JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Dos acusats reconeixen vigilàncies irregulars en pisos de la Mina

Entre els acusats es troba un regidor del PSC de Sant Adrià del Besòs

El control de diversos pisos de protecció oficial es va deixar en mans d'un clan gitano

zentauroepp54937740 juicio200915181437

zentauroepp54937740 juicio200915181437 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Dos acusats en una trama de contractacions irregulars de vigilància de pisos al barri de la Mina (Sant Adrià del Besòs), entre ells el patriarca d’un clan gitano, han admès que van percebre una quantitat de diners per evitar que les vivendes fossin ocupades. En la trama figura implicat un regidor de la localitat, Juan Carlos Ramos (PSC), al qual el fiscal reclama 12 anys d’inhabilitació per presumpta prevaricació administrativa. Un dels Mossos que va investigar el cas ha afirmat que Ángel Amaya, conegut com ‘Tio Cristina’ i cap del clan dels Alunda o Los Manolos, «amenaçava» que si no cobrava, els pisos serien ocupats. A l’Audiència de Barcelona s’ha iniciat aquest dimarts el judici contra quatre persones.

L’acusació pública assegura que, entre el mes de juny del 2012 i febrer del 2016, el Consorci del Barri de la Mina, una entitat jurídica pública de caràcter local, va formalitzar multitud d’expedients de contractació per a licitacions del servei de vigilància de vivendes de protecció ofical, i van resultar adjudicatàries empreses propietat de diferents clans gitanos que controlaven el barri i que no complien els requisits legals. El gener del 2016, el Consorci va renunciar a aquestes concessions, i al cap d’un mes es va atorgar el mateix servei a una altra companyia, Belaan Seguridad y Protección, de l’acusat José Fernandez Franco.

Davant les dificultats sorgides, segons el fiscal, per donar cobertura legal a l’exercici de la vigilància a la Mina per part de clans gitanos «propers a l’ajuntament», Fernández Franco va contactar amb un altre encausat, Joaquín Ramírez, administrador de la firma Visegurity, per mirar que fos aquesta societat l’adjudicatària formal del servei. I així va ser en els mesos successius, fins al juliol del 2017. L’acusació remarca que en realitat aquesta era una empresa «pantalla», però el servei de vigilància el prestava Ángel Amaya, patriarca del clan gitano dels Alunda o els Manolos. Aquest es limitava a col·locar a totes les vivendes del Consorci cartells en els quals es llegia: «Control els Manolos-Tio Cristina», cosa que infonia veritable temor a tota la zona i impedia l’ocupació dels pisos.

El paper del regidor

Notícies relacionades

Aquest entramat, recalca la fiscalia, va ser possible pel paper que va exercir el regidor del PSC imputat, que també era vicepresident de la comissió executiva del Consorci, qui va firmar la major part dels contractes amb Visegurity i «no obstant va autoritzar tàcitament que les vigilàncies les efectuessin» el clan gitano. Fins i tot, va arribar a pagar personalment i en efectiu al Tio Cristina pel seu servei de vigilància, però amb els diners que amb antelació li donava Fernández Franco i que rebia una transferència mensual de Viseguryti.

Durant la primera sessió del judici, un agent dels Mossos ha explicat que les primeres sospites d’aquests fets van començar durant una investigació relacionada amb el tràfic de drogues. Arran d’aquestes indagacions, van captar trucades d’Amaya i van trobar converses en les quals reclamava un deute i amenaçava que, si no se li pagava, faria que s’ocupessin els pisos. Tant Amaya com Fernández Franco, a més, han admès les imputacions davant un possible acord amb el fiscal per rebaixar la pena, si bé han argumentat que van rebre diners a canvi d’una feina. El patriarca gitano, fins i tot, ha assenyalat que ell ho feia «molt bé» i que si no vigilava, els pisos podien ser ocupats. El regidor del PSC declararà l’últim dia de judici.