polítiques de gènere

Barcelona reserva a les dones el 40% de les places a la Guàrdia Urbana

L'ajuntament opta per la discriminació positiva màxima que permet la nova llei de policies locals

zentauroepp53083160 bcn200607124157

zentauroepp53083160 bcn200607124157 / laura guerrero

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En pròximes convocatòries per accedir al cos funcionarial de la Guàrdia Urbana, Barcelona reservarà a les dones un 40% de les places disponibles, és a dir, el màxim que permet la modificació de la llei de policies locals, duta a terme pel Parlament aquest mateix any. L’objectiu és corregir progressivament la desproporció actual. Dels 2.736 agents que actualment formen part de la Guàrdia Urbana de Barcelona, un 85,79% són homes i un 14,21%, dones.

Aquesta política de reequilibri gradual es podrà dur a terme aquest mateix any, en què hi ha convocades 282 noves places per ingressar al cos. Si després de superar totes les proves d’accés i els exàmens el 40% de les noves incorporacions són dones, aquestes representaran, a tot estirar, el 16,59% del total.

La modificació de la llei de policies locals de 1991, aprovada aquest abril passat i que va comptar amb aportacions directes de l’Ajuntament de Barcelona, estableix que les places reservades a les dones s’han de situar entre el 25% i el 40% en cada convocatòria. Barcelona, en aquesta primera oportunitat, ha optat pel màxim permès.

Interès creixent

Notícies relacionades

Aquest criteri de discriminació positiva deixarà de ser aplicable, segons la mateixa llei, quan la proporció de dones al cos policial sigui igual o superior al 33%. Aquesta meta, òbviament, encara està lluny d’assolir-se, però l’interès de les dones per formar part d’aquesta professió és creixent, segons les dades que disposa l’Ajuntament de Barcelona. L’any 2010, només un 6,40% dels aspirants a ingressar al cos eren dones. Aquesta xifra ha anat en augment any rere any i, en l’última convocatòria, oberta el 2019, les aspirants ja eren un 28,02% del total.

Per poder accedir a aquesta quota del 40%, el pas previ indispensable és celebrar abans totes les proves d’accés fixades. Una vegada es disposa de la llista dels aprovats i de la puntuació de cadascun, en el cas que les dones no representin aquest 40% fixat com a objectiu es procedirà a aplicar el criteri de discriminació positiva, amb algunes excepcions. Si la puntuació obtinguda per la dona és un 15% inferior a la d’un home, no obtindrà la plaça.