baròmetre semestral

Els barcelonins suspenen per primera vegada Colau i la preocupació per la inseguretat arriba al seu rècord

El pacte de govern entre els comuns i el PSC està ben vist pel 55,2%, contra un 38,5% que el rebutja

L'ajuntament diu que la seguretat ja ha millorat, però que la percepció ciutadana va més lenta

zentauroepp51509213 barcelona 23 05 2019   primera plan  ada colau en el  recint191227132051

zentauroepp51509213 barcelona 23 05 2019 primera plan ada colau en el recint191227132051 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Barcelona

Els barcelonins suspenen per primera vegada en quatre anys la gestió d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelonal’Ajuntament de Barcelona, al puntuar-la amb un 4,7 sobre 10. A l’últim baròmetre semestral només Ernest Maragall (ERC) aprova amb un 5. La caiguda en les valoracions dels líders dels tres principals grups municipals coincideix amb una radiografia ciutadana especialment crítica, on la inseguretat és la preocupació més esmentada de nou a la ciutat: un 29,1% la citen, i arriba a un percentatge rècord. Per darrere, se situen els problemes polítics.

Opinió exprés

La llar de Colau

Emma Riverola

Escriptora

El sondeig ciutadà es va fer del 25 de novembre al 5 de desembre, per la qual cosa el consistori considera que el resultat pot estar influït pels problemes registrats a la ciutat després de la sentència del procés.

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha emfatitzat que malgrat tot són més els que aproven l’alcaldessa (56,6%) que els que la suspenen (41,2%), però ha recordat que Colau suscita opinions molt «polaritzades». En aquesta ocasió el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, la supera amb un 4,8, però també perd popularitat. 

El baròmetre també s’endinsa en el pacte de govern de tots dos, que està ben vist pel 55,2%, contra un 38,5% de rebuig.  En cas de tornar a produir-se unes eleccions, es mantindria l’empat tècnic entre els republicans i els comuns, amb un lleuger avantatge d’ERC (16%) de cinc dècimes. Un 8,9% votaria el PSC (a la baixa), seguit per un 4,7% a JxCat, igual com a la CUP.

Els conflictes registrats a Barcelona després de la sentència han pogut influir en el conjunt de les percepcions de la ciutadania. De fet,el 67,7% d’enquestats (tots en edat de vot) creuen que Barcelona ha empitjoratl’últim any, però també opinen el mateix sobre Catalunya i Espanya. No obstant, en les perspectives de futur són majoritaris els optimistes.

Preguntats sobre la gestió municipal en general, un 43,6% la consideren dolenta o molt dolenta; un 42,8% bona o molt bona, i un 12%, regular o normal. S’ha de destacar que des que Colau va assolir l’alcaldia el 2015, les seves valoracions més positives han anat descendint lleugerament, mentre que les més crítiques s’han duplicat en aquests quatre anys. No obstant, encara són més crítics amb la de la Generalitat, que el 56,1% veu dolenta o molt dolenta.

Notícies relacionades

En el cas de la inseguretat, que no havia arribat a tan mal resultat en anteriors baròmetres, l’ajuntament manté que les xifres reals sobre seguretat ja constaten una millora que la ciutadania tardarà més a percebre. En aquest sentit, destaca que l’augment de la preocupació s’ha moderat després de disparar-se l’últim any. No obstant, continua sent més alt que el juny passat. A continuació se situen l’encaix de Catalunya a Espanya (14,9%) i els «aspectes polítics» com a principals preocupacions.

Curiosament, l’accés a la vivenda perd pes ara entre els problemes de la capital catalana (ho esmenten el 6,5%, menys de la meitat que fa sis mesos), molt seguit de prop per la contaminació ambiental. El turisme ha passat ja al setè lloc, només esmentat pel 3,5%. 

L’impacte del canvi climàtic

L’ajuntament ha destacat la preocupació dels barcelonins per l’emergència climàtica i la implicació d’aquests per assumir canvis d’hàbits. No obstant, en l’apartat obert de preocupacions ciutadanes (només se’n pot destacar un) ocupa el cinquè lloc i només és la gran preocupació d’un 5,9%.