L'oci nocturn reclama un pla de reobertura i alerta del 'botellon'

El sector demana arribar al 100% d'activitat sota control a l'estiu per evitar el tancament de locals

Defensa que són més segurs bars i discos que les festes i 'raves' il·legals que proliferen

zentauroepp53621508 opium200603201250

zentauroepp53621508 opium200603201250 / MAITE CRUZ

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

¿És factible sortir de marxa amb mascareta, sense compartir un glop en un moment donat i sense sucumbir a l’efusivitat a la pista de ball o la barra segons avança la nit? És clar que no és una missió fàcil. Però el sector de l’oci nocturn afirma que té molta més capacitat per proporcionar festa amb prevenció sanitària anti-Covid-19 de la que es pugui donar als ‘botellons’, les ‘raves’ i saraus domèstics que proliferen en absència de discoteques i bars musicals oberts. Amb aquest enfocament i un elaborat protocol de mesures de seguretat, els sectors de l’oci reivindiquen amb urgència un calendari d’obertures esglaonat que els permeti sobreviure i planificar de cara a salvar part de l’estiu. Acabades de transferir les decisions de la fase final de la desescalada a les comunitats autònomes, les patronals locals demanen al Govern que faciliti el camí per estar 100% operatius al més aviat possible.

Les imatges del passat dissabte a la nit a la discoteca– restaurant Opium, on s’apreciava l’acostament entre clients de diferents taules, van córrer com la pólvora a les xarxes socials. L’associació Fecasarm i el grup Costa Este van replicar que havia sigut un moment puntual, que no se celebrava cap festa, i que el grup va ser dissolt de seguida. Situacions semblants s’han repetit a Go Beach, al Port Fòrum, aquesta setmana. Tots dos tenen oberta la terrassa per la seva doble llicència. Si és difícil contenir els fluxos de gent (vegeu l’horari d’esport o passejos a la Barceloneta, o el metro en alguns moments), més complex resultarà en un context de brindis, diversió i ball. Però des del sector, i amb els últims resultats de contagis, insisteixen que no es pot marginar l’oci nocturn –també com a reclam turístic– mentre altres negocis de l’hostaleria i activitat recuperen el camí de l’anomenada nova normalitat.

Canvis constants

La guinda a tanta incertesa per a associacions com el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, la Fecasarm (amb uns 500 associats a Catalunya) o la Fecalon va ser la publicació dissabte en el BOE que excloïa de la fase 3 l’obertura de l’oci nocturn amb aforament limitat prevista, davant les reticències d’alguna comunitat, com les Balears. En el cas de no haver sigut així, locals de Tarragona haurien aixecat la persiana en qüestió de dies, i la resta, segons regions sanitàries, podrien estar actius (amb restriccions) a principis de juliol. Ara haurà de ser el Govern el que ho determini. ¿Abans o després de les previsions? 

Ramon Mas, secretari general del gremi barceloní i d’España de Noche (la patronal oficial de l’oci), té previstes reunions amb diferents departaments del Govern per provar d’aclarir «la planificació» de la temporada. «Estem indefensos, no sabem si es podrà obrir a l’estiu ni com, de manera que és molt difícil gestionar les plantilles», explica. Des de la Fecalon, Fernando Martínez alerta que un estudi realitzat entre 400 empreses catalanes revela que el 40% d’empleats afectats per erto al sector de l’oci (que suma uns 3.700 negocis i 38.000 llocs de treball a tot Catalunya) encara no han rebut cap prestació.

De la mà dels municipis

Desde Fecasarm, el seu secretari general, Joaquim Boadas, advoca per la creació d’una taula de treball sectorial juntament amb Salut, i perquè el Govern s’aliï sobre això amb els ajuntaments, que coneixen millor la realitat local, per facilitar «salvar l’estiu». En especial a les discoteques i bars musicals del litoral de Barcelona i la resta de la costa, per als quals representa la temporada alta. 

 Alguns operadors de grans sales expliquen que obrir al 50% i sense turisme ni estudiants no els permetrà sortir de l’endeutament dels últims mesos, per la qual cosa advoquen per només un parell de setmanes a mig gas abans de fer el salt a la plena operativitat, amb totes les mesures sanitàries viables. Altres, en zones de la ciutat més freqüentades a partir de tardor, daten setembre com a data límit per funcionar al 100% sense posar en risc la seva continuïtat.

Ramon Mas emfatitza que és precisament l’oci nocturn el que té més capacitat de control de la seva clientela, ja que compta amb controladors d’accés, vigilants, agents cívics... I recorda que el públic més jove no passarà l’estiu reclòs a casa, sinó que buscarà alternatives molt més descontrolades i d’impacte veïnal, com comença a succeir amb els ‘botellons’ a la fresca. Les escenes de joves bevent al capvespre al carrer ja han començat en l’entorn de la Barceloneta o Sant Antoni, entre d’altres.

Notícies relacionades

La paràlisi forçosa de l’oci nocturn ha arribat just després de dos anys de bons resultats després de la crisi econòmica que va portar al tancament de molts locals. Hi ha temor que sense ajuts a lloguers i mesures fiscals, la nit torni a estar en perill. 

Protocols sanitaris de prevenció 

Des que l’oci nocturn es va reactivar en països afectats, el sector ha anat treballant per elaborar un protocol que doni seguretat a usuaris i treballadors. España de Noche ja ha pres nota dels ajustaments que els ha transmès Sanitat per a la redacció final. Aquesta guia preventiva, d’aplicació voluntària i que permet tenir un segell de qualitat certificat, recull de l’organització de les distàncies (per a la primera etapa de reobertures) entre clients fins a la manipulació de peces al vestuari, l’aplicació d’hidrogel en diferents espais o la recomanació d’ús dels anomenats privats als locals, que afavoreixen que l’usuari s’instal·li, en una taula reservada. Fecasarm també ha impulsat un distintiu sanitari a Catalunya, que inclou nebulització per desinfectar sales.

Alguns locals d’oci fora de concessió es resisteixen a tancar

La nova etapa de gestió municipal i de renovació que afronta el Port Olímpic implicava el tancament definitiu –acabada la concessió– de l’oci nocturn del moll de Mestral el dia 30 d’abril. A causa de la Covid-19, l’ajuntament ho va prorrogar al 31 de maig. No obstant, aquesta setmana diversos locals continuaven oberts (les terrasses) i al·legaven que no han rebut per escrit aquesta notificació. El consistori va assegurar estar treballant per al tancament final. Els restaurants del moll de Gregal sí que han sigut prorrogats fins que tornin a obrir-se noves concessions.