Dia del llibre i la rosa

Plans per a un Sant Jordi hedonista en carrers, restaurants i hotels de Barcelona

  • Molts establiments ofereixen iniciatives per disfrutar de nou de la Diada d’abril i reanimar la seva activitat

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després del Sant Jordi virtual de 2020, que va deixar els carrers sense llibres, ni roses ni l’ambientàs habitual i hedonista d’aquesta data màgica a Catalunya, diferents sectors intentaran aquest divendres rescatar la millor versió possible d’un 23 d’abril en pandèmia. I tot i que la crisi sanitària manté negocis tancats, molts esperen –per vendes o imatge– treure’n partit a les ganes de carrer, consum i normalitat de la població. Algunes opcions ludicoculturals també permetran disfrutar del dia sense gairebé cost.

Comerç implicat

Aprofitant l’alegria que tornarà a prendre els carrers, molts establiments faran accions o muntatges als seus aparadors. Entre els més espectaculars figura la joieria Cartier a passeig de Gràcia, 82, decorats completament amb filigranes de paper japonès en vermell i plata que recreen roses i llibres. Als eixos comercials de barri hi ha originals iniciatives, com les que organitzen les botigues de Sant Antoni i l’Eix Clot, on els venedors trauran a l’aparador el seu llibre preferit i qui en fotografiï un parell i enviï les fotos a la web de l’eix participarà en el sorteig de xecs regal. Al d’Encants Nous han creat un concurs de relats curts (es poden entregar fins al 30 d’abril).

Hotels per endinsar-se

Només una quarta part dels hotels barcelonins estan oberts, a l’espera de la recuperació turística. Però molts han preparat reclams dirigits a la població local. Algun, al centre, com el Regina (acabat de reformar) i el Neri, han triat aquesta data per reobrir després de mesos de tancament. Al Neri conviden els barcelonins a inundar la font de la plaça de Sant Felip Neri amb pètals de rosa i, de portes endins, comptaran amb un Menú Llegendari especial per a l’ocasió (50 euros per persona amb vi inclòs) o un ‘pack’ amb sopar, allotjament i esmorzar per 255 euros la parella (fins al dia 25).

Al passeig de Gràcia o molt a prop, hi ha moltes opcions. L’Hotel Majestic aposta per la solidaritat amb ‘Una rosa per una causa’ per a la fundació IRES (ajuda famílies vulnerables) muntant un carro de roses per un donatiu, amb voluntaris de l’oenagé al vestíbul. També tindran versió virtual. Al terrat de la desena planta hi haurà menú especial basat en la gamba vermella de Palamós (48 euros) i la seva nova carta d’estiu. En el també luxós Palace celebren Sant Jordi amb un mercat ambulant a la terrassa, tallers creatius i concerts de jazz i soul, a més d’un muntatge amb un duel d’il·lustradors davant la façana. Desplegaran també un menú especial i un aperitiu (caneló de carn trufat amb beguda, per 8 euros) tot el dia, o el complet de menjar i allotjament per 345 euros per a dos.

La web del Gremi d’Hotels recapitula activitats i promocions en molts altres establiments, com els paquets de Spa&Flowers del Yurbban; els concerts a la fresca al jardí del Cotton House (també paquets amb nit) i els menús especials del Barcelona 1882 i el Gallery.

Restaurants entregats... fins a les 5 de la tarda

El sector intentarà esprémer l’horari restringit per atraure comensals amb menús per a l’ocasió, però encara amb l’horari limitat que impossibilitarà els sopars (excepte els allotjats en hotels). Infinitat de restaurants inclouen detalls com una copa de cava, una rosa de regal o unes postres especials. Els que vulguin celebrar-ho a la nit i a domicili tindran propostes com les bombolles Sant Jordi a Glovo, que, a més de llibres i roses, despatxarà menús o ‘packs’ de restaurants i xefs destacats en menys de mitja hora, com Nandu Jubany (amb rosa inclosa), La Mundana, Hofmann, Feroz... La web Eltenedor ha creat una llista dels millors establiments per menjar el dia 23 i, segons diuen, ja tenen el doble de reserves que altres divendres.

Rutes literàries i més

Notícies relacionades

Els que tinguin ganes de vagarejar en llibertat aquest Sant Jordi tenen a l’abast plans variats. Des del que organitza el Teatre amb R de República i el Grup de Dones de l’Associació de Veïns del Casc Antic per reivindicar la literatura i cultura catalanes durant la jornada (recorreguts que surten d’Urquinaona a les 12.00 i 19.00 hores, amb lectures literàries en alguns moments) fins a la possibilitat de crear itineraris propis amb la guia interactiva i descarregable d’Estudio34 que s’endinsa en els escenaris barcelonins de 115 llibres, des de ‘La plaça del Diamant’ fins a ‘L’ombra del vent’.

Turisme de Barcelona, a més d’oferir diverses rutes literàries des de la seva web, promociona aquesta Diada una rosa de disseny (local) solidària amb missatge personalitzat, abonant 1 euro que el consorci donarà al Banc dels Aliments.