HI HAVIA UNA VEGADA A... SANT ANTONI (38)

Un barri on caminar de la mà

De Veí a veí ja té quatre 'riders' voluntaris en una croada contra Amazon al costat del petit comerç

Fem Sant Antoni lluita diàriament per visibilitzar els desnonaments invisibles en el seu afany per aturar-los

jmdiaz55445159 barcelona 16 10 2020  rase una vez en el barrio    sant anto201017095848

jmdiaz55445159 barcelona 16 10 2020 rase una vez en el barrio sant anto201017095848 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans de la pandèmia repartien entre els seus veïns (son una oenagé petita que treballa només dins les fronteres del barri) dues tonelades i mitja de menjar al mes. O, el que és el mateix, 20 tones en vuit mesos. En els vuit mesos que portem de pandèmia, n’han repartit 95; més els 1.000 menús cuinats setmanalment que reparteixen a un nou servei sorgit de la necessitat, com tot el que fan en De veí a veí, oenagé nascuda durant l’anterior crisi econòmica per no deixar enrere cap veí i que durant l'estat d’alarma no va tancar ni un sol dia, sinó que va triplicar les hores en què les seves portes eren obertes. Des de llavors, obren també els dissabtes. La fam no entén de festius.

Rafa Martínez, copresident de l’oenagé, explica aquestes xifres (i l’orgull de finançar-se amb la feina voluntària i comunitària d’un veïnat que mai falla, gràcies a campanyes com la confecció i venda de mascaretes solidàries) mentre paga un cafè. És dijous i encara no han entrat en vigor les noves restriccions. Va enfeinat, com sempre. Ha de sortir xiulant a buscar els 16.556 fullets (el nombre de vivendes del barri) que han imprès per ajudar el CAP Manso, l’ambulatori del barri, a difondre que aquest any la campanya de la vacuna de la grip es farà a Calàbria 66 (al seu lluitat espai veïnal) en comptes de fer-ho al saturat CAP.

«La súperilla es viu de manera ambivalent, redueix la contaminació, però és un factor gentrificador»

Xavier Caballé

Fem Sant Antoni

«Un grup de voluntaris repartirà la informació per tot el barri entre avui [per dijous] i demà [per divendres]», assenyala Martínez abans d’anunciar una altra campanya que també comença aquest mateix dijous, precipitada per les circumstàncies. «Iniciem un servei de riders (repartidors en bicicleta) per al comerç del barri. Ja tenim els quatre primers voluntaris per treballar amb els encants del mercat i Som Sant Antoni (la unió de comerciants)». «De veí a veí ens hem posat al servei del comerç. Aquesta crisi està sent molt complicada i no podem permetre que Amazon capitalitzi la riquesa del barri. Preparàvem una campanya per a Nadal, però les noves limitacions d’aforament i el tancament dels bars i restaurants ho han precipitat tot. Comencem ja. No podem deixar que el nostre petit comerç s’enfonsi», sentencia l’hiperactiu Martínez.

Ambient a la súperilla de Sant Antoni, aquest divendres / Ferran Nadeu

L’espai veïnal Calàbria 66, on aquest any es realitzarà la campanya de la grip al barri, és també el lloc de reunions de la plataforma veïnal Fem Sant Antoni, creada davant l’allau de desnonaments invisibles viscuts al barri en els últims anys fruit del procés gentrificador«El punt d’inflexió va ser l’inici de les obres del mercat», assenyala Xavier Caballé, activista veïnal i membre de la plataforma, que tracta, de ser un lloc de participació veïnal on dir com volen que sigui el barri. Fer visibles aquests desnonaments invisibles com a primer pas per aturar l’èxode, a més d’ajudar els veïns afectats pels desnonaments judicials, aquests que no s’han parat malgrat els anuncis oficials.

Desnonaments que no paren

Notícies relacionades

«El principal problema amb què ens trobem és la vivenda. Si s’expulsa els veïns, no hi ha barri», reflexiona Caballé. «D’aquests desnonaments invisibles, persones a qui no els renoven el lloguer o que no poden assumir les pujades, no tenim xifres, però sí que les tenim dels pisos on abans vivien famílies i ara són pisos turístics. Fa un any vam fer el càlcul i ens va sortir que n’hi havia mil, entre els legals i els il·legals. Mil vivendes que ara, a més, són buides, mentre al barri hi ha un greu problema de falta de parc de lloguer social o a preus assequibles», prossegueix aquest membre de Fem Sant Antoni, plataforma veïnal en la qual també han discutit molt sobre la súperilla del barri, actuació urbanística que va acompanyar la reforma del mercat. «S’està vivint de manera ambivalent. Jo, personalment, la continuo defensant perquè redueix la contaminació i és evident que millora la qualitat de vida del barri, però precisament aquesta millora és un altre factor gentrificador.Posar la ciutat més bonica, pacificar, també incideix en l’augment de preus i aquest impacte s’hauria d’haver estudiat més. Els riscos de fomentar l’especulació quan agafes un barri cèntric i el pacifiques», opina.

Assignatures pendents

A més de la vivenda i el debat sobre la súperilla, a Fem Sant Antoni posen sobre la taula alguns assumptes pendents del barri, com decidir què es fa a la ronda de Sant Antoni, deixada a la seva sort després del desmantellament de les carpes provisionals del mercat, que se solucioni una vegada per totes la compra municipal del vell solar del Talia –el municipi va anunciar que el compraria, però de moment no perceben moviments– o del gimnàs social Sant Pau, a la vorera Raval de la ronda, però a les portes (i amb el cor) també al barri.