LA CRISI DE LA VIVENDA

Cinc blocs de l'àrea de Barcelona s'uneixen per lluitar contra un fons voltor

Dues comunitats de la capital catalana, una de Badalona, una de Terrassa i una altra de l'Hospitalet de Llobregat s'organitzen per exigir una negociació col·lectiva al fons inversor propietari de les seves vivendes

zentauroepp51990911 barcelona 27 01 2020  carteles en contra de la subida de alq200127150625

zentauroepp51990911 barcelona 27 01 2020 carteles en contra de la subida de alq200127150625

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La seva idea és «ser un sol cap, amb un gran cos darrere.» Així ho exposa Sergio, el portaveu del número dos del carrer del Montseny, a l’Hospitalet de Llobregat, una de les cinc comunitats de veïns de l’àrea metropolitana de Barcelona que han decidit no acceptar una pujada del preu dels seus lloguers, que consideren «desproporcionada, inassumible i injusta». «Ens coordinem per forçar una negociació col·lectiva, per demanar a Lazora, fons propietari les nostres vivendes, que ens escolti. Només volem que s’asseguin a parlar amb nosaltres; fins ara han funcionat a cop de burofax», critiquen des de la jove plataforma, acompanyada pel Sindicat de Llogaters i presentada aquest dilluns en forma de pancartes a les seves façanes. «Hem de visibilitzar la nostra situació. Aquest és el primer pas», resum. Les altres quatre comunitats agermanades són a Badalona –la primera que es va posar en marxa, on desenes de veïns porten mesos mobilitzats per denunciar les pujades del lloguer de fins a un 80%–, a Terrassa, i dues més a Barcelona; una al barri del Clot i una altra a la plaça d’Alfonso Comín, aquest últim amb la particularitat que es va construir com a bloc de protecció oficial.

Les pujades denunciades pels veïns varien en cada promoció, però en tots són molt superiors a l’IPC. La Bea, per exemple, portaveu de la finca del Clot –al 56 del carrer del Ripollès–, explica que pagava 670 euros i que per renovar n’hi demanen 1.196, amb una bonificació de tres anys (fórmula que també assenyalen els veïns del bloc de Badalona). En el cas de la promoció de l’11 de la plaça d’Alfonso Comín,  a Barcelona, els veïns denuncien pujades de 515 a 800 euros, en pisos de poc més de 50 metres quadrats construïts pel Consell Comarcal. «Lazora, sit and talk», diu una de les pancartes penjades de la façana. Des de la finca afectada a l’Hospitalet, per la seva banda, parlen de pujades de 768 a 1.220, també amb aquesta bonificació.

Inestabilitat vital

«En el nostre cas particular, només demanem només demanem una ampliació de contracte d’uns quants mesos, perquè, cansats d’aquesta inestabilitat, ens hem comprat un pis i ens en anem, però ens diuen que aquesta possibilitat no existeix», relata Bea, veïna del 56 de Ripollès, al Clot. El cas d’aquesta barcelonina, que ha acabat optant per la compra d’un altre pis, farta de la inestabilitat vital que provoca el mercat del lloguer, no és en absolut un cas aïllat. «Portem tota la vida de lloguer; els meus pares han viscut tota la vida de lloguer, però portem dos anys així i ens hem cansat...», reflexiona la dona.  

En el cas de l’edifici d’Alfonso Comín, denuncien que «no només ens cobren per sobre del preu màxim del metre quadrat per una vivenda de protecció oficial que marca el Govern de la Generalitat, sinó que ens fan contractes de tres anys quan haurien de ser de 10».

Sense clàusules abusives

Les finques en peu de guerra demanen a Lazora que renovi els seus contractes «a preus assequibles i sense clàusules abusives» en una campanya amb diversos fronts. D’una banda, pressionar els diferents ajuntaments, tal com ja van fer en el cas de Badalona, on l’alcalde va enviar una carta al fons d’inversió, que li va contestar que «sempre ha actuat en el mercat immobiliari amb una alta sensibilitat social i amb estricte compliment de la legalitat vigent». L’empresa propietària de les finques assegura que la seva política de gestió es basa en la revisió individual de cada cas per a, «en aquells casos que fos necessari, trobar les alternatives que millor s’adaptin a cada situació». «Tractem amb especial atenció aquells casos que puguin ser considerats socials per les situació personal del llogater», precisen.

Compromís de govern

Notícies relacionades

L’objectiu dels sindicats de llogaters és precisament trencar amb aquesta lògica de la revisió individual dels casos i canviar aquesta «legalitat vigent». «No volem que cap veí sigui expulsat de casa seva per una pujada abusiva del lloguer. Cap», insisteixen. La plataforma veïnal, a més, recorda al nou govern el punt 2.9 del document de la coalició entre el PSOE i Unides Podem en el qual, sota l’epígraf «frenarem les pujades abusives del lloguer», assenyala que «s’impulsaran les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives en determinades zones de mercat tensat». L’àrea de Barcelona és, sens dubte, una d’aquestes zones.

En aquesta línia, els moviments en defensa de la vivenda també retreuen a la ministra d’Ecomomia, Nadia Calviño, les seves últimes declaracions, en les quals assegura que «no existeixen mesures miracle per resoldre els problemes de la vivenda a Espanya».