Contractació menor

Arxivada una denúncia de Ciutadans contra Colau per fragmentar ajudes

  • El Tribunal de Comptes desestima el cas per no veure-hi responsabilitat comptable i perquè Guilarte, presidenta del grup municipal de Cs, no s’hi va personar

Arxivada una denúncia de Ciutadans contra Colau per fragmentar ajudes
2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El govern d’Ada Colau ha guanyat una batalla, o ha vist com els seus oponents la perdien, en un front que fa mesos que viu hostilitats més que destacables: el de les ajudes concedides per l’ajuntament, que han sigut objecte de crítiques i de denúncies presentades per diversos actors.

L’octubre passat, un dels grups municipals del plenari, Ciutadans, va denunciar davant el Tribunal de Comptes que el consistori havia fragmentat contractes per, en alguns casos, evitar concursos que permetessin que diversos aspirants optessin a un encàrrec i, en d’altres, encobrir tasques de llarga distància a un mateix destinatari fragmentant-les. Segons una interlocutòria a què ha tingut accés aquest diari, el Tribunal de Comptes arxiva la denúncia per no personar-se al cas la denunciant i presidenta del grup, Mari Luz Guilarte, i afirma que el fiscal no hi veu responsabilitat comptable en les actuacions assenyalades.

El grup que presideix Mari Luz Guilarte va denunciar en concret que el govern de Colau havia formalitzat, entre el 2017 i el 2019, 279 contractes per un import només uns cèntims per sota dels límits que obliguen a obrir un concurs públic. Aquests 279 contractes sumen un cost total de 5,6 milions. El concurs és obligatori a partir dels 18.000 euros més IVA (21.780 euros) en els casos que incumbeixen serveis i subministraments i a partir dels 50.000 euros més IVA (60.500 euros) en el cas de les obres.

La no-personació

Notícies relacionades

Segons la interlocutòria de l’organisme, emès al febrer, una vegada Guilarte va denunciar les contractacions, se la va requerir perquè «en cas que es desitgés entaular l’acció pública d’exigència de responsabilitat comptable comparegués conferint la seva representació a un procurador o advocat i presentés un escrit en què s’individualitzin els supòsits de responsabilitat comptable». El text afegeix que es va instar la regidora a fer «referència específica a comptes determinats», a precisar els detalls de l’assumpte. També se la va advertir que en cas que «s’inadmetés l’acció pública que instés, li podrien ser imposades les costes».

Segons la interlocutòria, Guilarte va replicar que no volia personar-s’hi, sinó col·laborar amb el Tribunal de Comptes, «i en especial amb la seva fiscalia», en la possible investigació. El desembre passat, la fiscalia va advocar per arxivar l’assumpte. El text conclou que davant el fet que Guilarte rebutgés personar-s’hi «és procedent inadmetre i arxivar les actuacions», i remarca que el Ministeri Fiscal considera que les irregularitats denunciades «no constitueixen un perjudici concret per als fons públics» i que «no es desprenen indicis de responsabilitat comptable».