ERC advoca per aprovar els pressupostos de BCN al gener

El govern de Colau esgrimeix un pacte amb JxCat com a possibilitat alternativa

L'acord amb els republicans sobre ordenances sí que està previst per al ple del 20

zentauroepp48523040 ernest maragall190607132405

zentauroepp48523040 ernest maragall190607132405 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A l’estiu ERC es va quedar sense l’alcaldia de Barcelona malgrat guanyar les eleccions, com han de recordar sovint els republicans. Però al grup d’Ernest Maragall li queda un consol considerable: els seus deu regidors estan sent d’allò més rellevants en el que va de mandat i han deixat de banda l’amargor que van haver de sentir al quedar-se en l’oposició municipal per mostrar-se més pragmàtics.

El govern de Barcelona en Comú i el PSC ha tingut en compte iniciatives rellevants d’Esquerra, com el recàrrec a la taxa turística i l’aposta per un model propi de ciutat en la regulació de les habitacions turístiques.

Arribat el moment de negociar els pressupostos, ERC manté aquesta lògica i s’ha convertit en el principal candidat per pactar el projecte per al 2020 amb el Govern, que suma 18 vots i en necessita tres per a, per primera vegada en cinc anys, aprovar els comptes mitjançant un acord que sumi la majoria absoluta del ple municipal.

La investidura de Sánchez

El calendari de negociació dels pressupostos s’esgota, teòricament, en els pròxims dies. El ple municipal que tindrà lloc la setmana que ve, el divendres 20 de desembre, és l’escenari previst perquè els comptes s’aprovin. Per si de cas, el govern va preveure la possibilitat de convocar un ple extraordinari i aprovar-los el 27 de desembre. Però sembla que l’assumpte podria retardar-se uns dies.

Perquè ERC està convençuda que és molt complicat arribar a un pacte sobre els pressupostos en una setmana, en què vol un increment de la inversió prevista en el projecte provisional, i considera que no hi ha cap problema a tancar l’acord al gener. Sobretot quan sembla que si el partit acaba facilitant la investidura de Pedro Sánchez, això també passarà al gener. I tot i que les parts van dient que el pressupost municipal no depèn del desenllaç a la Moncloa, algun fil invisible hi ha entre les dues cuines.

En aquest context, el govern de Colau preferiria aprovar els pressupostos la setmana que ve, per lògica, per tenir els deures fets: seria la primera vegada que l’alcaldessa aconsegueix aquest pacte, fins ara sempre ha prorrogat els comptes o els ha aprovat presentant una qüestió de confiança: o tota l’oposició s’unia per votar un alcalde alternatiu o el projecte del govern veia la llum automàticament, com va passar el 2017 i el 2019.

L’alternativa postconvergent

Notícies relacionades

Els de Colau renuncien a recórrer al recolzament del PP, Ciutadans i Barcelona pel Canvi. Però en canvi no desdenyen la possibilitat d’un pacte amb JxCat, grup que veu amb inquietud com ERC l’arracona en la seva competència per dominar l’espai independentista. Els republicans són conscients que els postconvergents volen colar-se a la foto, una opció que prefereixen que no es materialitzi.

Quant a les ordenances, sí que es jutja viable que divendres que ve s’aprovin, amb el recolzament d’ERC, les que han de definir-se abans de final d’any, com la que afecta l’IBI i els augments de les tarifes a l’àrea verda i la blava. En el cas de les terrasses, en què hi ha una negociació específica entre el govern i Esquerra, que vol reduir els augments previstos, pot aplicar-se en qualsevol moment, per la qual cosa no hi ha pressa.