FESTA MAJOR

La Mercè no cedeix

L'ajuntament fa un balanç positiu d'una festa «atípica» però que «s'ha pogut celebrar»

El piromusical fet de forma simultània des de quatre punts de BCN posa el colofó

piromusical-de-la-merce / periodico

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha hagut ni castells ni falcons ni correfoc. Els imperatius de la Covid-19 i la seva aversió al contacte humà obliguen. Però sí que hi ha hagut els altres actes que se suposen a la festa major de Barcelona; adaptats, però n’hi ha hagut. Per haver-hi, hi ha hagut fins i tot piromusical. Ha sigut la nit d’avui diumenge i ha posat el colofó a la Mercè d’aquest any, una celebració que passarà als annals de la història per ser, fins ara, el més extravertit territorialment –la festa ha arribat als 10 districtes de Barcelona– i la més introvertida pel que fa als espectacles: tots de butxaca, que és el mateix que dir amb poc aforament (coses del distanciament social) i reserva prèvia d’entrada (per allò de la traçabilitat en cas de contagi).

El que dèiem, s’ha acabat aquesta Mercè de pandèmia amb un balanç positiu des de l’ajuntament i focs artificials a quatre cantonades de Barcelona: l’espigó de Bac de Roda, Can Dragó, el castell de Montjuïc i les Corts (darrere el Camp Nou). La pólvora s’ha posat en marxa tal com estava previst, a les 22.03 hores, prèvia palmera pirotècnica llançada un quart d’hora abans per avisar el respectable de cap a on havia de mirar. Doncs els quatre punts des d’on s’han llançat els focs han sigut un secret fins a última hora per evitar multituds, raó per la qual Montjuïc no ha tingut el protagonisme de les últimes clausures: l’avinguda Maria Cristina ha sigut un desert i la Font Màgica no ha ballat ni s’ha il·luminat al so de cap melodia.

Homenatge a la gent gran

De música n’hi ha hagut, sí, pensada per homenatjar els més veterans – «els barcelonins més grans i més savis, els ciutadans i les ciutadanes que tenen 60, 70, 80 anys o més, els més vulnerables i el sector de població més castigat per la crisi sanitaria»–, però només s’ha pogut sentir per televisió. Al carrer, terrabastall de petards i pirotècnia d’altura, per sobre dels 100 metres, per poder ser apreciada des del màxim nombre possible de carrers, places, balcons i finestres.

I així, amb quatre piromusicals idèntics sincronitzats via satèl·lit, s’ha acomiadat la Mercè. «Una Mercè atípica però que s’ha pogut celebrar, que era bàsicament l’objectiu», segons el parer del regidor de Cultura, Joan Subirats. I que el consistori ha encarat «amb fe, empenta i il·lusió». El lema l’ha manllevat per resumir la festa major d’aquest any del Club Esportiu Unificat Ciutat Meridiana, amb el seu camp de futbol debutant com a escenari en l’actual edició.

Ball de gegants, al parc Güell, aquest diumenge al matí. / Jordi Cotrina

«Dosi d’absentisme»

Aquest ha sigut un dels nous punts de celebració, juntament amb, entre d’altres, el Jardí dels Drets Humans del barri de la Marina i els vuit interiors d’illa de l’Eixample. Aquests últims «han funcionat fantàsticament», segons Subirats. Tot i que l’expansió no ha sigut tan celebrada pels veïns del Gòtic, barri tradicionalment epicentre de la festa i aquest any gairebé sense cap activitat programada.  I queixes per això.

Els retrets del consistori han arribat des d’un altre front: «la dosi d’absentisme». Amb aquestes paraules s’ha fet referència a totes les persones amb entrada (gratuïta) reservada però que ni s’han presentat a la cita ni l’han anul·lat. El resultat: cadires buides amb entrades esgotades (la majoria) i gent amb ganes d’anar-hi i sense reserva alliberada per fer-ho. Amb això, l’ocupació ha sigut del 66%. I malgrat això, l’ajuntament «està molt content» perquè d’aquesta manera s’ha garantit el dret a la cultura del ciutadà i el treball del col·lectiu d’artistes, molt afectat per la pandèmia i encara recuperant-se de la crisi del 2008.

Tres espectacles anul·lats

Amb tot, l’experiència dels espais perimetrats i les reserves prèvies es repetirà ben aviat: amb la segona Biennal de Pensament que començarà el 13 d’octubre. I això és un prec: «Esperem que la gent sigui més conscient a l’hora de fer les reserves i anul·lar-les si finalment no hi va». Els que sí que han disfrutat de la Mercè ho han fet responsablement i sense incidents a destacar.

Notícies relacionades

D’aquesta manera s’ha complert el mantra d’aquestes festes: presencialitat i prevenció per igual. De fet, des de l’ajuntament s’ha sigut tan prudent que s’han anul·lat tres espectacles perquè un dels artistes havia estat en contacte amb un positiu de Covid-19, un balanç més que bo tenint en compte que hi havia programades 371 representacions.

En resum: «Ha sigut una festa major diferent, una festa major atípica, una festa de la Mercè que esperem que no s’hagi de repetir amb aquests paràmetres. Però al final, hem portat la festa al carrer i l’hem gaudit durant tres dies». Paraula de Subirats.  

Temes:

La Mercè