La Meridiana, cansada de tanta protesta

Establiments de la zona noten un descens en la facturació després de més de 40 dies de mobilització

Un operatiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana vigila cada nit que els manifestants no tallin el trànsit

zentauroepp51090972 meridiana bcn191125215623

zentauroepp51090972 meridiana bcn191125215623 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Des de fa més de 40 dies un grup de persones es concentren a l’avinguda de la Meridiana de Barcelona per protestar per la sentència del procés.Alguns veïns de la zona i sobretot establiments comencen a estar cansats d’aquesta mobilització. Bastants negocis fins i tot estan notant a la seva butxaca els efectes d’aquesta acció reivindicativa. Els propietaris del túnel de rentat Meridiana, per exemple, ha avançat el seu horari de tancament pel descens en picat de clientela ben entrada la tarda.

Tot i que ara els manifestants es limiten a concentrar-se a les voreres i creuen el pas de vianants en verd, per evitar ser identificats i detinguts per Mossos d’Esquadra, alguns negocis continuen patint els danys col·laterals. A la botiga de matalassos Wowlet, situada davant l’encreuament escollit pels manifestants, facturen menys des que van començar les protestes. «El client habitual, el que ve a comprar després de treballar, a la tarda, ja no ve. Les vendes ara es concentren el cap de setmana, i al final això es nota a la caixa. Estem facturant molt menys que abans i que l’any passat en aquestes dates», explica una treballadora de la botiga, Pepi Ferrer, la qual confia salvar els trastos tot i que només sigui mínimament amb el Black Friday.

Els clients de Veterinari Meridiana també estan patint els talls. «Estiguin d’acord o no amb el motiu de la protesta, la gran majoria ho porten amb resignació», explica la titular del negoci, Sara Gasch, la qual recolza la protesta sempre que sigui pacífica i sense generar desperfectes. «L’única que potser s’ha beneficiat de tot això és la parada de castanyes que hi ha al costat de l’estació de trens de Fabra i Puig», diu fent broma Gasch.  

La mobilització en aquest punt, una de les principals artèries d’entrada i sortida de la ciutat, convocada pelsComitès de Defensa de la República (CDR), preocupa el govern municipal. Alguns dels moments de més tensió van tenir lloc dissabte passat a la nit, quan es van utilitzar barricades amb contenidors i altres elements del mobiliari urbà i la Brigada Mòbil (BRIMO) va detenir dues persones, una per atemptat als agents de l’autoritat al llançar ampolles de vidre a la línia policial i un altre per amenaces als agents i desordres públics.

Des de dijous passat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha proposat erradicar aquesta protesta. Recuperar la normalitat en aquesta avinguda, frontera entre els districtes de Sant Andreu i Nou Barris, s’ha convertit en la prioritat del consistori després del desallotjament de l’acampada a la plaça de la Universitat la setmana passada. Un operatiu conjunt de Mossos i policia local vigila cada nit que els manifestants no envaeixin la calçada. «Hi ha un tema crònic que hem d’acabar, que és la Meridiana a Fabra i Puig», va assegurar el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, el qual va subratllar les molèsties que provoca a veïns i conductors aquesta «manifestació no comunicada».

Notícies relacionades

El compte de Twitter dels CDR anima a «resistir» a la Meridiana una nit més. I ja en van 43. «No ens faran callar», van tuitejar.  En el grup de Telegram ‘Meridiana Resisteix’,amb més d’11.800 subscriptors, van situar aquest dilluns tothom a les vuit de la tarda.  Unes 300 persones van acudir a la crida. A la mateixa hora, els universitaris també tenen previst concentrar-se a la Gran Via de les Corts Catalanes amb Balmes per mostrar el seu descontentament amb la sentència.

Els manifestants aquests dies han denunciant càrregues policials desproporcionades, mentre Mossos d’Esquadra asseguren que els agents enviats a la zona estan fent un ús «de la defensa mínima» per protegir-se. «Molts venim aquí de manera espontània, a la tarda, per mostrar el nostre rebuig de la sentència. Hi ha molts nens i adolescents i l’últim que volem és que rebin una patacada»,assegura la Maria, que prefereix no donar el seu nom real. Ella sol participar, sempre que pot, en aquestes concentracions i es desmarca dels últims incidents amb detinguts i barricades, també dels CDR. «Molts no tenim Telegram ni xarxes socials. Sabem que cada dia hi ha una concentració contra la sentència i hi anem per visibilitzar el nostre descontentament», subratlla. La Maria no considera que les afectacions siguin tan greus perquè rares vegades, assegura, s’han tallat carrers adjacents i la Guàrdia Urbana sempre ha redirigit el trànsit.