A BARCELONA

Un judici reviurà l’assassinat que va revoltar el barri de Baró de Viver

  • Un jurat haurà de decidir sobre la culpabilitat d’un matrimoni que va acabar amb la vida d’un home

  • La víctima va rebre almenys tres trets en ple carrer després d’haver rebut diverses amenaces de mort

  • Els veïns van arribar a assaltar i incendiar la vivenda dels dos processats pel crim

Los vecinos se concentraron al día siguiente del asesinato para mostrar su repulsa por el crimen. Josep Garcia

Los vecinos se concentraron al día siguiente del asesinato para mostrar su repulsa por el crimen. Josep Garcia / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eduardo Colmena va ser abatut a trets el 22 de desembre del 2018 a la plaça de Baró de Viver de Barcelona. Havia sigut amenaçat de mort per una família amb què tenia una relació molt conflictiva des de feia anys. Fins i tot, un dia abans de la seva mort va presentar una denúncia davant els Mossos d’Esquadra. El sagnant crim va revoltar els veïns del barri. La tensió i la crispació es van apoderar dels conciutadans de la víctima. Un parell de centenars de persones van assaltar i van provocar un incendi a la casa on vivia el presumpte homicida, que havia desaparegut del mapa, juntament amb tots els seus parents.

A l’Audiència de Barcelona es reviurà a partir de dilluns vinent i durant diversos dies el succés. Al banc dels acusats i davant un jurat popular s’asseurà el matrimoni acusat d’acabar amb la vida de l’Eduardo. La fiscalia i l’advocat Daniel Salvador, del despatx Vosseler, que exerceix l’acusació particular, reclamen 27 anys de presó per a Olga Buendía Soto i el seu marit, Pedro Santiago Muñoz, el presumpte autor material dels trets, per un delicte d’assassinat i un altre de tinença il·lícita d’armes. L’home va ser detingut el gener del 2019 a Roquetas de Mar (Almeria), on s’havia refugiat amb la seva família. La dona va ser empresonada posteriorment, arran de la declaració de testimonis protegits.

Els dos processats vivien al barri de Baró de Viver igual que l’Eduardo. Entre ells hi havia una relació més que pèssima. La disputa havia provocat que la víctima presentés múltiples denúncies contra Pedro Santiago i altres membres del seu clan familiar. En va interposar una el dia anterior al crim. Posava en coneixement dels Mossos, entre altres coses, que el 20 de desembre l’acusat l’havia amenaçat de disparar-li un tret, fent amb la mà el senyal d’apuntar i disparar. «Els Mossos van anar a casa seva, van estar-hi una estona i se’n van anar. No els van detenir ni van fer res», es va queixar al seu dia el pare del mort. 

Dos dies després, cap a les 22 hores, aquesta amenaça es va fer realitat. L’Eduardo, malgrat el desafiament llançat pels processats i «de la por que sentia», segons detalla el fiscal, va decidir sortir del seu domicili a passejar i es va dirigir cap a la plaça Baró de Viver, a prop de la seva vivenda. Els dos acusats van anar a trobar-lo, posats «de comú acord» i «amb ànim d’acabar amb la seva vida», o «almenys assumint les altes probabilitats que aquest resultat es produís», afirma el fiscal.

«Mata’l», va cridar la dona

Notícies relacionades

L’Olga portava l’arma en un primer moment, però després l’hi va entregar al seu marit, el Pedro. Mentre ella s’acostava al seu enemistat veí, la dona cridava: «Mata’l». L’home va disparar a la víctima al tòrax i al cap almenys, segons l’acusació pública, en tres ocasions, cosa que li va causar la mort. La víctima, que va deixar dona i una filla, no va tenir ni l’oportunitat de defensar-se de l’atac, recalca la fiscalia, que reclama una indemnització de 730.000 euros per a la família del finat.

El principal sospitós i la seva família van fugir la mateixa nit de l’assassinat. Va ser tan ràpida la fuga que es van deixar la porta de casa seva oberta i la llum i la calefacció enceses. Van recalar a la localitat d’Almeria de Roquetas de Mar. Però la policia els va trobar. El Pedro va ser enviat a presó i la seva dona, l’Olga, va quedar en llibertat provisional, tot i que posteriorment va ser empresonada per la declaració de quatre testimonis protegits aportats per l’advocat de l’acusació, Daniel Salvador. Dues persones havien vist el matrimoni al costat del cadàver just després d’haver sentit els trets. També van sentir que l’home va dir a la dona: «L’he matat». Després de ser detingut, el Pedro va reconèixer l’autoria de l’homicidi, tot i que va argumentar una hipotètica legítima defensa, que, de moment, no ha quedat acreditada. El jurat és qui decidirà sobre la seva culpabilitat.

Temes:

Assassinats