AL RAVAL SUD

Una nova plataforma veïnal demana vivenda social al solar de Drassanes

Diverses organitzacions de Ciutat Vella s'organitzen a Habitem les Drassanes per demanar a Colau el 25% de vivenda social al lloc previst en el pla urbanístic

Després de la negativa municipal, la propietat va renunciar a la seva idea d'aixecar-hi un hotel i ha presentat ara un projecte de residència d'estudiants

zentauroepp55533335 bcn201022161336

zentauroepp55533335 bcn201022161336

2
Es llegeix en minuts
Helena López

La pancarta és senzilla, però el missatge –idèntic al nom amb què han batejat la plataforma– no deixa marge al dubte: «Habitem les Drassanes». La que abans era la plataforma Salvem les Drassanes s’ha reinventat aquest dijous, sumant la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella i la plataforma Ciutat Vella no està en venda. «Demanem a l’ajuntament que defensi la vivenda als solars de Santa Madrona i li recordem que en la memòria i els objectius del planejament actual diu que s’ha de reservar un 25% de vivenda protegida», assenyala Ángel Cordero, membre d’Acció Raval, que insisteix que la vivenda és el principal problema del barri i recorda que en el plantejament urbanístic inicial el 100% d’aquests terrenys estaven destinats a vivenda pública. «Es va passar del 100% al 25% de manera irresponsable. Al que no podem renunciar ara és fins i tot a aquest 25%. Estem convençuts que és possible obrir una negociació per no perdre aquests 2.500 metres quadrats de vivenda pública en l’única reserva de terra del barri», resumeix Cordero. 

«En un moment com l’actual, quan una crisi habitacional ja estructural s’encavalca amb una crisi social i econòmica que castiga la gent més vulnerabilitzada, el consistori hauria de protegir cada centímetre de les reserves de terreny. Això abans de ser un solar era barri i volem que torni a ser barri, que hi hagi veïns, comerç, vida», apunta Meritxell Pérez, veïna del lloc i una de les impulsores al seu dia de Salvem les Drassanes, plataforma que va aconseguir el seu objectiu: evitar la construcció d’un hotel. «En aquell moment l’ajuntament ens va escoltar i es va posar al costat nostre, no donant-los la llicència d’hotel, però l’actitud ara, que el que es vol fer és una residència d’estudiants, que a la pràctica porta també població flotant, és molt diferent», prossegueix desencisada Pérez. Daniel Pardo, rostre visible de Ciutat Vella no està en venda critica també que el PEUAT no reguli les residències d’estudiants, que defineix com a «hotels encoberts».

Punts de vista

Notícies relacionades

Al marge de l’acabada d’estrenar plataforma, un altre grup de veïns ha reunit 683 firmes a favor de la polèmica residència, «molt desesperats amb la creixent degradació». Malgrat aquest punt de partida antagònic: uns demanen que la parin, altres que l’aixequin ja; en els seus discursos hi ha molts punts de trobada. Els partidaris de la residència volen, com els contraris, «que torni la vida al lloc, absolutament degradat». «El que no podem tolerar és que el barri es continuï degradant amb el tràfic de drogues», assenyala, dempeus, Óscar García, veí favorable al projecte. Des de la taula (formada pels contraris), Cordero assenteix i insisteix a remarcar el que els uneix: «¡Tots estem d’acord en això». Llavors és García qui dona la raó a Cordero: «Quant als pisos socials, no ens sembla malament que n’hi hagi un 25%, sempre que es facin bé i això no es converteixi en un altre punt de venda de droga com passa al carrer de l’Om», diu.       

Segons fonts municipals, «el govern municipal hauria preferit poder desenvolupar als solars un projecte de vivenda assequible, que és el que necessita el Raval». «No obstant, el projecte de residència s’ajusta al que permet la legalitat i per això s’està tramitant».