Barcelonejant

Aquesta àvia de Barcelona té gairebé sis milions de seguidors a TikTok

Fa ‘challenges’, ‘perrea’ a ritme de Bad Bunny i es disfressa més que el Mortadel·lo. Té 80 anys. És la segona àvia amb més seguidors de TikTok del món: 5,8 milions.

Aquesta àvia de Barcelona té gairebé sis milions de seguidors a TikTok
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

80 anys, però davant la càmera mostra rutina de Kardashian. Millones de persones li diuen «¡iaia!» amb deliri de fan. Fins i tot li demanen autògrafs pel carrer. ¿Que si sap el que és una ‘influencer’? «El que soc jo ara –s’encongeix d’espatlles–: influent». Un dels seus balls al Fortnite supera els 41 milions de visualitzacions.

Gairebé ningú li diu pel seu nom: Rosa Vallejo. És @conbuenhumor a les xarxes. «L’àvia tiktoker», l’han rebatejat a internet. Ja va per 5,8 milions de seguidors només a l’‘app’ xinesa. És la segona àvia amb més ‘followers’ a TikTok del món. Els seus vídeos virals surten d’un pis de l’Hospitalet. Fa ‘challenges’, ‘perrea’ a ritme de Bad Bunny, balla les ‘coreos’ de moda i fins i tot comenta ‘La isla de las tentaciones’. Et deixa més descol·locat que Isabel Preysler a un tot a 100. «M’agrada sortir de la rutina», replica ella sense escarafalls. Qualsevol diria que està vivint amb Jesús Calleja: ha anat amb helicòpter, moto d’aigua, kart, muntanya russa, cavall, tirolina, va enumerant el seu net. Ara la vol fer anar amb ala delta. Ella diu que no li fa por, però abans de començar-se a gravar amb el mòbil sempre se senya.  

«La culpa la té aquest net», i assenyala el Christian. El net gran: Christian Morales, 29 anys, periodista. Ell és el boig, confessa, i ella és qui es deixa embogir. El mateix treuen de l’armari una disfressa d’unicorn com unes orelles d’elf. «Aquí hi ha molts euros gastats al basar dels xinos», dona fe el net. «La disfresso de tot. ¡Com m’aguanta! –reconeix–. És el meu ninot».

Avui l’àvia es deixa pintar la cara de blanc amb el mateix rictus de resignació que un votant de Ciutadans. Toca gravar un ‘challenge’. «Has d’ensenyar el monstre que viu sota el teu llit», diu el Christian amb un posat professional. Obre una disfressa de pallasso d’‘It’ i l’hi dona a la iaia. «Ella és el monstre que hi ha sota el meu llit», riu.

@conbuenhumorUs presento el monstre que viu sota el meu llit. The monster that sleeps under my bed♬ original sound - Brent Rivera

«¿Tu què et penses?, ¿que la teva àvia és una nena?», esbufega la Rosa. Fa estona que intenta ficar-se la disfressa de talla infantil. «És que com que fas 1,33...», es justifica el net. Rere les càmeres podrien passar per un esquetx de ‘Matrimoniadas’. «No hi ha manera, Chris». I agafa unes tisores. «N’hi ha prou que te’l puguis fer entrar una mica –treu importància ell–. A la gent li agrada que sigui com més ridícul, millor». La iaia acaba semblant una pallassa diabòlica, sí, però després d’una nit de festa amb Pocholo. ¿No es pot tenir vergonya a TikTok? «No cal tenir vergonya –respon ella–. S’ha de riure. Quan me’n vagi a l’altre món ja no riuré».

@conbuenhumor¿I vosaltres què li demaneu al Pare Noel? ¿Heu sigut bons? Estic preparant els vostres regals♬ so original - Conbuenhumor

Són com el Coiot i el Correcamins, però amb brometes domèstiques en comptes de la marca Acme. Ara ell se’n va a la cuina a posar-li una tassa plena de llet al revés. «Humor juvenil», diu el Christian. «El nostre públic són sobretot nens. De 10 a 25 anys». Així que sobreactuen més que els polítics al Congrés. És el que es porta a TikTok, diu el Christian. «Aquesta és la gràcia». L’àvia ja deixa anar tants clatellots com la Sole a ‘7 vidas’.

