ACUSACIÓ D'ASSASSINAT

Els pares del nadó llançat al Besòs van mantenir l'embaràs en secret

La parella, menor d'edat, va reservar una habitació d'hotel dilluns on va donar a llum

El noi es va dirigir al riu dimarts i va abandonar la criatura que no ha pogut ser localitzada malgrat l'ampli dispositiu de recerca

25-de-setembre-de-2019-at-13 03-2019-09-25-13-11-07 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pares del nadó desaparegut al riu Besòs eren nòvios i mantenien l’embaràs en secret. Ningú del seu entorn més proper coneixia l’estat de la mare. Tots dos són menors d’edat. Dilluns, 23 de setembre, la parella va reservar una habitació en un hotel i la dona va donar a llum l’infant. Dimarts a la tarda ell es va desplaçar fins a la vora de Sant Adrià de Besòs i va abandonar el nounat a l’aigua.

Minuts després d’entrar al riu per deixar al nadó, el noi va anar al bar La Catalana. A l’establiment, segons el Mateo, un dels clients, el noi va assegurar que acabava de ser víctima d’un robatori violent, que li havien pres una maleta i que volien matar-lo. En les imatges que capten les càmeres de seguretat del local, apareix amb una tovallola i anant d’un costat a l’altre. Un dels cambrers li serveix un refresc. El noi, segons el client, va fer durant aquell temps diverses trucades. Al cap de pocs minuts, els seus pares –els avis del nadó– van arribar al bar i els tres van marxar, «amb taxi».

Avisos al 112

A aquella hora diversos ciutadans van donar avís al telèfon d’Emergències, 112, relatant que havien vist presenciat com un home entrava amb un nadó a l’aigua. En aquell instant es van activar diverses patrulles que es van dirigir al lloc assenyalat pels testimonis. Al tractar-se de diverses trucades, matisa la subcap de la comissaria de Badalona, Montse Estruch, el dispositiu per trobar la criatura va guanyar de seguida la màxima dimensió. Van començar a buscar el nadó policies, tant dels Mossos com del cos municipal de Sant Adrià, i bombers, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona. Els experts en la recerca de persones van assumir el control. Paral·lelament, investigadors de la Regió Policial Metropolitana Nord, van començar les indagacions. Van localitzar el pare, que no va trigar a confessar, i la mare. Ho van aconseguir perquè l’’avi’ havia trucat al 112 denunciant que al seu fill acabaven d’atacar-lo al riu Besòs i els investigadors van lligar caps. 

Al riu les patrulles van trobar la maleta de què havia parlat el pare al bar i més indicis que encaixaven amb el trasllat i l’abandonament del nadó. Però no hi havia ni rastre del nounat.

Els Mossos van traslladar la mare a un hospital, on va rebre atenció sanitària i es va confirmar que es trobava bé. El pare sí que va quedar detingut. La Fiscalia de menors aborda el cas, provisionalment, com a assassinat, i el jutge ha decretat l'ingrés del pare en un centre de menors en règim tancat.

Dispositiu nocturn

Fosqueja al riu Besòs i el nadó continua sense aparèixer. Els equips d’emergència, amb llanternes i el focus d’un helicòpter, van allargar les feines fins a les 02.00 de la matinada. A aquella hora, es van interrompre fins que es fes de dia.

Aquest dimecres a primera hora s’ha reprès l’intent de localitzar-lo. Hi han participat bombers i policies guiats per unitats canines especialitzades. Han pentinat els 800 metres que separen el punt on el pare ha explicat que va abandonar a la criatura fins a la desembocadura del Besòs al mar. Al migdia aquesta zona ha sigut escorcollada sense èxit. En una maniobra poc ortodoxa, l’helicòpter ha descendit i sacsejat joncs i canyes de la vora per veure si això permetia veure des de l’aire algun punt cec fora de l’abast d’agents i gossos des del terra. Sense èxit.

Notícies relacionades

Salvament Marítim i la Guàrdia Civil, amb competència en aigües obertes, s’han activat també al matí per començar la recerca al mar. Una hipòtesi plausible és que el cos del nounat hagi sigut arrossegat pel corrent fins al mar, fet que redueix exponencialment les possibilitats de trobar-lo. Ahir dimarts, cap a les 18.00 hores, quan els testimonis van veure el pare entrar al riu amb el nadó, el riu baixava amb força. En el punt en què hauria sigut abandonat tenia una profunditat d’uns 140 centímetres que també va dificultar molt que els rescatadors poguessin treballar en condicions.  

Els treballs dels equips d’emergència cap a les 15.00 hores s’han reduït notòriament. L’helicòpter ha desaparegut. Demà dijous està previst que es reprenguin les feines de recerca seguint el mateix patró que avui: pentinant la zona d’abandonament fins a la desembocadura.