Comissió municipal de Presidència

Els grups rebutgen reprovar Colau per les seves vacances de Nadal

  • Només Ciutadans recolza la proposta de JxCat, que acusa d’«irresponsable» l’alcaldessa per anar-se’n a una masia de la Garrotxa

  • El govern acusa els postconvergents d’emular Trump, i ERC, el PP i Barcelona pel Canvi els recriminen per haver provocat un debat prescindible

  • Martí Galbís titlla els republicans per «dimitir» del seu paper opositor i d’acostar-se a Barcelona en Comú i el PSC

Ada Colau: Crec que ara tornaria a guanyar les eleccions

Ada Colau: Crec que ara tornaria a guanyar les eleccions

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El culebró d’hivern de l’Ajuntament de Barcelona ha durat menys d’una setmana. La denúncia de Junts per Catalunya que l’alcaldessa, Ada Colau, havia estat fora de la ciutat quan aquesta estava confinada perimetralment per la crisi sanitària va desembocar en una proposta dels postconvergents perquè fos reprovada per falta d’exemplaritat, tot i que no va trencar cap de les restriccions imposades per la pandèmia. Només dos grups que representen nou regidors, els cinc de JxCat i els quatre de Ciutadans, han recolzat la reprovació, que no ha prosperat.

La proposta s’ha debatut aquest dimecres en la Comissió de Presidència i només Ciutadans ha vist amb bons ulls la iniciativa de JxCat, defensada pel regidor Jordi Martí Galbís. Martí ha recordat que Colau se’n va anar de Barcelona la nit del 5 de gener, quan s’havia activat l’alerta per neu i gel: «La ciutat estava en estat d’emergència». També ha recordat que la Generalitat recomanava limitar la mobilitat.

«La crítica que li fem no és perquè hagi incomplit la norma, només faltaria que se la saltés, sinó per haver actuat insolidàriament i irresponsablement. No ha estat a l’altura de les seves responsabilitats en moments crítics». Per argumentar que JxCat no volia entrar en qüestions familiars, ha fet una precisió peculiar: «Ens dirigim a l’alcaldessa, no a la persona». A Ciutadans, Paco Sierra ha defensat el sí del seu grup: «El nostre vot favorable és perquè les explicacions no es fan en un tuit» i perquè els «càrrecs públics» han de mostrar «exemplaritat».

«Reprovem-nos tots»

 ERC, que ja havia donat a entendre que prendria aquesta decisió, hi ha votat en contra i el portaveu republicà, Jordi Coronas, ha explicat que li feia «vergonya» haver de debatre sobre la qüestió. Coronas ha al·ludit a moments en què Colau ha protagonitzat atacs que a ell li semblen fora de lloc, com quan va atacar amb la presumpta corrupció de l’exalcalde Xavier Trias, que al final va resultar ser falsa.

També ha afirmat que podria tenir sentit reprovar-la per la subhasta dels locals del front marítim o per altres elements de gestió. Però per estar amb la família, ha prosseguit, no li veu sentit. «¿No han socialitzat vostès amb la gent que estimen?», s’ha preguntat sobre el Nadal passat. «Reprovem-nos tots», ha conclòs. Coronas ha criticat JxCat pel seu pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona i el fet que hagin evitat atacar la seva presidenta, Núria Marín, «imputada per corrupció». Coronas ha al·ludit al fet que també la cap de files de JxCat, Elsa Artadi, va estar fora de Barcelona durant el Nadal: «Suposo que Artadi no és aquí perquè ha sortit la notícia que també va anar fora uns dies».

A Barcelona pel Canvi, Eva Parera també hi ha votat en contra i fins i tot ha sigut més dura amb la proposta de reprovació: «Si volem deixar tocada de mort la credibilitat dels polítics, aquest és el camí».

Notícies relacionades

Menys vehement però amb arguments similars, el regidor del PP Josep Bou s’ha abstingut defensant que hi ha qüestions molt més rellevants a la ciutat, algunes, al seu parer, susceptibles de generar crítiques a Colau i que podrien ser objecte de debat.

El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha replicat amb contundència al seu homònim, Martí Galbís, a qui ha acusat d’emular l’estil de l’expresident dels EUA, Donald Trump: «Sobre petites veritats es genera un gran discurs de mentida. Se’n diu ‘fake news’». «És una vergonya i vostès han de reflexionar», ha criticat Martí Grau, que ha afegit: «Vostè ha tingut el desvergonyiment de fer això perquè segurament cap altre regidor del seu grup estava disposat a fer-ho. Hauríem de reprovar el seu grup i a vostè».