El pare va llançar el nadó al Besòs sense el consentiment de la mare

Els Mossos d'Esquadra i la Fiscalia desvinculen la noia, de 16 anys, de la desaparició del nounat

Els equips de recerca troben el petit al canyar de la vora on es va divisar el detingut

zentauroepp50084686 nado besos190927181022

zentauroepp50084686 nado besos190927181022 / ROBERT RAMOS

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pare que dimarts passat va llançar un nadó de 24 hores al riu Besòs va actuar sense el consentiment de la mare. Per això els investigadors delsMossos d’Esquadra i la Fiscalia, que comparteixen la mateixa tesi, no acusen la noia d’assassinat, un delicte que sí que atribueixen al jove, a qui el jutge va enviar dimecres a la nit a un centre d’internament en règim tancat. Dos dies després, aquest divendres poc abans de les dues del migdia, els equips de recerca han localitzat sense vida la criatura al canyar que hi ha a la vora del riu.

La parella, formada per dos menors de 16 anys veïns de l’Hospitalet de Llobregat, va tenir el fill dilluns passat en una habitació que van llogar en un hotel. Eren nòvios i havien portat l’embaràs de la dona completament en secret. Ningú en el seu entorn coneixia que ella estava en estat.

Després del naixement, dimarts el pare es va emportar la criatura fins a Sant Adrià de Besòs, es va endinsar al riu i el va deixar prop d’un canyar, segons testimonis que van presenciar l’escena des de dalt, a l’altura del carrer. Aquesta seqüència de fets, que comprenen des que el pare agafa el nadó fins que l’abandona al Besòs, va ser una actuació que el jove va dur a terme de forma unilateral, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Per això, la mare està exclosa del procés judicial. Almenys de moment, ja que les investigacions encara no han s’acabat.

Localitzat sense vida al canyar

Els equips d’emergències han pogut localitzar finalment el cos del petit després de 72 hores d’una recerca agònica que ha comportat un desgast «físic i psicològic enorme per a tothom», en paraules de la intendenta Montse Estruch, que ha estat a càrrec d’un dispositiu en què han participat elsMossos, elsbombers, lapolicia local de Sant Adrià de Besòs i, des del mar, laGuàrdia Civil i Salvament Marítim.

El cos del nadó ha aparegut sense vida al canyar que havia assenyalat un testimoni en una trucada al 112. Aquest divendres els equips han adoptat una estratègia diferent: tallar canyes i joncs. Després de fer-ho, els cercadors han recorregut l’espai sense percebre res. Després, han utilitzat els gossos. Un dels tres gossos ha marcat un punt. Ha resultat necessari activar la policia científica per «confirmar» que es tractava de la criatura. Faltaven pocs minuts per a les dues de la tarda. 

El pare va abandonar el nadó a l’aigua i el corrent el va arrossegar fins al canyar. Per poder detectar-lo transcorreguts tres dies ha sigut clau que el cabal del riu hagués baixat i que la zona on es trobava ja no estigués coberta d’aigua. En cas contrari, els gossos probablement no haurien sigut capaços d’olorar-lo. 

Les esperances de trobar-lo amb vida ja eren molt escasses perquè la hipòtesi més plausible era que el corrent, que dimarts a la zona en què va ser llançat a l’aigua baixava amb una profunditat de 140 centímetres, hagués arrossegat el cos fins a la desembocadura del riu. Per aquesta raó, unitats aèries i subaquàtiques participen des de dimecres a primera hora en la recerca des del mar. 

La pista falsa

Notícies relacionades

El pare, després de desfer-se del nadó, va entrar xop al bar més pròxim, La Catalana, i allà va explicar als propietaris, d’origen xinès, i clients que havia sigut víctima d’un robatori al riu durant el qual havia perdut una maleta. El pare del menor, l’avi de la criatura, va acudir a recollir-lo a aquest bar i, després de sentir el relat del seu fill, va trucar al 112 per denunciar l’atac que aquest acabava de patir. 

Aquesta trucada va resultar clau perquè els investigadors, que a aquella hora ja buscaven un sospitós a qui diversos veïns havien vist endinsant-se al riu Besòs amb un nadó en braços, van lligar caps. Van atendre la trucada del robatori de la maleta i van aconseguir que la presumpta víctima acabés confessant que, en realitat, no havia patit cap atac, sinó que el que havia fet era desfer-se del nadó que havia donat a llum la seva nòvia en secret 24 hores abans. 

La clau: desbrossar el canyar

El canyar va ser des del primer instant el punt més pentinat pels equips d’emergència que van participar en les tasques de rescat, segons la intendenta Montse Estruch, la responsable d’un dispositiu extenuant en què han participat especialistes dels Mossos, els bombers, la Guàrdia Civil i Salvament Marítim.