REIMPULS AL «PULMÓ ECONÒMIC»

Barcelona suspèn llicències d'obres durant quatre mesos al 22@

Els comuns, els socialistes i els republicans aproven una moratòria per incorporar nous criteris en el pla general, com ara l'increment del nombre de vivendes protegides i la protecció del patrimoni

zentauroepp51494115 economia oficinas191227182622

zentauroepp51494115 economia oficinas191227182622 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El govern municipal de BComú i el PSC amb el recolzament imprescindible d’ERC s’ha marcat com a objectiu per a aquest mandat reimpulsar definitivament el districte tecnològic 22@. Per fer-ho, ha aprovat una suspensió de planejament i de llicències d’obres durant quatre mesos, temps en què pretenen adaptar el projecte aprovat el 2000 als reptes i necessitats actuals. Amb tot, aquesta mesura només afecta el 21,55% de l’àmbit, el que encara no té planejament.  

 «Barcelona no es para. Tot el que està en marxa en el 80% del 22@ continua en marxa i en aquesta recta final arribarem a acords amb la resta de grups polítics, amb el teixit econòmic i amb els barris per culminar aquest projecte històric per a la ciutat», ha recalcat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha definit aquesta zona de la capital catalana com un valuós «pulmó econòmic» que ha de continuar sent-ho, però complint «noves exigències», com ara l’increment de vivendes protegides i la construcció d’equipaments de més mida. «Ho necessita la ciutat i també els treballadors d’aquestes noves empreses», ha afegit el primer tinent d’alcalde.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha celebrat aquest «gran acord» a l’entendre que permetrà «finalitzar un projecte prioritari i estratègic» per a la ciutat.  Sanz també ha remarcat que la suspensió «delimitada en el temps i en l’espai» –només a les parcel·les sense planejament i fins al juny– és necessària per incorporar «totes aquelles reflexions treballades durant més de dos anys amb agents del territori». Aquest procés participatiu va culminar el novembre del 2018 amb la firma del ‘Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible’, un document subscrit per entitats veïnals, universitats i operadors.

Notícies relacionades

El pacte apuntava la necessitat de «densificar el 22@, això és ampliar la reserva de vivenda protegida en aquestes àrees pendent de desenvolupar, passant del 10% que contempla el model vigent al 30% detallat en el document. També reforçar aquesta zona del districte de Sant Martí com a pol d’innovació tecnològica, però sense desprotegir el patrimoni històric ni renunciar a la construcció d’equipaments de referència. Tots aquests punts, no obstant, es treballaran durant els pròxims quatre mesos.  De les 3.600 vivendes que preveia el planejament del 22@ original se n’han construït unes 1.800 i 928 més estan en desenvolupament o projecte. Augmentar l’edificabilitat en aquest 21,5% sense desenvolupar urbanísticament permetria la creació de fins a 6.000 pisos nous.

La regidora d’ERC i presidenta de la Comissió d’Urbanisme, Maria Buhigas, ha justificat el recolzament a la suspensió després d’exigir que es delimités en el temps. «Han passat 20 anys i és evident que el context en el qual es va aprovar el 22@ i el context actual no és el mateix», ha expressat la regidora, que ha recordat que la creació de vivenda social és «una clara prioritat» per al seu grup municipal. La mesura ha tirat endavant després de l’acord dels comuns, els socialistes i els republicans. El grup municipal de JxCat s’ha abstingut, però amb el compromís de col·laborar amb el govern municipal. La resta dels partits – Cs, el PP i BCN pel Canvi – hi han votat en contra.