ENTREVISTA

Collboni: «Barcelona ha pres consciència de la importància del Mobile»

El tinent d'alcalde defensa l'aliança reforçada amb la GSMA al demostrar que estan «a les verdes i a les madures»

Aplaudeix la resiliència dels sectors afectats per remuntar la crisi, més enllà del cop econòmic

video-collboni / periodico

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Jaume Collboni, com a màxim representant municipal de l’àrea econòmica, ha viscut en primera línia de foc la difícil setmana de Barcelona abans de quedar-se sense el congrés mundial de telefonia mòbil aquest any. 

-5 de febrer. LG s’esborra del Mobile i molts es posen a tremolar. ¿Quina és la primera reacció de l’Ajuntament de Barcelona?

-LG ha sigut ara la primera a garantir que vindrà l’any que ve. Però nosaltres aquest any treballàvem per primera vegada en un grup operatiu des de fa tres mesos que seguia tot allò relacionat amb el congrés, des de la seguretat fins a la mobilitat i les relacions institucionals, amb la Fira i amb GSMA. L’objectiu era afrontar qualsevol imprevist que s’havia donat en anteriors edicions, com les vagues i el tema polític. Vam arribar a les portes del Mobile amb tot ben aclarit i aplanat. En cap cas havíem previst que una alarma sanitària hi pogués interferir. Vam rebre les primeres notícies amb preocupació, però el nostre interlocutor és la GSMA i en aquells moments no vam sentir que fos alarmant.

-Com a ajuntament, ¿com s’expliquen que Amsterdam hagi acollit una fira tecnològica sense problemes i que d’altres no se suspenguin mentre la de Barcelona moria?

-Hi ha hagut un factor de mala sort de calendari. Estem convençuts que si s’hagués celebrat aquesta setmana no hi hauria hagut cancel·lació. El problema és que la punta de l’alarma global del coronavirus s’ha produït en el moment clau i més sensible de les confirmacions de participació del Mobile. Però és un fet que totes les fires han tingut anul·lacions o baixada de participants, hi ha menys viatges i esdeveniments en general.

«El coronavirus ha sigut el factor bàsic de l’anul·lació. A ningú se li escapa que hi ha una tensió entre grans companyies americanes i asiàtiques, però no ens correspon especular»

-¿Ha constatat que hi hagi hagut altres afectacions a Barcelona?

-Tota l’activitat firal de la ciutat es manté, i l’entrada de 100.000 a 150.000 visitants diaris s’ha mantingut estable. Cap operador ens ha dit que hagi tingut cancel·lacions per aquesta raó. Ni a Barcelona, ni a Catalunya ni a Espanya hi ha una situació excepcional en aquest sentit.

-¿Hi ha hagut prou sincronia amb la resta d’institucions per defensar el congrés fins al final?

-Nosaltres juntament amb el Govern central i la Generalitat hem preservat la tranquil·litat i la calma des del punt de vista de la seguretat sanitària. Era la nostra prioritat. El missatge que donem com a govern és que l’alarma sanitària no pot justificar, sota el nostre punt de vista, una cancel·lació. ¿Què la provoca? Es produeix una situació de cert pànic irracional i no fonamentat que fa que les empreses comencin a caure en un efecte dòmino.

-Hi ha qui diu que el consistori no hi ha ajudat amb accions com el manifest contra el 5G que després va ser retirat, o avalant una altra fira crítica.

-Tothom ha d’entendre que estem en una societat oberta i democràtica en què tots poden donar el seu punt de vista i organitzar els esdeveniments que considerin perquè som una ciutat oberta i la discrepància i sentit crític forma part del nostre ADN. Però és clara l’aposta de les institucions per la indústria, la capitalitat digital de Barcelona, el seu teixit productiu... I hem fet front a aquesta crisi de la mà amb el teixit digital i tecnològic de la ciutat. Amb complicitat.

-¿Hi entreveu algun altre factor més enllà del virus?

-Jo crec que no hi ha un sol factor. El bàsic ha sigut el problema sanitari, però a ningú se li escapa que hi ha una tensió entre grans companyies americanes i asiàtiques, però no sabem com pot haver influït en decisions. Seria entrar en un terreny especulatiu que no ens correspon.

-¿S’ha plantejat no cancel·lar, sinó posposar la cita a aquest mateix 2020, com demanaven els sectors econòmics de la ciutat?

-Ens consta que abans de la cancel·lació la GSMA ha contemplat tots els escenaris. Són els que en saben, és el seu negoci, i ells mateixos ho van descartar perquè consideren que un esdeveniment d’aquesta magnitud, en un lloc com Barcelona i datat al febrer, està molt fixat a escala global en totes les companyies i no era realista canviar-lo d’un mes a un altre. Tampoc se sabia com evolucionarà el coronavirus. No es podia planificar.

«Abans de cancel·lar-lo, la GSMA va contemplar tots els escenaris, però posposar-la uns mesos no era realista per a un esdeveniment d’aquesta magnitud»

-¿Creu que ha servit perquè a Barcelona es percebi millor la importància d’aquesta cita?

-Absolutament. És una altra de les coses positives. Amb el Mobile havia guanyat la ciutat en el seu conjunt. No només per l’impacte econòmic, sinó perquè en els últims set anys Barcelona ha aconseguit uns 60.000 llocs de treball en el sector tecnològic i digital, que significa llocs de treball ben pagats i estables. Això és el gran llegat del congrés de mòbils i de futures fires vinculades amb la sostenibilitat. Moltes vegades no es valora el que es té fins que es veu en risc. Ara s’ha pres consciència de la importància i valor del Mobile i l’activitat de la fira per a l’economia de la ciutat.

«Moltes vegades no es valora el que es té fins que es veu en risc. I la ciutat guanya amb el Mobile, hi ha un gran llegat d’ocupació tecnològica i estable»

Notícies relacionades

-Vostè contempla altres aspectes positius en aquesta crisi, com la resiliència local.

–Sí. En aquesta edició hem encunyat la idea que el Mobile és Barcelona i Barcelona és Mobile. Des d’aquest punt de vista, la GSMA s’ha compromès per al 2021 i ha constatat que més enllà de l’aliança amb les institucions, és una aliança i una complicitat de veritat, perquè estem a les verdes i a les madures. No és una decisió que nosaltres haguéssim pres, perquè no hi ha motius, però sí que vam dir que els acompanyaríem per explicar-lo i treballar per fer-ho cada vegada millor. I estic orgullós de l’esforç de la gent a Barcelona. Les últimes 24 hores han sigut un exemple de reacció positiva, amb les empreses tecnològiques i amb els sectors econòmics. Poques lamentacions i moltes idees per al futur.