Barcelona reclamarà els danys en les manifestacions violentes

El consistori es personarà contra els aldarulls per les afectacions al patrimoni

Els perjudicis econòmics després de les protestes vandàliques ascendeixen als dos milions d'euros

urquinaona-acn-maria-belmez

urquinaona-acn-maria-belmez

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

L’Ajuntament de Barcelona reclamarà el mal ocasionat a la ciutat després de les protestes violentes que han tingut lloc a la ciutat des de dimarts. El consistori va demanar dijous un informe als serveis jurídics perquè estudiïn la viabilitat de reclamar per la via civil els acusats de danys contra patrimoni de la ciutat

«El patrimoni públic està sent el gran damnificat en aquestes protestes, ja portem gastats més de 2 milions d’euros només en contenidors» ha explicat a El Periódico el primer tinent d’alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni. El consistori ha duplicat la despesa en els serveis de la netejaper reparar el màxim nombre de danys i pintades possibles. «La nostra voluntat és donar la màxima imatge de normalitat possible», ha afegit. Aquest matí Collboni ha visitat la denominada ‘zona zero’ de les protestes, és a dir, la zona de plaça Urquinaona, Via Laietana, carrer Trafalgar i Passeig de Gràcia, que ahir van patir els desperfectes més importants, per parlar amb veïns i comerciants. 

Retirada de contenidors

Per evitar que torni a passar, el consistori ha ordenat treure de la zona tots els contenidors i testos que encara quedaven en la zona perimetrada de l’Eixample on s’han multiplicat els disturbis. «Abans en retiràvem algun, però ara els hem tret tots per evitar que els manifestants els utilitzin per provocar desperfectes», ha exposat Collboni. 

Pel que afecta els comerços, els danys físics són més aviat pocs, segons ha expressat el regidor. «Alguna pedra a l’aparador, i ja estan tramitant les reparacions amb les companyies d’assegurances», ha assegurat. El problema estarà en les pèrdues econòmiques, que encara no han sigut comptabilitzades. Perquè el regidor els ha recomanat que tanquin portes a partir de les sis de la tarda per evitar danys personals entre els treballadors.

Danys al metro i autobús

Els violents van ocasionar destrosses per valor de 130.000 euros al metro i 84.000 si es tenen en compte les marquesines dels autobusos segons TMB. Els grafiters, que van accedir il·legalment a les instal·lacions, van pintar 24 trens.

L’estació més afectada va ser la d’Urquinaona (L-4) que va patir destrosses als accessos i al vestíbul. Els violents van destrossar tres càmeres de seguretat i van requisar 9 extintors. També hi ha 5 marquesines completament destrossades, les més properes a Urquinaona, i 30 més als voltants també han patit algun mal. A més, s’hauran de reparar 12 autobusos, deu per pintades, un per les rodes punxades i un altre perquè li van arrencar el retrovisor. 

Ningú al carrer

Notícies relacionades

També han advertit a tots els veïns de la zona que, si hi torna a haver aldarulls, es tanquin a casa. Res d’anar a baixar aigua per apagar els focso escombrar els carrers ells mateixos. «Ja se n’encarreguen els bombers o els serveis municipals, que són els responsables professionals d’això», ha explicat Collboni. 

Dilluns que ve l’Ajuntament de Barcelona ha convocat una reunió entre sindicats, patronal i gremis de la ciutat per valorar els efectes econòmics dels disturbis. «Veurem en què podem ajudar entre els pocs instruments que pot utilitzar el consistori», ha afegit Collboni.