Alta cuina al menjador de casa

Quatre xefs barcelonins ofereixen aquests saborosos plats per emportar

La Taverna del Clínic, Nectari, Granja Elena i El Glop adapten la seva oferta a la pandèmia

zentauroepp26024103 gente  gourmet restaurante la taverna del clinic200516162358

zentauroepp26024103 gente gourmet restaurante la taverna del clinic200516162358

5
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Per disposar d’un xef a casa s’ha de tenir una gran fortuna. És una cosa que em va explicar a cau d’orella el cuiner d’un xeic de l’Aràbia Saudita, el nom del qual no dec recordar, capaç de donar-li manduca amb un pressupost diari de 300.000€. Si havia de fer un banquet extra per a 1.500 persones, l’amo obria la bossa. En resum, amb les exquisides sobres podia viure tota una població. La restauració tal com la coneixem neix de la impossibilitat de tenir un xef de primera a casa. Amb la revolució francesa es van tancar els palaus principescos, es van apagar els seus fogons i els marmitons més o menys famosos van passar a ocupar-se de vendre el seu art al públic. 

En aquests temps que corren alguns notables de la cuina han obert els seus establiments perquè puguem emportar-nos els seus plats com si estiguessin treballant a la nostra cuina. Són gent disposada a sortir d’aquesta insòlita situació a base de cuinar per a pocs, molt bé. 

La Taverna del Clínic

Per exemple, Toni Simôes a la seva Taverna del Clínic. «Tota la vida he treballat com un burro i aquests dies ho faig com una bèstia de càrrega», diu. Ell, un ajudant i el seu pare en el repartiment estan aconseguint el miracle de preparar-nos els plats que li han donat fama. Una altra de les seves màximes, mantenir els mateixos proveïdors, idèntica qualitat dels productes i no repercutir les despeses de servei. El resultat, uns tàrtar i uns carpaccios formidables, més un capítol de carns amb salsa que fan pensar. 

Tenim l’opció de la cua de bou, o una exquisida vedella de la raça rossa gallega. Utilitza el costellam trossejat i el deixa a baixa temperatura, al buit. Una vegada al seu punt, ho porta al forn lligant amb el seu suc una salsa demiglacé, fins a aconseguir una ració tan important com les que servia en aquell altre passat que ens sembla llunyà, impossible. La guarnició, puré de patates o carxofes, quadra a la perfecció. 

En aquest moment del partit ja sabem que sempre estem confinats en el temps, el que se’ns fa més lleuger és estar-ho, o no, en l’espai. Serà qüestió de buscar escapatòria en el seu garrí, acompanyat amb unes pomes especiades, un porquet que fa més bon gust reescalfat al forn que al microones. Compatible amb l’amanida de peix de roca, els aficionats a moure la cullera disposen d’una fabada a nou euros capaç de fer cantar un Glòria a un bisbe amb birret i tot. 

LA TAVERNA DEL CLÍNIC.  Rosselló, 155. Tel.   696493372 (també WhatsApp). Preu: 20-30 €. Servei a domicili (gratuït a BCN). Encàrrecs amb mínim de dues hores d’antelació, però millor d’un dia per a l’altre.

El xef Jordi Esteve del restaurant Nectari presenta la seva recepta de caneló de cabra salvatge i un panet de filet de foto / JORGE GIL

Nectari

El plantejament de Jordi Esteve, a Nectari, s’ajusta a criteris d’alta gastronomia. Ofereix tres menús: un de tapes, un altre gurmet i una última temptació temàtica que gira sobre un ingredient concret en variació setmanal. Ara és la mitjana, més endavant poden ser els espàrrecs, la tonyina o el marisc.

El de tapes, també en variació setmanal, és de nivell. Comença amb bunyols de bacallà, segueix amb una amanida de ventresca confitada i aconsegueix un punt gustatiu òptim amb un minicaneló de pularda amb beixamel gratinada, al qual només cal donar un toc de forn perquè aconsegueixi l’alt nivell a què ens té acostumats Esteve. Continua amb un arròs de muntanya perfectament tractat, per tancar l’oferta amb un pastís de formatge d’elaboració pròpia.

Atenció al temàtic: pot plantejar uns espàrrecs blancs de Gavá amb crema de pernil ibèric, cuina de producte pur i de proximitat. En cada servei se’ns entrega una nota de com recuperar els plats al nostre domicili per no desvirtuar un banquet ple de matisos. 

Com que aquest cap de setmana se celebra el dia internacional dels celíacs, a Nectari les receptes que se serviran compleixen els requisits. 

NECTARI. València, 28.  Tel. 932 26 87 18 o reserves@nectari.es.  Menú tapes (25 €), gurmet i temàtic (50 €). Encàrrecs amb 24 hores d’antelació. Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia i a la nit. 

Borja Sierra, a la cuina de Granja Elena. / DANNY CAMINAl

Granja Elena

Borja Sierra, a Granja Elena, explica que ha obert la porta al seu públic que ve a buscar els bocates i les receptes que li han donat fama. «Estic adaptant-me a una realitat que canvia cada hora. Jo només soc un cuiner, seré un xef quan em mori i sigui al costat de Sant Pere», diu.

Continua plantejant els seus bocates de cua de bou estofada, o de pernil, albergínia i brie, glòria en una zona urbana que sap de bocates. Els seus plats tenen diverses estrelles, un és l’escalibada, resolta com s’ha de fer, és a dir, el suc de cocció i els alls convertits en allioli suau, un allioli pil pil. Si en l’escalibada la salsa és la seva història, el suquet de sípia i pèsols, el bonítol en escabetx o els clàssics cigrons amb botifarra de Perol són pura suavitat amalgamada. 

GRANJA ELENA.  Passeig de la Zona Franca, 228. Tel. 933 32 02 41. Preu: 6-10 €. Menció especial: un quart de garrí per a 2-3 persones 35€. Encàrrecs fins a les 9.00 hores. S’aconsella trucar-hi el dia anterior. 

 / IRIS MARTÍNEZ / El xef del restaurant El Glop, Antoni Aguilera, prepara uns cargols

El Glop

Durant molts anys es va dir que no hi podia haver paelles petites. Repeteixo, la paella era com una bomba atòmica que necessita una massa crítica d’urani per explotar. Al Glop Joan Ricart ha solucionat el problema, oferint-nos un arròs per menjar a casa de dimensions ajustades al nombre de comensals que tinguem.

Notícies relacionades

A més, recupera la bonica tradició d’encarregar la paella de mariscos per ficar-la en la pau divina de la llar. Fonamentant la seva oferta en aquest disc solar, donen una altra versió a l’arròs, cuinant-lo amb parmesà i bolets fins que queda cruixent. Per als que no siguin arrossers o tinguin prou gana per anar més enllà del plat únic, queda un bacallà amb mussolina d’allioli i la més gloriosa recepta del peix mòmia, amb samfaina. Una bona suggerència és acompanyar la petició amb el cava Brut de Ferret Guasch. 

EL GLOP. Sant Lluís, 24.  Tel. 932 13 70 58 o 635 53 25 03 (WhatsApp). Menú setmanal 10 €. Paelles sobre 15 €. Bacallà 19 €. Per a encàrrecs, trucar amb mitja hora d’antelació, els arrossos es preparen al moment.