BARCELONES

Actors en lloc de turistes

El centenari i luxós Hotel Palace, tancat temporalment per falta de viatgers, s'ha convertit en objecte de desig per al rodatge de sèries, anuncis i pel·lícules

zentauroepp55520134 palace201118130423

zentauroepp55520134 palace201118130423

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

«¡Acció!». I més acció. Des de fa mesos, amb Barcelona deserta de turistes, ni una maleta creua l’alfombra vermella de l’Hotel Palace. Però això no equival a inactivitat al centenari allotjament de luxe de l’Eixample. El cinc estrelles no va poder reobrir després del confinament de la primavera, perquè, en absència de viatgers d’alt nivell, era inviable posar en marxa la seva maquinària de personal i serveis. Però aquest forrellat forçós el va reconvertir inesperadament en un plató amb molta demanda. Els rodatges habitualment complexos o impossibles entre el tragí d’hostes de sobte van trobar encaix als seus salons, suites i al seu imponent vestíbul.

L’«acció» els va arribar pels quatre costats: espots de televisió, pel·lícules, sèries de Netflix, reportatges fotogràfics per a primeres marques... Tots es deleixen per un decorat real que desplega glamur, història local, art, pompa, vellut i fins i tot una certa nostàlgia. Perquè la capital catalana suma 41 establiments de cinc estrelles (21 d’aquests de gran luxe), però cap amb aquesta imponent arquitectura i decoració clàssica, afrancesada (no en va abans va ser Ritz), plena d’elements d’estil Lluís XV i peces úniques. En aquest sentit al Palace cal reconèixer-li una meritòria recent reforma, que va esborrar tot rastre de naftalina o decadència sense robar-li l’essència, però impulsant confort i tecnologia fins al segle XXI.

Ho saben els localitzadors professionals que per boca-orella han rellevat amb actors els turistes absents. Amb una habitual alta ocupació, abans de l’era Covid-19 només eren possibles sessions limitades a un espai o una discreta jornada. Però la cancel·lació del congrés mundial de telefonia mòbil, que va buidar hotels, va obrir la veda. Va començar amb el rodatge de ‘Loco per ella’ (de Daniel de la Orden), pel·lícula que seguirien ja en fase de desconfinament una nova temporada d’una sèrie de Netflix per estrenar (sota secret de sumari), l’emotiu anunci de Bankinter, el d’Anna de Codorniu amb Amaia Salamanca, ‘shootings’ fotogràfics per a Desigual, Aware Barcelona, Born Rosé..., o la pel·lícula ‘Espejo, Espejo’ (de Marc Crehuet), entre d’altres. En l’horitzó, un anunci de ginebra, una altra sèrie..., i més projectes fins que l’hotel no torni a ser de nou un hotel. O sigui, almenys durant uns quants mesos més, fins que hi hagi viatgers internacionals.

Notícies relacionades

En la nova i rara realitat, els fins a 150 integrants d’algun rodatge omplen de vida, focus i càmeres part de l’establiment, però no el seu cor: les 120 habitacions tancades des del març. La nova etapa audiovisual injecta ingressos, però no evita que la seva àmplia plantilla continuï hibernant, de manera que la intenció del Palace és reprendre tota activitat col·lateral a l’allotjament tan aviat s’iniciï d’aquí uns dies la nova desescalada.   

Ja ho van fer a l’estiu, omplint el seu terrat jardí de barcelonins famolencs de cine, ioga o sopars a la fresca. Per a aquestes setmanes, preparen Christmas Cinema, un mercat nadalenc a la fresca, cocteleria en el Winter Garden i restauració temàtica inspirada en la Selva Negra, amb vistes d’altura. Molta més acció, si el virus dona una treva. 

Cent anys allotjant celebritats d’ampli espectre

Per antiguitat i categoria, l’hotel de la Gran Via, inaugurat el 1919, atresora la llista més llarga d’hostes il·lustres (d’ampli espectre) de la ciutat: Dalí, Miró, Sofía Loren, Frank Sinatra, Maria Callas, Eva Perón, Woody Allen, Rolling Stones, Josep Pla, polítics i reis... Però també va viure altres vides al so de la història, com de refugi antiaeri i menjador social (1936).