A CIUTAT VELLA

La jutge envia a judici una xarxa corrupta de pisos turístics a Barcelona

La magistrada finalitza la investigació i manté la imputació contra vuit funcionaris municipals i unes altres 14 persones

La investigació apunta que alguns funcionaris podrien haver cobrat diners per agilitar llicències de canvi d'ús

zentauroepp49831100 soc raval190912200837

zentauroepp49831100 soc raval190912200837 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Barcelona Elisabet Castelló estreny el cèrcol i envia a judici una trama corrupta de Ciutat Vella en què figuren com imputats vuit funcionaris municipals que entre el 2005 i el 2008 van tramitar presumptament de forma fraudulenta i arbitrària llicències de pisos turístics en aquest districte, en alguns casos a canvi de diners. La magistrada ha tancat la investigació que va iniciar el 2009 i ha mantingut l’acusació contra 23 persones, la majoria propietaris d’habitatges que van recórrer a la xarxa, a qui s’atribueixen delictes de suborn, prevaricació i falsedat, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El procés judicial va néixer el 2009, quan l’alcalde de Barcelona era Jordi Hereu, es va intensificar en els dos anys posteriors i, després, es va enredar en la confusa pràctica d’informes pericials. A finals del mes de juliol passat, Castelló, titular del Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona, va donar per conclosa la investigació i va traslladar la causa a la fiscalia perquè formuli el seu escrit d’acusació. La resolució remarca que la instrucció d’aquest cas «ha resultat summament complexa» a causa de la naturalesa dels delictes relatius a «actes de presumpta corrupció de funcionaris públics» i que «ha comportat una àrdua i complexa investigació prèvia».

A les diligències judicials apareixen com principals imputats el que fos funcionari municipal Heliodoro Lozano, que durant vuit anys va ser cap de serveis tècnics a Ciutat Vella i després va ser traslladat a Nou Barris, l’enginyer industrial Joaquim Quílez i la també treballadora pública i exassessora jurídica de l’Ajuntament de Barcelona Elena Ariza. La jutge detalla a la seva interlocutòria que aquestes tres persones «actuaven de comú acord» i amb «la finalitat de procurar-se uns ingressos extra amb la tramitació» de llicències de pisos turístics van afavorir propietaris d’habitatges que estaven disposats a efectuar aquests «pagaments extraordinaris». A canvi, tramitaven els expedients «sense complir els requisits legals exigits».

Estreta relació

Els altres funcionaris implicats de l’equip d’Elena Ariza, segons la jutge, «van incórrer en «greus arbitrarietats» per afavorir l’actuació de la resta dels implicats, entre ells els propietaris de vivendes. En total, s’han trobat irregularitats a 13 expedients. Els negocis ja estaven explotats com apartaments turístics, però estaven obligats a obtenir les respectives llicències dins del termini fixat, desembre del 2016. Per això els amos o diverses empreses del sector, a través de la principal associació d’explotadors d’aquest negoci, van recórrer a l’enginyer industrial Quílez per agilitar els tràmits. Aquest, al seu torn, mantenia una «estreta relació personal des de feia temps» amb qui era el cap dels serveis tècnics del districte de Ciutat Vella, Heliodoro Lozano, i aquest amb Elena Ariza.

Els funcionaris investigats, alguns interins i altres de carrera, coneixien que els informes que emetien «eren contraris a la normativa aplicable i actuaven amb ànim de conduir a confusió als qui havien de resoldre sobre l’atorgament de les llicències, les quals van ser finalment concedides», recalca la jutge a la seva interlocutòria.

El ‘cas Saratoga’

Notícies relacionades

La magistrada recorda en la seva resolució que la causa per la trama de Ciutat Vella es deriva d’un altre procés obert per corrupció de funcionaris públics en relació amb els clubs de cites (el ‘cas Saratoga’), en el qual també estava imputat Quílez. A les entrades i registres practicats al seu dia al seu domicili i al seu despatx professional es va trobar un full manuscrit amb un llistat d’adreces, noms propis i locals, i, al costat, xifres en euros que podrien correspondre a deutes o pagaments que havien de fer els clients a l’enginyer amb motiu d’obres o llicències. Al costat de dues adreces s’especificava una quantitat de diners i, entre parèntesi, una altra amb el nom de Helio (suposadament Lozano).

En el registre practicat al domicili de Lozano es va trobar un disc dur d’un ordinador i es va comprovar l’existència de missatges que «revelen converses que es mantenen» amb l’altra imputada, Elena Ariza, que «revelen l’interès econòmic de tots dos en la tramitació de les llicències» de canvi d’ús, la qual cosa va ser corroborada en la seva declaració per Quílez, segons argumenta la jutge. La informació aportada per la Generalitat i una prova pericial han permès determinar la falsedat de certs certificats.

Amenaces a una regidora i a una gerent

La investigació de la trama corrupta de Ciutat Vella va causar un cisma en el llavors govern socialista de l’Ajuntament<strong> de Barcelona</strong>. La<a href="https://www.elperiodico.com/es/politica/20140328/itziar-gonzalez-declara-juicio-hotel-palau-musica-3226202"> regidora independent Itziar González</a> havia sigut nomenada regidora de Ciutat Vella i va denunciar la corrupció que havia detectat al districte. La jutge Elisabet Castelló fa referència en la seva interlocutòria que a l’adoptar aquesta regidora i la llavors gerent Mercè Massa Rincón (nomenada al setembre del 2007) mesures «que perjudicaven els concerts espuris» dels acusats, Joaquim Quílez, «molest per tal situació», va remetre una carta amb la seva companya sentimental en què atemoria una arquitecta municipal destinada al districte exigint que se n’anés d’allà.