SEGURETAT CIUTADANA
Els Mossos fitxen 159 multireincidents «actius» a Barcelona
Els cinc primers en el rànquing acumulen de 25 a 12 detencions cada un
La policia també detecta l'existència de 48 finques ocupades per delinqüents

carteristas /
Els Mossos d’Esquadra han detectat l’existència de 159 delinqüents multireincidents actius que es dediquen al robatori a la ciutat de Barcelona, la majoria homes (143) i amb una mitjana d’edat de 29 anys. Cada vegada són més violents i agressius. Els cinc primers en el rànquing acumulen de 12 a 25 detencions, segons van explicar aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch; el comissari en cap de la Regió Metropolitana, Carles Anfruns, i l’intendent i cap de la Divisió d’Investigació Criminal, Juan Carlos Granja.
Els multireincidents identificats han comès l’11% dels robatoris amb violència registrats a la capital catalana. Aquest delicte suposa que els lladres utilitzen la força, agredeixen o intimiden la víctima. Davant la falta aquest any de turistes a Barcelona, els delinqüents, que solen actuar en grup, s’estan acarnissant amb els ciutadans espanyols i, sobretot, amb persones d’edat avançada i dones.
La policia de la Generalitat ha comptabilitzat que hi ha 48 finques ocupades per delinqüents reincidents que es dediquen a robar o a furtar al transport públic, comerços o al carrer. Aquests solars o vivendes són a set districtes de Barcelona, tot i que, segons van puntualitzar els comandaments policials, l’activitat d’aquests lladregots no se circumscriu a la capital catalana i s’estén per l’àrea metropolitana.
El conseller Buch ha assegurat que, entre el 2017 i el 2020, un centenar de delinqüents habituals han sigut detinguts 1.362 vegades, i a més acumulen 2.265 denúncies. «Ja no és multireincidència, és el pas següent», va insistir.
Dispositiu especial
Al juny, els Mossos van posar en marxa el dispositiu Tremalldestinat a combatre els robatoris violents i que contempla una nova estructura per lluitar contra aquesta activitat delictiva. Des que es va activar aquest pla els Mossos, la policia de la Generalitat han procedit a la detenció de 360 lladres, dels quals 34 van ingressar a la presó. «El Codi Penal no ens acaba d’ajudar», ha admès un dels comandaments. Els caps dels Mossos afirma que l’«ingrés a la presó» no només recau en els fets comesos, sinó en el nombre de delictes que els delinqüents deixen de perpetrar.
Notícies relacionadesAquest dispositiu es va implementar al juny al no poder aplicar-se abans per la pandèmia del coronavirus i preveu que cada cap d’investigació «tuteli» el seguiment de multireincidents concrets. Compta amb un centenar d’agents de paisà i altres unitats dels Mossos. L’objectiu és «poder treballar qui i com són» aquests delinqüents, han remarcat els comandaments policials. La idea és exportar aquest sistema a tot Catalunya.
El comissari Anfruns i l’intendent han explicat que a Barcelona el 57% dels delicte són furts. El 2019, es van registrar a la ciutat 370 al dia, mentre que aquest any, marcat pel coronavirus, s’ha reduït a 158. Durant l’aplicació de l’estat d’alarma, amb les restriccions de moviment, se’n van produir 58. Els robatoris violents suposen un 4,6% dels delictes. L’any passat van augmentar un 30%.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada