nova etapa

Barcelona impulsa una il·luminació nadalenca més àmplia per ressuscitar el centre

L'espectacle d'encesa, el dia 26, torna a Ciutat Vella però adaptat a la situació de pandèmia

L'ajuntament augmenta les subvencions del muntatge i amplia l'ornamentació a més carrers i mercats

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El Nadal del 2020 havia de marcar el punt i a part en l’historial d’il·luminació festiva de Barcelona dels últims anys. Després de les reiterades queixes del comerç i l’hostaleria per l’austera política d’Ada Colau en aquest cas, es va forjar la promesa d’una nova etapa des d’aquest any, que la pandèmia no permetrà desplegar encara del tot. No obstant, la il·luminació nadalenca que s’activarà el dia 26 compleix ja algunes de les demandes del sector i posa la lupa en l’epicentre de la crisi local: Ciutat Vella. Per pal·liar la brutal caiguda de vendes de la zona (buida de turistes i compradors), l’espectacle central d’encesa dels muntatges es farà al Born, i per primera vegada s’ornamentaran punts estratègics com la plaça de Catalunya. En aquesta ocasió, els comerciants s’hauran de gratar-se menys la butxaca perquè l’ajuntament augmenta un 65% el seu pressupost en aquesta despesa subvencionant el 75% dels muntatges dels eixos participants.

Entre les novetats de l’any que ha presentat avui dijous el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Jaume Collboni, aquest any destacal’estrena de noves decoracions de leds, després d’anys de repetició o rotació d’elements, així com un nou enfocament global nadalenc «més creatiu», amb direcció artística a càrrec d’Oriol Martí. Hi figura també la recuperació de Balmes com a via il·luminada, a càrrec del consistori. En el mateix paquet continuen altres carrers que no són eixos de botigues però es guarneixen com carrers principals de ciutat: Aragó, Gran Via, Paral·lel i Universitat. I es dona continuïtat al debut de l’any passat de Via Laietana i plaça Urquinaona. S’innova també vestint els 39 edificis dels mercats municipals, com a epicentres dels barris, i es torna a incorporar després d’un parèntesi la Diagonal, la Via Trajana i el passeig de la Verneda. Els reforços arriben a Creu Coberta i Pelai, on en lloc d’ornaments a les voreres hi tornaran a haver arcs lumínics de banda a banda.

En total, seran 100 quilòmetres lineals amb leds, amb una potència contractada de 1.000 kw, davant els 828 kw del 2019.

Un llarg debat, diversos anys de pugnes i l’entrada a l’equip de govern del PSC es van saldar l’any passat amb l’anunci de molts més recursos per dotar la ciutat d’una posada en escena nadalenca més a l’estil de les grans ciutats europees. Els operadors es queixaven d’haver d’abonar el 50% dels costos (entre els comerciants associats, tot i que se’n beneficiessin tots) i d’una ornamentació més aviat modesta, a la qual alguns ni hi arribaven econòmicament. Amb l’objectiu de posicionar-se com una destinació nadalenca per al turisme o els compradors de la resta del país, es demanava un desplegament més ampli, que Collboni es va comprometre a impulsar de cara ja a aquest 2020.

Finalment, els rigors de la pandèmia han impedit portar a terme un gran concurs internacional per triar llums i dissenys més conceptuals, i les arques de les entitats de comerciants s’havien ressentit per la baixada de vendes i el tancament d’establiments a les zones més cèntriques. De moment, el repte és «crear condicions i estat d’ànim» que propiciï una bona campanya de vendes, ha dit el regidor. Tot això ha portat el municipi a incrementar el seu pressupost per a il·luminació en un 65% (passa d’1,2 a 1,71 milions d’euros), tot i que l’augment efectiu en ornamentació és de 112.000 euros. La resta es destina a subvencionar els llums dels eixos participants, de manera que els operadors en lloc de pagar la meitat dels seus llums, n’abonen només una quarta part, ha detallat la regidora de Comerç, Montse Ballarín.

Muntatge de Sol Picó

Com que el Born està sent –juntament amb el Gòtic– un dels grans perjudicats de la desaparició del turisme per la crisi sanitària, per mirar de dinamitzar-lo, l’espectacle d’encesa oficial que en els últims anys s’havia descentralitzat als barris més perifèrics (l’any passat a Sant Andreu) torna al centre de la ciutat. En concret, a les façanes de l’antic mercat, on s’instal·laran petites plataformes per completar la coreografia «gairebé catàrtica» ‘Covidal’. L’executarà l’artista Sol Picó amb un equip de nou ballarins i sis músics, representant la «desesperació i l’esperança» davant la situació viscuda pel coronavirus. Des del dolor, al retrobament familiar (ara més íntim) en dates nadalenques, amb els preparatius al caliu d’una taula i èmfasi als menús festius, com a picada d’ullet a comerciants i proveïdors, destaca el consistori.

Notícies relacionades

Davant la incertesa sobre l’evolució de la Covid-19 i les possibles restriccions del moment, s’han preparat dues possibles estructures. Una seria amb públic limitat segons protocols de seguretat, i l’altra, sense assistents i enfocada només a la seva retransmissió televisada per Betevé. En els dos casos, es perimetrarà la zona perquè no hi hagi visibilitat a distància ni efecte crida d’assistents.

Model Barcelona per al 2021

Després d’aquest any gairebé surrealista, l’ajuntament espera que el 2021 ja marqui una nova etapa en la parafernàlia nadalenca de l’espai públic. Des de fa mesos ja treballa amb les entitats del comerç per fer un pas endavant en aquest àmbit, i amb una gestió unificada comanda per l’ajuntament. Per a la pròxima edició està previst un gran concurs per al disseny dels carrers i eixos comercials, amb la idea d’«un relat únic de ciutat» i un concepte comú que desenvolupi un ‘model Barcelona». Els criteris seran de disseny i sostenibilitat i a partir del marc que fixi l’estudi guanyador es desenvoluparan les propostes de cada via o zona, ha avançat Collboni.