que no podrà tenir als establiments de pública concurrència.

Ajustar hàbits

Malgrat la prudència expressada en les previsions, alguns establiments més especialitzats en la franja de nit sí que al·ludeixen a la il·lusió i interès mostrat per la seva clientela, tot i que troben a faltar una hora més d’activitat per poder doblar taules. L’adaptació dels barcelonins a la nova etapa passarà per tornar a avançar l’hora de sopar, a l’europea, en una ciutat molt acostumada a reserves a les deu de la nit. Tot i així, Pallarols aplaudeix que les demandes sectorials (l’ampliació horària, la reobertura als interiors i exteriors, i l’eliminació del toc del queda) siguin una realitat, si bé encara amb algun fre per a la recuperació. Sí s’espera que el negoci de tarda (berenars i terrassa) tinguin una recuperació molt més ràpida.

Notícies relacionades

La nova fase no implicarà una tornada massiva del personal als llocs de treball. Els enquestats parlen de «desafectació parcial» dels treballadors en erto, de manera que encara es percebi un percentatge de la prestació. Esperen poder anar normalitzant les jornades en la mesura que respongui la clientela i exigeixen que no hi hagi «marxa enrere».

No obstant, el procés a Ciutat Vella i part de l’Eixample té una equació més complexa. Més que en els horaris, la vista està posada en la vacunació massiva que permeti la mobilitat internacional. «És necessari recuperar el turisme a Barcelona al més aviat possible, perquè hi ha centenars de restaurants tancats des del març del 2020 que no resistirien un altre estiu com el passat», afirma a aquest diari el portaveu de la patronal. Moltes persianes estan tancades en aquestes zones, sabent que sense visitants de fora les seves nits serien un desert.

Pendents d’ajustos a l’ampliació de les terrasses