Balanç actualitzat

El passeig de Gràcia exigeix que s’investiguin i es desarticulin els grups violents a Barcelona

  • L’eix comercial suma 1,4 milions en destrosses per vandalisme després de les protestes per Hasél

  • Reclama al Govern fermesa en la condemna i alerta dels greus «danys d’imatge de la ciutat»

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’espiral de vandalisme protagonitzada per alguns grups violents després de les protestes per la sentència del raper Pablo Hasél ha deixat fins ara diferents factures a Barcelona. L’eix del passeig de Gràcia ha anunciat aquest dimecres que els desperfectes tan sols al vial ascendeixen a 1,38 milions d’euros. Però ha alertat d’un altre saldo encara més greu, segons la seva opinió: «Hi ha un dany irreparable a la imatge de Barcelona i Catalunya», en paraules del seu president, Luis Sans. El col·lectiu exigeix que s’obri un grup d’investigació per desarticular «els grups violents» que s’«excusen» en diferents protestes socials per atacar la ciutat i els seus negocis.

Amb la perspectiva d’una altra mobilització aquest cap de setmana, Sans es lamenta que els operadors ja hagin assumit la por i el blindatge als seus establiments. «Hem hagut d’aprendre de París, on també són presents moltes de les nostres marques», ha assenyalat, considerant la capital francesa l’epicentre de les guerrilles urbanes, seguida per Barcelona. Amb l’agreujant, al seu parer, que «aquí s’ataquen les comissaries».

El col·lectiu que representa és crític amb la «irresponsabilitat» del Govern al no censurar la violència des del primer moment, i fins i tot haver «criticat les forces de seguretat». Per això, exigeix unitat política en la resolució del conflicte i una millora dels protocols policials, tant per «ser més eficaços» en aquests casos com per la mateixa seguretat dels agents, als quals expressen tot el seu suport.

Els atacs al passeig s’han saldat fins ara en unes destrosses per valor de gairebé 77.000 euros en concepte de neteja de grafits, 258.000 euros en articles robats (14 botigues) i 1,05 milions en aparadors i mobiliari destrossat. Les assegurances només cobreixen en alguns casos el vandalisme, i en d’altres els comerciants hauran de sufragar tots els danys o almenys la part que estableixin les seves franquícies, ha detallat.

Anys de conflicte

Notícies relacionades

Sans ha fet una crida a frenar aquesta violència que s’alinea amb causes tan dispars com el «desallotjament de Can Vies, el pla Bolonya, el procés, el final de les vagues generals, els títols esportius» o la recent sentència, ha argumentat. «Són grups que es posen en marxa per atacar la ciutat i actuen fa temps». Com a resultat, es posa en «risc» la reputació de Barcelona com a «lloc de pau i convivència» i es «dificulta l’atracció de talent, inversions i turisme de qualitat», ha emfatitzat.

L’associació que lidera advoca perquè la capital catalana torni a «ensenyar la seva millor cara, de pau, prosperitat i diàleg», mentre molts operadors planegen ja com tornar a blindar els seus establiments aquest cap de setmana i fins i tot retallar horaris per si hi ha més incidents.