nou revés

Els centres esportius de Barcelona es queixen pel «tancament indiscriminat»

Els gimnasos esgrimeixen que han invertit per adequar les seves instal·lacions a les mesures de seguretat contra la Covid-19

zentauroepp53467448 prueba gimnasio200525100310

zentauroepp53467448 prueba gimnasio200525100310 / JENNIFER LORENZINI

2
Es llegeix en minuts
Efe

La indignació dels centres esportius de Barcelona i la seva àrea metropolitana per la decisió de la Generalitat de Catalunya de tancar-los durant 15 dies amb l’objectiu de frenar els nous brots de coronavirus va en creixement perquè consideren, segons expliquen a EFE, que no s’està analitzant degudament la seva argumentació per continuar oberts. «La situació és pitjor que al març. Llavors hi havia un estat d’alarma i tothom va entendre ràpidament els motius», explica Héctor Cruz, director de projectes del Club Natació Atlètic Barceloneta (CNAB). «Ara, en canvi, s’ha produït un tancament indiscriminat acollint-se a una argumentació contradictòria amb què s’està donant en altres sectors de l’economia», afegeix. 

En la mateixa línia s’expressa Fran Esmorís, director del CEM Mar Bella: «Hem treballat moltíssimes hores i hi ha hagut una inversió perquè les instal·lacions estiguessin a punt per poder obrir amb les noves mesures de seguretat. I, mentre ens han deixat estar oberts, hem demostrat que som espais segurs». 

Precisament en les inversions dutes a terme hi posa èmfasi Pere Manuel, president de l’Escola de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC), que considera que «qualsevol restricció és un atemptat per a l’economia i, en aquest cas, encara és més greu perquè s’ha fet d’una forma indiscriminada sense tenir en compte els esforços econòmics que han dut a terme moltes instal·lacions esportives per obrir amb seguretat». 

Segons Manuel, «s’hauria d’establir una taula de negociació per analitzar la situació particular de cada centre i deixar obrir els que certifiquin que estan complint les mesures de seguretat». 

«Per als que prenen decisions l’esport no compta», sentencia Cruz. «Ens posen al mateix nivell que activitats d’oci nocturnes, i nosaltres fem esport i salut, una cosa que evita que molta gent acabi en un hospital en el futur.» 

Esmorís, per la seva part, recorda que «durant el confinament tothom va insistir molt en la importància de fer esport per a la salut física i mental». Per això es queixa que «ara que tenim una finestra per posar-ho en pràctica en instal·lacions preparades per a això es prenguin aquest tipus de mesures». 

Però de moment, la Generalitat no rectifica la seva decisió malgrat les constants reivindicacions que hi està havent per part del sector i els centres esportius seguiran tancats, excepte per acollir funcions socials complementàries a les habituals, com els campus d’estiu que se celebren a moltes d’aquestes instal·lacions. 

El comitè tècnic del pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va explicar en un comunicat que a Barcelona i els 13 municipis afectats de la seva àrea metropolitana donarà prioritat als equipaments i esdeveniments culturals a l’hora de valorar les reobertures. 

Notícies relacionades

Els centres esportius es troben en tercer lloc i primer hauran d’aconseguir l’aprovació del seu Ajuntament corresponent per després posar-se en contacte amb el Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT). 

«Hem d’intentar que torni l’activitat al més aviat possible i que aquestes mesures de tancament no s’estenguin més enllà de les àrees geogràfiques afectades ara mateix», diu el director de projectes del CNAB. Avui dimarts aquest club ja podrà reobrir les seves piscines exteriors. «Pensàvem que quan hi hagués un rebrot faríem un pas petit cap enrere i tornaríem a les fases, però no a un tancament generalitzat», lamenta el director del CEM Mar Bella.