CONCLAVE SOCIALISTA

Iceta encara el congrés de la consolidació

La cita vol certificar el seu lideratge en el PSC i el de la seva formació com a far antiindependentista

La immersió lingüística, tema estrella de la ponència congressual

zentauroepp50660195 viladecans 30 10 2019  pol tica   mitin de pedro s nchez en 191031134633

zentauroepp50660195 viladecans 30 10 2019 pol tica mitin de pedro s nchez en 191031134633 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miquel Iceta encara aquest cap de setmana el congrés de la consolidació. La consolidació del seu lideratge al capdavant del partit i la de la seva formació com el far antiindependentista. El primer secretari del PSC va ser nomenat al congrés extraordinari el 2014 i revalidat en el del 2016 després d’unes competides primàries. Ara serà ratificat sense oposició al seu conclave més plàcid, que se celebrarà al Palau de Congressos de Catalunya des d’aquest divendres fins diumenge. 

El 2014, després de la dimissió de Pere Navarro, els pesos pesants del partit van recórrer a Iceta, un dels homes més experimentats de la casa. Va recollir un partit dividit pel dret a decidir i va passar dos anys intentant recosir-lo, buidant aigua per evitar un enfonsament electoral. El 2016 es va imposar en unes disputades primàries aNúria Parlonque van derivar en una complexa composició de l’executiva.

Com va avançar aquest diari, Iceta aposta per donar continuïtat a la cúpulaque ha contribuït a l’enlairament electoral després d’anys de travessia pel desert. Salvador Illa(secretari d’Organització del partit) iEva Granados(portaveu del PSC al Parlament), que ja eren persones de confiança del primer secretari, es veuen reforçats afegint la cartera d’acció electoral el primer i passant la segona a ser vice primera secretària. Núria Marín, fins ara adjunta a Iceta i que va estar a punt de ser presidenta del partit el 2016, ocuparà aquest càrrec honorífic en substitució d’Àngel Ros(ambaixador a Andorra des de l’any passat). 

Sense contestació interna després que el PSC hagi sigut la segona força (i la primera opció no independentista) en les dues últimes generals a Catalunya, Iceta vol aglutinar el vot constitucionalista en les pròximes catalanes, com va fer Inés Arrimadas en les de fa dos anys. El congrés del PSC es planteja com a rampa de llançament de la candidatura d’Iceta a la Generalitat. Després que elveto independentista al Parlament impedís que pogués ser president del Senat, Iceta no ha parat de repetir que el seu objectiu és ser president, tancant en públic i en privat la porta a ser ministre. 

Capbussar-se en la immersió

Notícies relacionades

Si en les catalanes del 2017 va intentar buscar catalanistes desencisats amb el procés, amb la seva aliança amb Units per Avançar, de cara a les pròximes busca els vots fronterers amb Cs apujant el to contra l’independentisme. Després de fer diversos gestos per pescar exvotants a l’agitat riu taronja, el PSC ha obert el meló de la immersió lingüística, una de les obsessions de Cs des del seu naixement. El document marc de la cita posa sobre la taula un assumpte que, tot i que alguns sectors socialistes reivindicaven des de fa molts anys debatre públicament, no s’havia qüestionat de portes enfora perquè es considerava material massa sensible.

Després de la polèmica generada, elPSC ha volgut aclarir l’apartatmés controvertit de la ponència política, i el que més esmenes havia generat. Per a això està elaborant una resolució molt més extensa i matisada, que sotmetrà a votació una vegada discutit el document marc. La ponència congressual també posa en el punt de mira una altra de les obstinacions de Cs: els mitjans de comunicació públics. El text denuncia que TV-3 i Catalunya Ràdio s’han convertit, en una part de la seva programació, «en instruments d’agitació i propaganda al servei d’una determinada idea política a Catalunya» i reclama un cop de timó per garantir-ne el pluralisme.