INICIATIVA FONAMENTAL

El SAH ha atès 330 maltractadors durant el 2019

La repercussió de la violència en els fills i la parella és el motiu principal que esgrimeixen els homes per buscar recolzament en el servei municipal d'ajuda per abandonar el masclisme

zentauroepp51113299 pla mitj  de l enric  usuari del sah  durant la roda de prem191127191651

zentauroepp51113299 pla mitj de l enric usuari del sah durant la roda de prem191127191651 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 330 homes han demanat des de començament d’any ajuda per deixar d’exercir la violència, en la majoria de casos contra dones,al servei d’Atenció als Homes (SAH) de l’ajuntament, un dispositiu creat el 2005, gratuït i sense llistes d’espera. La seva directora, Mariona Auradell, va explicar ahir que la majoria dels individus que atenen han exercit violència física o psicològica, però cap té ordres d’allunyament ni condemnes per això.

D’aquests 330 usuaris, 270 han acudit al programa general, 43 al dirigit als que són pares i 17 al de joves, programa al qual assisteixen homes d’entre 12 i 21 anys. El procés de rehabilitació dura tres anys i es porta a terme per fases: comença individualment, continua en grups i acaba amb un seguiment psicològic. I davant delsbons resultats constatats en un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona –encara inèdit–, el consistori reforçarà el servei en el marc de les mesures contra la violència masclista que portarà al ple de demà.

Així ho va anunciar la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, que considera «fonamental» que existeixin serveis que fomentin la transformació personal dels homes per canviar el model patriarcal de masculinitat basat en l’agressivitat i les relacions violentes. «És una llosa per als homes [...]. L’home no neix violent, hi ha una construcció social de la violència i si s’aprèn, es pot desaprendre», va assegurar Pérez que va elogiar «el temps i la valentia» dels que acudeixen al SAH.

Detectar els senyals

Notícies relacionades

Entre els motius per demanar ajuda destaca la preocupació per la repercussió de la violència masclista en els fills i en la parella o exparella. L’Enric n’és un. Explica que va buscar ajuda en el SAH quan es va adonar que les relacions a la seva vida no eren «sanes»: «Em vaig espantar molt. Així no podia seguir. Em vaig dir: ‘necessito eines, necessito ajuda’. Vaig buscar a Google i vaig trobar el SAH», afirma al mateix temps que reconeix  que quan va començar a acudir a les sessions de teràpia esperava «cinc minuts abans de trucar al timbre» fins que s’assegurava que ningú el veia.

L’Enric apunta que mentre la violència física és fàcil d’identificar, de vegades costa adonar-se que s’exerceix violència psicològica: «Ignorar tot el dia la parella, no ser honest, mentir, el sarcasme són coses que si comences a fer, acabes menyspreant l’altra persona». Gràcies al treball realitzat en el SAH, l’Enric ara reconeix «els senyals» i té eines per no recaure, com posar-se al lloc de l’altre. «Soc molt feliç. La meva família s’ha ampliat i estem millor que abans. Estic orgullós d’haver-ho fet i dels canvis en la meva vida».