urbanisme

Les obres d'estiu a Barcelona es concentren al subsol

La renovació de la infraestructura de via de la línia 1 de metro és la principal actuació del govern municipal durant el període vacacional

L'ajuntament posa en marxa 76 actuacions, sense grans talls de carrers i avingudes, amb un pressupost de 18,5 milions d'euros

zentauroepp42440470 barcelona 08 03 2018  econom a   seguimiento de la huelga fe180308092702

zentauroepp42440470 barcelona 08 03 2018 econom a seguimiento de la huelga fe180308092702

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Passada la celebració de la revetlla de Sant Joan, Barcelona es col·loca el casc de treball aprofitant que durant el període vacacional hi ha menys mobilitat viària i menys activitat acadèmica i esportiva. La ciutat comença l’estiu amb un total de 76 actuacions repartides per tot el territori, de les quals la més important –i previsiblement molesta– és sota terra. El tram entre les estacions de Clot i Fons de la línia vermella del metro (l’L1) estarà tancat perobres de renovació de la viaentre el pròxim 29 de juny i el 30 d’agost. Els més afectats per aquesta intervenció, a més dels usuaris de Santa Coloma de Gramenet, són els veïns de Baró de Viver, Trinitat Vella i Sant Andreu de Palomar.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha demanat disculpes per endavant a la ciutadania durant la presentació del clàssic 'Catàleg d’obres d’estiu'. Conscient de les incomoditats que comportaran algunes actuacions, Sanz ha demanat paciència i comprensió. Totes les obres s’han planificat, assegura, amb la idea de “minimitzar al màxim” els inconvenients i obres com la pavimentació de 56.551 metres quadrats de la ciutat, subratlla, persegueixen “millorar un element fonamental com és la seguretat viària”.

Llançadores en superfície

La modernització de més de nou quilòmetres de vies –se substituiran les actuals per unes d’ancorades al formigó–, aparells i instal·lacions de la línia 1 del suburbà barceloní anirà acompanyada de dos serveis de bus llançadora amb el mateix horari del metro. Aquests busos especials connectaran per superfície les parades Fondo amb Onze de Setembre, a la línia 9 Nord, i Fabra i Puig amb Clot. “Les dues llançadores no són un sistema substitutori perquè substituir la capacitat d’una línia de metro seria impossible”, ha explicat el conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Enric Cañas, que recorda que aquest servei especial vol facilitar els desplaçaments amb itineraris i transports alternatius com el bus i Rodalies.

Les vies de les línies dos i cinc de metro també seran objecte d’una posada al punt, si bé s’espera una afectació menor. En concret, es realitzarà un tall entre les estacions de Paral·lel i Sagrada Família de la línia lila entre el 27 de juliol i el 30 d’agost, i es tancarà l’estació Pubilla Casas de l’Hospitalet de Llobregat entre el 29 de juliol i l’1 de setembre per a la creació d’una nova estació, Ernest Lluch.

Urbanisme "social i feminista"

Notícies relacionades

Entre les obres programades aquest estiu, amb una inversió municipal de 18,5 milions d’euros –8,4 menys que en el 2018–, també destaquen per envergadura la urbanització de la cobertura de la ronda de Dalt a Horta-Guinardó i la seva pavimentació entre les incorporacions 7 i 9 (del 17 al 18 d’agost), i el canvi de fase a les obres dels túnels viaris de les Glòries, que afectarà la circulació dels vehicles durarant tot just tres dies (el 8 al 10 d’agost). Per tant, els talls de carrers i avingudes seran molt puntuals. 

La tinenta d’alcalde engloba la majoria de les actuacions –30 menys que el passat exercici, un “any excepcional” quant a obra pública durant el primer mandat de l’equip d’Ada Colau– en l’anomenat “urbanisme social i feminista”, el que està “al servei del dia a dia, perquè la gent visqui millor”, ha dit. En aquest aspecte, Sanz ha destacat l’acabament de la urbanització dels voltants de la superilla de Sant Antoni, el final de les obres a Gran de Sant Andreu i altres intervencions d’“elevat valor social” com l’ascensor del Polvorí, al barri de la Marina del Port i les escales mecàniques de Canadencs, al barri de la Teixonera.  En total, 31 urbanitzacions finalitzaran o es posaran en marxa durant aquest període estival.