Presó sense fiança per a l'assassí en sèrie de sensesostre de Barcelona

Els Mossos continuen buscant indicis que relacionin Thiago F. L. amb una quarta víctima però judicialment està investigat per tres crims

En el registre de la caravana apareix una gorra del F.C. Barcelona i uns guants negres que el sospitós va utilitzar en els tres homicidis

200430-talls-de-veu-sobre-detingut-assas-sense-sostre / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El presumpte assassí en sèrie de sensesostre de l’Eixample de Barcelona esperarà entre reixes el judici. El jutjat de Rubí que instrueix aquest cas ha decretat presó preventiva sense fiança per a Thiago F. L., de nacionalitat brasilera i 35 anys, arrestat la matinada de dimarts passat. 

Judicialment el sospitós està sent investigat per tres de les quatre morts d’indigents. Les tres últimes. Els Mossos d’Esquadra continuen provant de resoldre els fets del 19 de març i, segons ha explicat l’intendent Ramon Chacón, subcap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), els esforços se centren a trobar indicis que relacionin també aquesta víctima –trobada en l’encreuament del carrer de Sardenya amb Aragó– amb Thiago F. L.

Durant el mes i mig de la Barcelona cenyida al confinament decretat per l’estat d’alarma cinc persones sense llar que pernoctaven al ras han patit morts violentes. Tres han sigut, presumptament, obra de l’autor ja arrestat. La del 19 de març encara està sota instrucció policial sense un sospitós clar. I la cinquena en discòrdia és la d’un sensesostre que va aparèixer calcinat en una barraca ubicada a prop del Tibidabo, al districte d’Horta. El fet que tingués un càmping gas va donar peu a considerar des de l’inici la hipòtesi que es tractés d’una mort accidental. És a dir, que calés foc sense voler a la seva cabana i morís intoxicat pel fum i abrasat per les flames. Sembla que va ser així. Tot i que els Mossos encara no donen el cas per conclòs.  

Les tres morts consolidades 

Sobre Thiago F. L. recauen indicis sòlids que és l’autor d’almenys tres morts, les del 16 d’abril, 18 d’abril i 27 d’abril. Tres víctimes identificades que dormien als carrers de Lepant –al costat de l’Auditori–, Casp –al costat del teatre Tívoli– i Sardenya –en l’encreuament amb Rosselló. 

La víctima del 16 d’abril, I. A., va ser atacada amb una barra de ferro. Diverses càmeres de seguretat van observar clarament l’autor, un home vestit «amb pantalons llargs negres i a sobre un de gris curt, un mocador per tapar-se la boca, una armilla reflectora taronja penjant d’una motxilla, una gorra del F.C. Barcelona i ulleres de sol». 

El 18 d’abril, J. R. B. G., va ser brutalment colpejat amb un pal de 70 centímetres mentre dormia. L’autor, que va treure la barra de la seva motxilla, va ser captat de nou per càmeres de seguretat, vestia «gorra, motxilla fosca, pantalons i jaqueta foscos i un mocador al coll». 

El 27 d’abril va morir assassinat J. P. H., de 32 anys i nacionalitat francesa. Dos veïns es van creuar aquella nit amb l’homicida cinc minuts abans de l’atac. El van veure «amb un objecte contundent a la mà i actitud agressiva». Els dos testimonis es van espantar i van entrar al seu portal. Pel balcó van veure J. P. H., un sensesostre que van reconèixer –perquè feia diversos dies que pernoctava al ras davant una perruqueria– immòbil i sagnant. Van trucar al 112. 

El jutge en la seva interlocutòria remarca que l’assassí va atacar les tres víctimes «per sorpresa i de manera violenta», sense que aquestes poguessin defensar-se. En els tres casos, a més, el sospitós va utilitzar objectes contundents: una barra de ferro en dues ocasions i un pal en el tercer. 

La nit de la detenció

Poques hores abans de cometre l’últim crim, el sospitós va agafar els Ferrocarrils en Sant Cugat, municipi on residia en una caravana, per dirigir-se a Barcelona. En aquest tren va coincidir amb un agent dels Mossos fora de servei a qui va acabar cridant l’atenció per la seva actitud «erràtica». Les càmeres d’aquest tren mostren també que minuts abans l’acusat havia baixat a la parada de Vallvidrera per agafar un pal metàl·lic. L’agent el perd de vista quan Thiago F.L. baixa a l’estació de Passeig de Gràcia. Poc després, comet el seu últim assassinat. Fuig del lloc a peu fins a la plaça de Catalunya. Durant aquest trajecte és detectat per agents alertats per l’avís dels dos ciutadans que han presenciat el crim del carrer de Sardenya. Els policies el segueixen fins i tot quan agafa el bus nocturn per tornar a Sant Cugat. Ja en aquesta població, de camí a la caravana en què residia després de ser repudiat per diverses cases okupes, és detingut. 

Notícies relacionades

En el registre de la caravana els investigadors van prendre mostres de l’ADN i van trobar roba que el vincula directament amb els crims. Dues peces en concret apareixen en totes les imatges captades: una gorra del FC Barcelona i uns guants negres sense dits

El detingut, en la seva declaració, no ha reconegut els fets però tampoc ha explicat què feia al lloc dels fets aquelles tres nits.