DUES SETMANES D'INCIDÈNCIES

Les obres de les Glòries tallen tres línies de Rodalies des d'aquest dissabte fins al 5 de gener

Els treballs municipals per condicionar el soterrament del trànsit a la plaça afecten 30.000 usuaris de Renfe

El personal de l'empresa ferroviària, a més, realitzarà aquest divendres una vaga coincidint amb l''operació sortida'

zentauroepp51446320 barcelona 19 12 2019  barcelona   previa del tall de les est191219182826

zentauroepp51446320 barcelona 19 12 2019 barcelona previa del tall de les est191219182826 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Les interminables obres municipals per acabar el soterrament del trànsit rodat a la plaça de les Glòries afectaran, a partir de dissabte, dia 21 de desembre, i fins al pròxim 5 de gener, uns 30.000 usuaris de Rodalies, ja que es tallaran les línies R-3, R-4 i R-12. La col·locació de 46 bigues de reforç al llarg de 50 metres de túnel ferroviari obliga a retirar la catenària, d’on prenen l’electricitat els combois, i interrompre, per tant, la seva circulació. L’ajuntament ha establert un pla alternatiu de transport públic amb la col·laboració de Renfe, la principal afectada, i de Transports de Barcelona (TMB), titular del servei de bus i metro.

Aquest divendres, a més, Rodalies patirà una nova jornada de vaga convocada pel sindicat CGT amb uns serveis mínims del 66% en hora punta i del 33% la resta de la jornada. En la línia de l’AVE funcionaran el 90% dels trens previstos. Aquest sindicat, minoritari a Renfe, pretén denunciar les «privatitzacions i externalitzacions» en aquesta empresa i la «falta de personal» de Renfe i Adif per la jubilació de les seves «envellides plantilles». La protesta coincideix amb l’‘operació sortida’ de Nadal. 

Els treballs d’enginyeria dels túnels de les Glòries requereixen la interrupció del trànsit de trens entre les estacions de Renfe d’Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal i el tancament de la Sagrera Meridiana. Per aquesta raó resultaran afectades les línies R-3 (l’Hospitalet-Vic-Puigcerdà), R-4 Nord (Barcelona-Manresa), R-12 (Barcelona-Lleida per Manresa) i R-4 Sud (Barcelona-Sant Vicenç de Calders per Vilafranca).

En el cas de les línies R-3 i R-4 Nord els trens iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Sant Andreu Arenal, de manera que l’ajuntament recomana als passatgers que continuïn el viatge a través de la línia 1 de metro (vermella), que poden agafar a la parada de Fabra i Puig. Aquesta línia, que serà reforçada amb tres combois més, té parades coincidents amb Renfe al Clot, a Arc de Triomf i a Catalunya.

Autobús llançadora a la Meridiana

També hi haurà un servei d’autobús llançadora al llarg de la Meridiana amb parada a les estacions de Rodalies: Sant Andreu Arenal, Sagrera i i Clot Aragó. Aquest bus només funcionarà entra les sis i les deu del matí i entre les quatre i les vuit de la tarda amb una freqüència de pas d’uns vuit minuts.

Els trens de l’R-4 Sud circularan amb normalitat fins a Arc de Triomf, però seran desviats per Clot Aragó fins a Badalona. I els de l’R-12 es desviaran per Passeig de Gràcia, però sense parar a Plaça de Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal ni Torre Baró.

Amb el mateix bitllet

Notícies relacionades

A més, les línies R-3 i R-4 no podran circular en els seus horaris habituals. També s’ha previst que els viatgers de Rodalies que utilitzin els bitllets de Renfe no integrats puguin validar-los per accedir al metro sense problemes, però només a les estacions de Rambla Just Oliveras, Sants Estació, Passeig de Gràcia, Catalunya, Arc de Triomf, Clot, Fabra i Puig, Sant Andreu, La Sagrera i Cornellà Centre.

Per pal·liar el caos que es pot causar i sobretot evitar la desorientació de milers de viatgers, Renfe i TMB han reforçat el personal de seguretat i d’atenció al client amb més de 100 persones. També es repartiran 125.000 fullets a les estacions d’origen afectades amb les alternatives de metro i bus. I s’han instal·lat 575 cartells en estacions i s’ha habilitat el telèfon d’informació gratuïta 900 41 00 41, tot i que també s’informarà des del 012.