Colau confirma que gastarà els seus estalvis: «Farem dèficit sí o sí»

«Aquest acord és un despropòsit. No entenc la postura de la ministra d'Hisenda», diu l'alcaldessa

«No prosperarà al Congrés. Hauran de negociar i tramitar-lo com a llei», explica Colau

zentauroepp53260855 colau200429142432

zentauroepp53260855 colau200429142432 / AYUNTAMIENTO DE BARCELONA - BETE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona no prestarà els seus estalvis al Govern de Pedro Sánchez i farà dèficit, com ha avançat aquest dimarts EL PERIÓDICO. L’alcaldessa Ada Colau ha afirmat: «No desobeirem. Seran uns fets consumats. Farem dèficit sí o sí, sense cap mala fe. Gastarem més del que ingressarem. Gastarem una part dels 165 milions de romanent, però no hi ha desobediència amb uns pressupostos aprovats».

Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio arran que el Govern de Sánchez reclami l’entrega dels estalvis dels consistoris en el marc de l’acord que va tancar amb la Federació de Municipis i Províncies (FEMP). Una entrega que, de fet, és voluntària, per la qual cosa la negativa, a la qual s’afegiran tots els ajuntaments, ha explicat Colau, no pot considerar-se una irregularitat.

L’alcaldessa ha insistit que l’essencial és garantir les necessitats bàsiques i ha arremès contra el president de la FEMP, Abel Caballero, que va decidir amb el seu vot de qualitat: «Ha quedat deslegitimat», ha dit. També contra la ministra María Jesús Montero: «El Ministeri d’Hisenda s’ha equivocat. Aquest acord és un despropòsit. No entenc la postura de la ministra d’Hisenda», ha dit, retraient l’actitud «antimunicipalista».

L’essencial, modificar el decret

L’important ara, ha assenyalat, és que es modifiqui aquest decret, que va «en contra de l’atenció a la nostra ciutadania», ha dit Colau. «No prosperarà al Congrés. Hauran de negociar i tramitar-lo com a llei (no com a decret) i acceptar esmenes. Tots els ajuntaments estem molt units», ha insistit l’alcaldessa.

La fórmula prevista per l’Executiu central és que els consistoris li entreguin els seus romanents i a canvi fer-los arribar uns ingressos extres de 5.000 milions durant el 2020 (2.000 milions) i el 2021 (3.000 milions). Tot això amb la previsió que els municipis recuperin la quantitat íntegra prestada en 10 anys, a partir del 2022, amb interessos.

Els comuns no cediran romanents a l’Estat

D’altra banda, els ajuntaments governats pels comuns no cediran els romanents de tresoreria municipals al Govern central perquè consideren que la proposta del Ministeri d’Hisenda «vulnera l’autonomia municipal i posa traves als governs locals per gestionar els seus recursos».

Així ho indica un comunicat de Catalunya en Comú, espai polític liderat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que afirma que aquests estalvis municipals s’invertiran «en la reconstrucció social i econòmica de les ciutats» i no se cediran a l’Executiu central.

Així mateix, els grups municipals dels comuns demanaran que aquesta mateixa mesura s’apliqui a totes les localitats en les quals compten amb representació.

Segons Hisenda, els ajuntaments que participin del fons de reconstrucció de 5.000 milions d’euros s’estalviaran els interessos que actualment paguen per tenir els seus romanents al banc i es beneficiaran d’un tipus d’interès efectiu del 0%, cosa que suposarà un estalvi anual de fins a 70 milions d’euros.

El conveni firmat en aquest sentit pel president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Els comuns consideren «un greu error» que el Ministeri d’Hisenda pretengui que els municipis facin «de financers de l’Estat» i avisen que votaran en contra del reial decret que se sotmetrà a votació en el Congrés al setembre si el contingut no es modifica.

La coordinadora de Catalunya en Comú, Candela López, ha defensat que ara és moment de «facilitar als governs locals la possibilitat de governar els seus recursos segons les necessitats dels ciutadans», una cosa que segons ella no contempla l’acord assolit entre el Govern central i la FEMP, informa Efe.

Notícies relacionades

El que s’ha de fer, segons el parer dels comuns, és modificar o derogar la llei d’estabilitat pressupostària perquè els consistoris puguin utilitzar els recursos acumulats.

El president de la Generalitat catalana, Quim Torra, també s’ha posicionat sobre aquesta qüestió i ha encoratjat un «tancament de caixes municipal» per protestar contra Hisenda per l’ús dels romanents locals.

Temes:

Ada Colau