NOVES MESURES

El Park Güell reduirà l'aforament al 50% i facilitarà l'accés als barcelonins

Els tràmits per gestionar el passi gratuït Gaudir Més seran més àgils per als veïns, mentre que, fins a la tardor, s'hi podrà accedir amb el carnet de biblioteques

La zona regulada passarà d'1,7 a 12 hectàrees amb l'objectiu de passar de nou a 4,5 milions de visitants i es crearan franges horàries només per als ciutadans

zentauroepp53477139 barcelona 20 05 2020  coronavirus covid 19 monumentos de ant200629204157

zentauroepp53477139 barcelona 20 05 2020 coronavirus covid 19 monumentos de ant200629204157 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

El Park Güell vol ser una mica més públic del que ho era fins que la pandèmia va allunyar el turisme de la ciutat. A veure, la instal·lació és pública perquè l’ajuntament la va adquirir el 1926 a la família Güell, però l’excés de visitants –ocupa la segona plaça del podi barceloní– va obligar el consistori a regular-ne l’entrada el 2013. De manera que per accedir al parc s’havia de passar per taquilla o tramitar la targeta Gaudir Més, un passi gratuït però complicat, per no dir impossible, de gestionar. Ergo, la massificació i les traves d’accés van allunyar el públic original, el local, que fins que el forà el va expulsar, va tenir en el recinte gaudinià un espai per al passeig, el berenar i el festeig. De manera que sense barcelonins i amb el pagament com a referència, el Park Güell ha tingut els últims anys més titularitat que vocació de públic.

Així estaven les coses quan la Covid-19 va fer acte de presència. El desconfinament va dibuixar una ciutat diferent de la prepandèmia, sense turistes. Fet que els barcelonins han aprofitat per redescobrir els seus espais monumentals. Per descomptat, també el Park Güell. Des que el 20 de maig va reobrir portes, aquesta vegada de bat a bat, sense taquilla ni res pel mig, que els locals han tornat a trepitjar el parc després d’anys de no fer-ho. A raó de 1.000 per dia amb pics de 3.000 el cap de setmana. Mantenir aquest fràgil equilibri entre el plaer ciutadà i l’interès turístic és el que pretén fer l’ajuntament amb les noves mesures –que regiran a partir de dimecres– per a l’accés al recinte que, segons el consistori, han sigut consensuades amb els barris veïns, els més afectats per la regulació i l’excés de turistes.

Quatre accessos exclusius

D’entrada, es reduirà l’aforament en un 50%. La idea és passar dels 9 milions de visitants anuals els 4,5 milions. I augmentaran les hectàrees regulades. Fins ara, l’accés controlat se cenyia a 1,7 hectàrees de la zona monumental, les més requerides, és a dir, l’escalinata presidida pel drac, tritó o el que sigui, la sala hipòstila i el banc de trencadís. A partir de ja, el control serà sobre les 12 hectàrees que ocupa la zona monumental. Amb això s’evitaran les aglomeracions dels 6 milions de visitants que anualment circulaven per aquesta zona sense control ni pagament previ.

Amb aquestes mesures l’ajuntament aspira a controlar la massificació, però ¿com es garantirà al públic local poder continuar gaudint del parc? Millorant la targeta Gaudir Més i creant zones horàries només per als veïns. El consistori preveu una gestió del passi més àgil a la tardor, mentrestant, es permetrà l’accés amb el carnet de les biblioteques. Això significa que els empadronats a Barcelona podran fer el procés per aconseguir la targeta Gaudir Més de forma ‘online’ (fins ara s’havia de fer presencialment), la tramitació serà molt més ràpida (24 hores) i el carnet serà permanent i sense necessitat de treure l’entrada, com passava actualment, cada vegada que s’hi volia accedir. Una altra de les novetats per mimar els veïns són les franges horàries exclusives per als barcelonins: des de les sis del matí a les 9.30 hores i des de les vuit de la tarda a les 23 hores. A més, dels vuit accessos al Park Güell, quatre seran només per als veïns.

Impossible discriminar 

Però aquí va una puntualització. Només i exclusiu per als veïns significa només i exclusiu per als que tinguin el passi Gaudir Més. Un passi que en realitat està obert a tothom ja que la legislació europea impedeix discriminar entre països. O sigui, un ciutadà romà o parisenc té tant dret com un barceloní a demanar el passi i entrar-hi gratuïtament. La diferència és que als locals se’ls permetrà un tràmit ràpid i telemàtic, i la resta de ciutadans hauran de continuar bregant amb el sistema antic: lent i tortuós.

Notícies relacionades

Les noves mesures inclouen, per descomptat, tots els protocols de seguretat i distanciament social obligats per la pandèmia. .

B