UN ESTIU DIFERENT

Barcelona posa en marxa els seus 'casals' d'agost

El consistori ha reforçat l'oferta d'esplais Baobab per l'impacte de la crisi del coronavirus

Els espais, deu a onze districtes, acolliran aquest any 1.161 nens, gairebé 450 més que el 2019

zentauroepp54344730 dilluns 3 d agost comencen els casals urbans baobab organitz200803145243

zentauroepp54344730 dilluns 3 d agost comencen els casals urbans baobab organitz200803145243 / Robert Ramos

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

«Espero fer amics i passar l’estona. El mes passat vaig estar a casa perquè la meva germana va tenir la Covid-19 i la meva mare va fer que ens confinéssim». Ho explica l’Eduard, de nou anys. Se’l veu il·lusionat. És un dels 100 nens que aquest dilluns han començat el casal que durant tot el mes d’agost estarà obert a l’escola pública SEAT, al passatge d’Antonio Ruiz Villalba, a la Marina.

Al seu torn, el de l’escola SEAT és un dels casals Baobab, que l’Ajuntament de Barcelona obre a l’estiu des del 2016, tot i que en aquesta edició s’ha reforçat l’oferta a la vista de la peculiaritat d’un estiu que ningú esperava fa tan sols uns mesos. És el primer estiu després de l’inici de la crisi sanitària del coronavirus: l’objectiu és mirar d’evitar que els menors es passin el mes tancats a casa. Els que obren són 10 casals a 11 barris, perquè al de Ciutat Vella van nens del Raval i del Gòtic.

Jocs de ritme a les taules

La Milagros i l’Alexandra tenen 9 anys, s’acaben de conèixer al casal de l’escola SEAT i es mostren una mica tímides davant les preguntes dels mitjans de comunicació. De fet. Alexandra amb prou feines pren la paraula.  «He conegut dos nens i dues nenes. Hem fet ritme a les taules i hem jugat al penjat», explica l’Alexandra, que, quan li pregunten on resideix, ho té claríssim: «Visc al Perú». Diu que la seva família ha vingut temporalment, però no té gaire clar el calendari: «No sé dir-te quant temps fa, no l’he comptat».

Dues nenes es renten les mans al casal de l’escola SEAT, a la Marina, aquest dilluns. / AROBERT RAMO

Els casals Baobab van ser creats per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona el 2016 per oferir espais d’oci a l’agost a menors que no compten amb altres opcions, per tant, estan plantejats de forma especial per a barris en situació vulnerable. El 2019, 715 nens van acudir a aquests centres. 

El 2020, la xifra serà de 1.161 nens. Aquest any s’han afegit dos casals a l’oferta de fa 12 mesos: Raval sud i Gòtic sud. L’increment de l’oferta ha suposat un creixement del pressupost, que per al 2020 estava fixat en 349.956 euros i que finalment pujarà a 500.959 euros. Els barris que compten amb un casal Baobab són: Raval Sud i Gòtic Sud, la Marina del Port, la Teixonera, Sant Genís dels Agudells, Trinitat Nova, Baró de Viver, Bon Pastor, Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, i la Verneda i la Pau.

Escoles públiques

La xarxa Baobab utilitza escoles públiques per obrir els seus casals, tot i que aquest any ha calgut fer servir un centre concertat a Ciutat Vella, perquè les escoles públiques del districte ja estaven ocupades per activitats d’estiu. La concertada que se suma al programa és l’Escola Pia de Sant Antoni.

Sandra González, directora del programa Baobab, ha explicat les seves característiques: «Els anomenem casals urbans i són per a tots els nens del barri. Un projecte inclusiu que vol recollir la diversitat dels territoris de la ciutat. No hi ha requisits d’entrada. Les edats: de P4 a sisè de primària, de 4 a 12 anys. Fa cinc anys que ho fem, la gent ens coneix i s’hi apunta». 

González afirma que ha entrat tot el que l’ha sol·licitat, i que hi ha encara gent que s’està apuntant i que es tractés que hi puguin acudir. Els nens estan als casals de 10.00 a 16.30. Mengen allà, cosa que és rellevant, però es porten l’esmorzar. Per ser més precisos, se’ls emplaça a portar l’esmorzar, no tots ho fan. La directora de Baobab remarca que els monitors dels casals són majoritàriament (7 de cada 10, aproximadament) del mateix barri, i s’intenta entroncar l’activitat d’estiu amb la de tot l’any.

Un fil conductor entre el casal Baobab de la Marina i els esplais que ofereixen activitats tot el curs és, per exemple, Salvador Calvo, de 24 anys, monitor a l’escola Seat i també en un esplai del barri. Ell, que es va criar al districte, va ser un dels joves del seu esplai i fa sis anys que és monitor: «La voluntat és vincular els nens als esplais de tot l’any».

Mascaretes al pati

Notícies relacionades

Els nens que juguen al pati de l’escola Seat han d’esquivar el gran bassal que els xàfecs de matinada han deixat en el centre del pati. Un parell de xavals s’ajuden per recuperar una pilota de l’aigua. Tots porten mascaretes, fins i tot alguns que per edat no estan obligats, tot i que els monitors expliquen que quan estan en grups molt petits i no hi ha perill, van sense mascareta. Els nens juguen i arriba l’hora de menjar. Avui, un menú que molts elegirien a cegues: macarrons, pollastre, amanida i iogurt.

La Milagros i l’Alexandra continuen responent les preguntes dels periodistes, tot i que l’Alexandra més aviat mira i és la Milagros la que porta la veu cantant. Insisteix que estan per aquí de passada, i quan li pregunten per la crisi sanitària de la Covid-19 es mostra serena però sincera: «Una mica de por si que en tinc».