@conbuenhumorLi faig una broma a la iaia i passa això. ¿Hora d’esmorzar? ♬ so original - Conbuenhumor

«¿Qui m’ho havia de dir després d’haver treballat tant –diu la Rosa– i haver tirat endavant cinc fills». Cinc fills, ja deu nets. És de Jaén. «De la Higuera de Calatrava», dona les seves coordenades d’una tirada. Va venir a treballar a Barcelona amb 12 anys. «Vaig començar amb una senyora gran –recorda–. Li feia el menjar i la neteja». Durant 35 anys –afegeix amb fatiga– va treballar com a netejadora en un hospital. Si hagués tingut estudis, li hauria agradat ser cirurgiana.

Fa vuit anys que el Christian va estrenar Conbuenhumor a Youtube. «Feia vídeos d’humor jo sol –recorda–. També em disfressava. Una mica pallasso, sí». I un dia li va dir a l’àvia: «Fes-ne un amb mi». El primer clatellot que li va clavar davant la càmera. «Què adorable la teva àvia», van començar a repetir els comentaris. «Així en vam gravar un altre, i un altre, i un altre». «I la gent va començar a passar de mi», assumeix el net.

Els cabells blancs es van convertir en carnassa viral. Les ‘influencers’ amb arrugues es van començar a multiplicar per les xarxes. L’àvia de Ross Smith, una celebritat als EUA, té 15,9 milions de seguidors.

@rosssmithWhich type of granny will win @borat heart?❤️ Don't miss his Subsequent Moviefilm only on @amazonprimevideo ##ad♬ original sound - Ross Smith

TikTok va ser el ‘boom’. La Rosa i el Chris fa dos anys que hi van entrar, tenen mig miler de vídeos i 88,4 milions de «m’agrada». Amb el confinament, els números es van disparar. «Potser vam créixer dos milions i mig», calcula el net. ¿La clau? «Ser molt actiu i mostrar-se natural».

«Si el teu avi ens veiés des de dalt...», diu la Rosa rient. Al iaio no li agradava ballar, ni tan sols que jo em maquillés. «Potser ara es posa bòtox, com que s’ha fet famosa», riu el net. «Ara li agrada agafar taxis i ‘cabifys’», es xiva. El que no perdona Rosa, sigui famosa o no, és la seva copeta de vi amb gasosa i el ‘chupito’ d’herbes. «Això és el que m’emportaré».

@conbuenhumorUna nova forma de pentinar-se Soc la Rosa, vinc del futur ❤️♬ Banana (feat. Shaggy) [DJ FLe - Minisiren Remix] - Conkarah

Va començar sent un ‘hobby’. Ho continua sent, assegura el Christian, però ara és rendible. «Si et crida una marca al mes, et guanyes el sou d’un treballador que s’està vuit hores de dilluns a divendres», explica. Per un vídeo de publicitat de 15 segons, es guanyen 1.000, 1.500 euros, diu. Després hi ha els directes. «Hi ha gent que et va regalant diners». El Christian revisa l’‘app’: «931 dòlars», marca. I encara cal afegir el fons de creadors. «Com més reproduccions tinguin els vídeos, més diners».

Notícies relacionades

Ell continua treballant com a periodista. «Això no és estable», nega amb el cap. «Això per tu», diu la Rosa. «Jo amb la meva pensió ja en tinc prou». L’única cosa que li demana al net és que la porti «a veure món». Volien anar a París aquest mes.

¿Plans de futur? «Twitch», apunta el Christian, fent referència a la nova plataforma de moda. «I seguir la vida al màxim –afegeix l’àvia–. ‘P’alante, nada p’atrás’».