conseqüències

Així ha afectat la suspensió del Mobile a molts barcelonins anònims

El febrer s'ha convertit en mes negre per a tots els que comptaven amb aquests ingressos extra

zentauroepp52277626 bcn mobile200213190405

zentauroepp52277626 bcn mobile200213190405 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Luis Benavides / Cecilia Guillermo

Amb emprenyament, resignació, incredulitat o impotència, milers de barcelonins anònims afectats per la cancel·lació del congrés mundial de telefonia mòbil miraven d’encaixar avui dijous el desengany. Una desil·lusió que afecta la moral (s’escampa la sensació d’injustícia), però, en especial, les butxaques populars. Perquè més enllà de les macroxifres de l’evaporació de 47 milions d’euros per als hotelers, 40 dels restauradors, 14 dels apartaments turístics, o altres expectatives amb molts zeros en el cas del lleure nocturn, el transport i el comerç, s’amaguen les minixifres de moltes economies domèstiques. Amb nom i cognom.

Començant per ciutadans que treuen partit de la seva pròpia llar, com Leire González, que des de Nadal tenia reservades dues habitacions del seu pis per a la setmana del Mobile. «Després de l’anunci de la suspensió de la fira ens han cancel·lat la reserva. Els motius són comprensibles, però realment ens veiem afectades, ja que a casa comptàvem amb uns 250 € aproximadament, uns diners que no esperàvem perdre sent temporada baixa, en què les reserves realment són fluixes», explica González.

D’altres, com Roberto Becerro, un jove emprenedor que regenta Limusinas Gaudí, relata que ha perdut 18 reserves, una xifra important en ple hivern. Tot i que els professionals del Mobile contracten sobretot vehicles VTC amb conductor, quan comença a fer-se fosc i per anar a restaurants o en ruta de lleure nocturn, molts optaven per espectaculars limusines que ja tenia contractades amb diversos hotels de la ciutat.

L’afectació als VTC és àmplia. «La setmana passada teníem uns quatre clients amb motiu del Mobile i van anar cancel·lant tots», explica Javier Contreras, d’ACCars, una empresa familiar dedicada als cotxes de lloguer amb xòfer. «Amb cada client podíem facturar entre 1.000 i 3.000 euros», afegeix. Per a aquesta petita empresa fundada fa 30 anys per l’avi de Contreras, la trobada de telefonia internacional era fonamental «per aguantar l’hivern», perquè el negoci dels vehicles amb xòfer és «molt estacional», remarca. La flota del negoci és molt petita i en funció de la demanda subcontracten altres vehicles i conductors. Aquest any no serà necessari reforçar la plantilla per falta de feina. 

Enuig per als estudiants

Per a estudiants com Alejandro Coronilla, de la Universitat Pompeu Fabra i que ja va treballar al congrés del 2018 com a controlador d’accés, aquesta edició ja s’havia organitzat per tornar a assumir aquesta tasca i aconseguir uns ingressos extra. «La cancel·lació de l’esdeveniment és un enuig, perquè ja comptava amb aquests diners, per 7 dies i una mitjana de 12 hores esperava ingressar uns 600 euros. Sent estudiant és molt difícil compaginar una feina amb classes i el MWC és una bona via per poder obtenir ingressos en uns dies», es lamenta.

La mateixa decepció s’ha emportat Carmen Olivares, contractada com a hostessa per a la fira: «Esperava poder treballar aquella setmana i ara em toca buscar una altra cosa. Un esdeveniment tan gran i important com és el Mobile no esperes per a res que es cancel·li. T’organitzes horaris i comptes amb els diners; per vuit euros a l’hora esperava guanyar uns 300 euros, que per a la quantitat de dies que treballes realment està molt bé».  

A l’Eixample i Ciutat Vella, els districtes que concentren més allotjament i restaurants, són molts els negocis tocats. El Nacho, responsable de Cocovail, a Aragó amb passeig de Gràcia, està acostumat que els 24 tiradors de cervesa artesana no parin quan s’abaixa el teló del congrés. «L’any passat vam tenir moltes reserves de grups de més de 20 persones i vam anar molt justos; aquest any havíem de contractar almenys un cambrer més», explica.

Juanjo Hernández, amb dos pisos turístics legals de grans dimensions, tenia en el Mobile el seu gran aliat dels tranquils febrers de Barcelona. Havia llogat per una mica més de mil euros la nit cada vivenda, «per a petits grups, que fins i tot feien reunions de feina als seus salons». Aquest dijous tot s’ha cancel·lat fulminantment. 

130220 mobile ep / periodico

Notícies relacionades

Un altre col·lectiu afectat per la cancel·lació del Mobile són els tècnics de so, necessaris tant en les presentacions de producte com en altres activitats de la cita, com ara debats i taules rodones. «Cada dia es pot cobrar una mitjana de 200 euros, durant 10 o 15 dies de feina relacionats de manera més o menys directa amb la fira», explica Pedro L., professional autònom que contracten empreses dedicades a l’organització d’espectacles i fires.

Feia dos anys seguits que treballava en la gran cimera de la telefonia. «Calculo que aquest mes ingressaré uns 2.000 euros menys, i alguns companys encara deixaran de guanyar més diners, perquè esperaven llogar el seu material de feina (micròfons, altaveus)», explica, preocupat. Va renunciar a altres feines per aquesta fira. «Ara només tinc tres o quatre dies de feina fins a finals de mes, quan ahir només tenia dos dies lliures solts», afegeix el jove, per a qui el febrer ha deixat de ser un gran mes.