URBANISME

Empreses donen suport a la suspensió de llicències al 22@ amb reserves

El sector econòmic espera que la mesura aprovada per l'ajuntament serveixi per impulsar el 21,55% sense planejament

Inversors es mostren favorables a augmentar el percentatge de terra reservat a vivenda protegida si existeix col·laboració per part de les administracions

zentauroepp52066440 22200219143328

zentauroepp52066440 22200219143328 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Els sectors econòmics aplaudeixen la suspensió de planejament i de llicències d’obres durant quatre mesos en l’àmbit conegut com a 22@ al Poblenou, si bé han mostrat les seves reserves i algun temor. La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir per la via d’urgència aquesta mesura per introduir en el projecte un percentatge de terra reservat més gran a vivenda protegida i reimpulsar un 21,55% de terrenys sense planejament. També persegueix protegir el patrimoni històric i permetre la construcció d’equipaments de referència.

Les empreses i universitats instal·lades en el considerat pol tecnològic i econòmic de la capital catalana consideren necessària aquesta suspensió. El president de l’associació d’empreses i entitats 22@ Network, Xavier Monzó, no obstant, espera que el saldo després d’aquesta ‘frenada’ a la zona sigui positiu. En altres paraules, vol pensar que el benefici serà superior als costos que irremeiablement comportarà. «Tots volem més vivendes, més trama urbana, més serveis a la zona; però la suspensió afectarà l’activitat econòmica durant quatre mesos, més els que es pugui allargar si afegim un període d’al·legacions i fins que s’aprovi definitivament», explica a aquest diari el president d’una entitat amb més de 180 associats entre empreses i universitats.

L’últim exercici a la zona per als operadors va ser «molt exitós», assegura Monzó. Només el 2019 es van posar en marxa 153.000 metres quadrats d’oficines i les inversions en aquest sector del districte de Sant Martí van sumar 694 milions d’euros. «Estem passant un moment espectacular, tothom està mirant aquesta zona de Barcelona, i esperem que la suspensió no trenqui aquesta tendència. Fa dos anys, quan es va aprovar el ‘Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible’, potser tenia més sentit que fer-ho ara», explica el president d’aquesta gran associació empresarial del sector innovador, tecnològic i creatiu de la ciutat. «Si no es va fer abans va ser –continua Monzó– per la crisi econòmica i la falta de consens polític.

Projecte de consens

La suspensió va ser aprovada amb els vots a favor de comuns, socialistes i republicans. JXCat es van abstenir i la resta de partits –PP, Cs i BCN pel canvi– van votar en contra al·legant que la mesura generava «inseguretat jurídica». Per al portaveu de les empreses i entitats de l’àmbit en transformació des del 2000 aquesta suspensió delimitada en el temps no hauria de foragitar els inversors.  El risc que corre el 22@, apunta Monzó, és convertir-se en «objecte de discussió política» i que no s’arribi a cap acord en aquests quatre mesos per interessos partidistes. 

Els experts immobiliaris de Conren Tramway, una immobiliària catalana vinculada al gestor de fons Tramway Capital i l’alemany Conren Land, tampoc creuen que la suspensió generi inseguretat, ja que «el projecte és clar i el termini [4 mesos] és molt curt». També aplaudeixen que la mesura no afecti els projectes en marxa, sinó uns solars (que representen el 21,55% de l’àmbit) que estaven sense planejament. Aquesta immobiliària catalana actualment tenen quatre edificis d’oficines en construcció –als carrers Sancho de Àvila, Pallars, Badajoz i Almogàvers– que sumen 50.000 metres quadrats al 22@.

A favor de la mixtura d’usos

Notícies relacionades

Consultats per aquest diari, aquests inversors valoren «molt positivament» la suspensió i no contemplen passos en fals per part del govern municipal. «Si han establert quatre mesos de moratòria és perquè el projecte que tenen entre mans és molt madur», expliquen fonts de Conren Tramway, que valoren «la valentia per part de l’ajuntament al prendre aquesta decisió» i també defensen la necessitat de «reequilibrar la mixtura d’usos» en aquesta zona de Barcelona. «És necessari crear vivenda de protecció oficial, però també vivenda lliure i assequible per als treballadors de les empreses que s’instal·len al 22@», puntualitzen.

Altres fonts del sector immobiliari, amb participació en la comissió d’urbanisme del 22@ Network, també veuen amb bons ulls que la destinació final d’aquest terra pugui ser vivenda social. «Creiem que la millor opció per al 22@ és una composició mixta del parc immobiliari en la qual s’inclou més vivenda», van comentar aquestes fonts. Una altra qüestió és quina classe de fórmules aplicarà el consistori si finalment posa en marxa aquesta iniciativa. «La col·laboració publicoprivada és la millor alternativa», asseguren, tot i que també consideren que l’actual normativa sobre el 30% de VPO en les noves promocions dificulta aquesta col·laboració. «Esperem que es pugui parlar amb l’ajuntament i arribar a alguna fórmula que permeti impulsar aquests projectes», assenyalen.

Temes:

Poblenou