CONTAMINACIÓ

La Zona de Baixes Emissions de Barcelona arrenca amb nivells per sobre dels recomanats

Avui, el seu primer dia feiner i amb activitat escolar, el parc mòbil circulant per l'interior de la ciutat s'ha reduït en un 2,8% respecte al mes de novembre passat

5.635 usuaris de vehicles sense distintiu s'han donat d'alta a la plataforma per gestionar les seves 10 autoritzacions anuals o acollir-se a l'exempció per mobilitat reduïda

zentauroepp51555930 zona baixes emisions200102095832

zentauroepp51555930 zona baixes emisions200102095832 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El 2020 va arrencar a la ciutat de Barcelona amb un veto als vehicles més contaminants. Una setmana després de l’entrada en vigor de l’anomenada Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l’àmbit Rondes de Barcelona ni els primers mesuraments ni les primeres observacions permeten afirmar que la mesura anticontaminació estrella de l’Ajuntament estigui donant els resultats esperats. Ni tan sols s’observa una tendència positiva ressenyable. L’anticicló tampoc hi ajuda. Toca esperar una mica més, coincideixen responsables municipals i experts en ciències ambientals, que també convenen en la necessitat d’implementar més aviat que tard altres mesures complementàries. Avui, el primer dia feiner i amb activitat escolar, el parc mòbil circulant per l’interior de la capital catalana s’ha reduït en un 2,8% respecte a la mitjana del mes de novembre passat, segons fonts municipals.

Poc més de 50.000 motos i cotxes ja no poden circular per l’interior de la capital catalana –la poden creuar per les Rondes– els dies feiners entre les set del matí i les vuit de la tarda. Amb aquesta mesura s’espera reduir en un 15% les emissions de contaminants a l’atmosfera i millorar així una de les principals problemàtiques quant a salut pública de la ciutat: la mala qualitat de l’aire, responsable d’unes 350 morts prematures a l’any, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Fins aquest dimecres al matí, 5.635 usuaris de vehicle privat sense distintiu s’han donat d’alta a la plataforma de la ZBE la pàgina web zbe.barcelona. Del total d’inscrits, segons fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), 4.429 ho van fer per gestionar les seves autoritzacions diàries (fins a 10 a l’any) i la resta, 1.165 altes, per acollir-se a l’exempció prevista per a persones amb mobilitat reduïda.

Per sobre de la mitjana en les hores punta

A la ciutat de Barcelona i voltants hi ha set estacions dedicades a mesurar els nivells de contaminació atmosfèrica. Són a l’Eixample, Sants, Gràcia-Sant Gervasi, Palau Reial, el Poblenou, Ciutadella i la Vall d’Hebron. Els nivells de contaminació registrats durant aquests primers dies de l’entrada en funcionament de la ZBE difereixen més aviat poc dels registrats el mes de desembre, setmanes abans de la posada en marxa de la mesura. 

Notícies relacionades

El divendres 3 de gener, el tercer dia amb el veto als vehicles més contaminants, els semàfors de la contaminació van indicar la superació dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2recomanats per Europa i l’OMS a les set estacions repartides per la ciutat de Barcelona entre les 20.00 i les 22.00 hores. Els nivells registrats en aquestes estacions marcaven 43 i 67 micrograms de NO2 per mil·límetre cúbic quan la mitjana anual recomanada són 40. De fet, des de les 18.00 h, hora punta a la capital catalana, el nivell de NO2 va superar el recomanat a totes les estacions excepte a la situada a Palau Reial, a la Diagonal. 

Avui, primer dia feiner i escolar amb la ZBE en marxa, els nivells registrats a les diferents estacions han superat amb escreix els 40 micrograms de NO2 per mil·límetre cúbic. A l’Eixample, el que històricament presenta un percentatge amb més exposició potencial per sobre dels nivells de referència de l’OMS, nivells entre els 103 i els 129 al matí, entre les 8 i les 10 hores. Segons fonts municipals, no obstant, el parc mòbil circulant per l’interior de la ciutat s’ha reduït en un 2,8%, i un 0,8 als accessos i un 1,8 a les dues rondes comparat amb la mitjana del mes de novembre passat.