queixa ciutadana

Els veïns de Nou Barris rebran Batlle amb una manifestació per la inseguretat

Els residents convoquen una concentració davant de l'inici de les reunions del regidor amb els districtes

El Tsunami Veïnal, amb desenes d'entitats, convoca una gran protesta per al pròxim dia 14

zentauroepp44821535 barceloneta180829211122

zentauroepp44821535 barceloneta180829211122 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Els barcelonins que hagin estat de vacances potser no s’hagin assabentat que alguns dels seus veïns han tret al carrer una innòcua però estrepitosa artilleria de cassoles i paelles perexpressar el seu malestar per la situació d’inseguretat que perceben als seus barris. Aquestes iniciatives espontànies i petites manifestacions en punts com la Verneda, el Besòs-Maresme i la Pau (Sant Martí), seguint el model de fa mesos al Raval, prendran més cos aquest setembre amb la tornada de molts veïns. La primera convocatòria la firmen residents del districte de Nou Barris, que demà dimecres rebran amb una concentració reivindicativa el tinent d’alcalde Albert Batlle, que obre així la ronda de participació als consells de Prevenció i Seguretat. Serà un preescalfament de cara al Tsunami Veïnal que s’acosta el 14 de setembre.

Precisament, a Nou Barris els Mossos han fet aquest agost una operació especial de 10 dies juntament amb la Guàrdia Urbana i contra la delinqüència, batejat Brake, perquè el veïnat percebés la implicació policial.  Però la mesura, tot i que agraïda pels afectats, no és suficient. Des de l’associació de veïns de la Zona Nord insisteixen a aquest diari que és necessari "actuar a curt i mitjà termini, destinant més policia de forma permanent, però implantant altres mesures que tinguin en compte la realitat socioeconòmica" dels seus barris, on les baixes rendes i la pobresa de part de la seva població pot abocar a algunes persones cap a la delinqüència o atreure-la, alhora que es degrada la convivència.

Amb aquestes premisses els veïns es mobilitzaran demà dimecres (inicialment estava prevista per a dijous) coincidint amb la visita de Batlle, a qui volen comprometre amb les seves demandes. S’han convocat concentracions a les parades de metro de Ciutat Meridiana i de Torre Baró a les sis de la tarda, i una hora després totes dues coincidiran a la plaça Major de Nou Barris, on esperen exposar les seves“queixes davant del consell de Seguretat”. Com que l’aforament és limitat, adverteixen que només un petit grup podrà pujar, mentre que s’insta els participants a quedar-se al carrer "fent soroll per pressionar" els polítics i forces de seguretat presents en la reunió.

Als cartells que han distribuït per la zona, acaben amb un contundent: “Des del sofà de casa no canviarem res, és per això que necessitem el recolzament de tots els veïns del barri. ¿T’hi uneixes?". Les seves queixes són essencialment pels robatoris, baralles i mercadeig de drogues freqüents al seu territori. Però també per l’incivisme que castiga els seus carrers.

Unió de barris

Serà una primera mobilització postvacacional però no la més important. Les desenes d’associacions i entitats agrupades sota el Tsunami Veïnal tornen a la càrrega el 14 de setembre, i amb demanda de més recursos contra la inseguretat i l’incivisme, no només policials sinó amb plans integrals. Al mateix sac hi ha barris molt dispars però que comparteixen aquestes inquietuds, com la trinxera de la Barceloneta, on aquest estiu els protagonistes han sigut els robatoris violents, baralles i problemes amb el tràfic de drogues en alguns baixos i als parcs. O el Poble Sec, on també han viscut ocupacions conflictives.

Notícies relacionades

Alguns dels principals focus de conflicte seran precisament el punt de concentració de diferents barris (entre les 17.00 i les 18.00 hores, segons la zona). S’ha convocat els de Poble Sec i Hostrafrancs al parc de les Tres Xemeneies (al costat del Paral·lel), els del Raval i Sant Antoni a la rambla del Raval (al costat del gat de Botero), els del Gòtic a la Rambla amb Nou de la Rambla, els de la Barceloneta a la plaça de Joan Boscà, els de la Vila Olímpica i Poblenou es trobaran a la plaça dels Voluntaris, mentre que el grup de Diagonal Mar-Fòrum i Besòs-Maresme sortirà del metro de Fòrum. Uns i altres confluiran en una manifestació a la plaça de Sant Jaume, que esperen que sigui multitudinària, segons fonts de l’organització.