Revisió als carrers

Pares i mares expliquen com han arribat a l'escola amb els seus fills a Barcelona

Les famílies es mostren dividides sobre una ciutat que en l''era Covid' prioritza el vianant

Molts opten per passar-se a la bicicleta o la moto per evitar el caos que no s'ha produït

zentauroepp54926845 barcelona 14 09 2020 circulaci n tr fico en el primer dia de200914140343

zentauroepp54926845 barcelona 14 09 2020 circulaci n tr fico en el primer dia de200914140343

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández

Serà que molts teletreballen. O que la por de l’embús va empènyer les famílies a buscar alternatives al cotxe privat. Però aquest matí la sensació a peu d’escoles era de relativa normalitat pel que fa al trànsit. Tret de la Ronda de Dalt, amb un embús com qualsevol dilluns lectiu al matí abans de l’‘era Covid’, la resta de carrers van digerir l’allau que sempre suposa una tornada a l’escola en què amb prou feines hi ha hagut avis.

La regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, ha confirmat aquest migdia que fins a les 10 del matí s’ha registrat un increment del trànsit rodat urbà del 7,5% respecte al dilluns anterior, quan no hi havia escoles, però continua sent un 9% inferior al d’un dilluns escolar normal d’abans del confinament. Però l’ús del metro ha crescut un 17% mentre continua sent un 43% inferior a l’habitual. És a dir, la tendència apunta més augment de cotxe que de transport públic en la tornada al col·le.

zentauroepp54925181 14 09 20 igualada vuelta al cole institut joan mercader de s200914120610 / Marc vila

Els pares i mares consultats per aquest diari es van manifestar dividits entre els que han disfrutat de la meravellosa sensació d’una ciutat per als vianants i les bicicletes fins als automobilistes amb nens que protesten per no tenir on deixar el cotxe uns minuts en un Eixample que ha tancat carrils al trànsit rodat.

Caminant amb els nens i la bici

«Jo he vingut caminant amb els meus fills però empenyent la bicicleta per després anar-me’n a la feina, tot i que encara hi ha massa cotxes. A França es tallen carrers sencers a les entrades de les escoles i aquí s’hauria de fer el mateix», explica François Cottaz, de 41 anys, a la porta de l’escola Lestonnac, on deixa els seus nens de 7 i 10 anys.

Mentre les voreres d’aquesta illa de l’Eixample –la de Pau Claris, Aragó, passeig de Gràcia i Consell de Cent– experimenten un gran tràfec de famílies minuts abans de les nou del matí, els cotxes comencen a aparcar a doble fila per deixar els menors a la porta davant la mirada d’una parella de guàrdies urbans que sobretot regulen el pas de vianants.

«No hi ha manera d’aparcar»

Però hi ha un cotxe que de sobte es fica en un gual i el conductor surt per acompanyar la seva prole fins a la porta de Lestonnac. «Ara no hi ha manera d’aparcar. Abans ho podia fer a Consell de Cent però han tret carrils per donar-los-els als vianants. Jo he de venir amb cotxe perquè després me n’he d’anar de seguida a treballar a l’Hospitalet», diu, una mica molest, Sergio Gallego, de 41 anys, amb dos nens de 4 i 10 anys.

Els que arriben amb moto amb el nen o la nena de paquet van molt més tranquils, com Miquel P., pedagog de 46 anys, que acomiada la seva petita a l’encreuament de Pau Claris i Consell de Cent. «La veritat és que hem vingut molt bé. Es nota més trànsit però menys del que m’esperava», afirma mentre al seu costat passen dues mares somrients amb bicis flamants i acabades d’estrenar amb cadireta i nen inclosos a la part del darrere.

Taxistes que ja no porten nens

A només 100 metres, un parell de taxistes esperen clients davant d’un hotel. Fa una bona estona que estan aturats. «Avui es nota més trànsit, però es circula millor que els dilluns d’abans de la pandèmia. I no m’estranya. Ja no hi ha turistes, ni autocars ni busos turístics. La pena és que avui tampoc m’han agafat per portar nens a l’escola. Amb això almenys compensaríem la poca feina que tenim», afirma Jordi Fort, taxista de 51 anys que ja en fa nou que és al volant.

Notícies relacionades

Els qui avui tampoc han pogut portar els nens a l’escola són els avis. En un ràpid cop d’ull a les portes de diverses escoles es podia comprovar que aquests han desaparegut per temor de la Covid-19. «Abans sempre hi havia bastants avis, però avui no n’ha vingut cap», explica Esther Llin, administrativa de 44 anys i mare de bessons, a qui porta a l’escola Nostra Senyora de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat. «Però és normal que la gent gran no vingui. Se’ls ha de protegir», aclareix.

Llin no ha tingut problemes per arribar a l’escola aquest matí perquè ha sigut previsora. «He aparcat en zona blava una mica lluny de l’escola i ens hi hem acostat caminant. Però aquest any no han tancat el carrer per facilitar l’entrada i ho haurien d’haver fet», diu.