SEGURETAT CIUTADANA

Els Mossos fitxen 159 multireincidents «actius» a Barcelona

Els cinc primers en el rànquing acumulen de 25 a 12 detencions cada un

La policia també detecta l'existència de 48 finques ocupades per delinqüents

carteristas

carteristas / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els Mossos d’Esquadra han detectat l’existència de 159 delinqüents multireincidents actius que es dediquen al robatori a la ciutat de Barcelona, la majoria homes (143) i amb una mitjana d’edat de 29 anys. Cada vegada són més violents i agressius. Els cinc primers en el rànquing acumulen de 12 a 25 detencions, segons van explicar aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch; el comissari en cap de la Regió Metropolitana, Carles Anfruns, i l’intendent i  cap de la Divisió d’Investigació Criminal, Juan Carlos Granja.

Els multireincidents identificats han comès l’11% dels robatoris amb violència registrats a la capital catalana. Aquest delicte suposa que els lladres utilitzen la força, agredeixen o intimiden la víctima. Davant la falta aquest any de turistes a Barcelona, els delinqüents, que solen actuar en grup, s’estan acarnissant amb els ciutadans espanyols i, sobretot, amb persones d’edat avançada i dones.

La policia de la Generalitat ha comptabilitzat que hi ha 48 finques ocupades per delinqüents reincidents que es dediquen a robar o a furtar al transport públic, comerços o al carrer. Aquests solars o vivendes són a set districtes de Barcelona, tot i que, segons van puntualitzar els comandaments policials, l’activitat d’aquests lladregots no se circumscriu a la capital catalana i s’estén per l’àrea metropolitana.

El conseller Buch ha assegurat que, entre el 2017 i el 2020, un centenar de delinqüents habituals han sigut detinguts 1.362 vegades, i a més acumulen 2.265 denúncies. «Ja no és multireincidència, és el pas següent», va insistir.

Dispositiu especial

Al juny, els Mossos van posar en marxa el dispositiu Tremalldestinat a combatre els robatoris violents i que contempla una nova estructura per lluitar contra aquesta activitat delictiva. Des que es va activar aquest pla els Mossos, la policia de la Generalitat han procedit a la detenció de 360 lladres, dels quals 34 van ingressar a la presó. «El Codi Penal no ens acaba d’ajudar», ha admès un dels comandaments. Els caps dels Mossos afirma que l’«ingrés a la presó» no només recau en els fets comesos, sinó en el nombre de delictes que els delinqüents deixen de perpetrar. 

Notícies relacionades

Aquest dispositiu es va implementar al juny al no poder aplicar-se abans per la pandèmia del coronavirus i preveu que cada cap d’investigació «tuteli» el seguiment de multireincidents concrets. Compta amb un centenar d’agents de paisà i altres unitats dels Mossos. L’objectiu és «poder treballar qui i com són» aquests delinqüents, han remarcat els comandaments policials. La idea és exportar aquest sistema a tot Catalunya. 

El comissari Anfruns i l’intendent han explicat que a Barcelona el 57% dels delicte són furts. El 2019, es van registrar a la ciutat 370 al dia, mentre que aquest any, marcat pel coronavirus, s’ha reduït a 158. Durant l’aplicació de l’estat d’alarma, amb les restriccions de moviment, se’n van produir 58. Els robatoris violents suposen un 4,6% dels delictes. L’any passat van augmentar un 30%.