Fiasco en una novísima instal·lació lúdica

Barcelona tanca la zona de jocs infantils de Glòries acabada d'estrenar

Un mur esquerdat, travesses de fusta trencades i una barra arrencada desllueixen la nova àrea lúdica

Els nens del barri i de l'escola pròxima pregunten quan tornaran a obrir els supertobogans

zentauroepp48409464 glories190531125554

zentauroepp48409464 glories190531125554 / LAURA GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Ni dos mesos després d’haver obert les seves portes, la flamant zona de jocs infantils de l’immens parc de la plaça de les Glòries ha hagut de tancar les portes per problemes de seguretat. El despreniment d’almenys una barra en forma de perxa a l’accés al tobogan gegant ha provocat que des d’aquesta setmana el recinte tancat estigui tancat, per segona vegada en un mes, i amb una cinta de plàstic de la brigada d’obres a tall de precinte.

El tancament ha desconcertat els veïns del barri i, sobretot, els alumnes de la pròxima escola pública Encants, que cada tarda a les quatre acudien corrent pel carrer per llançar-se pels tobogans mentre els seus pares i mares comentaven les seves coses al costat de les atraccions o prenien un refresc al petit bar instal·lat davant la porta principal del recinte lúdic. "Cada dia els petits van a la barra a preguntar què ha passat i que per què l’han tancat. I l’empleat els diu que ha sigut per problemes de seguretat", explica Miguel Ramírez, veí del barri.

Una perxa desapareguda

Des de l’exterior de la zona lúdica pot veure’s que falta una de les barres o perxes clavades al petit turó d’on parteix el tobogan gegant. Des de lluny no s’aprecia si serveix perquè els nens s’hi subjectin en l’ascensió al tobogan o per a delimitar la zona. "Jo he vist pares agafant-se a les perxes i no m’estranya que s’hagin trencat", explica un veí.

Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanisme, ha explicat aquest migdia que "com qualsevol obra quan s’inaugura, que és en garantia, hi ha hagut algunes incidències amb els jocs infantils, els elements de fusta i el terra, que han sigut afectats per la pluja i que en els pròxims dies tornaran a funcionar". Sanz ha remarcat, malgrat això, que "l’espai és un èxit" i que es treballa per reobrir-lo.

Travesses de fusta arrencades de terra, al costat de la zona d’esbarjo clausurada a Glòries. / LAURA GUERRER

Però no és aquest l’únic desperfecte en aquesta zona infantil del gran parc de Glòries, ubicat en el costat muntanya de la Gran Via. Just davant de l’entrada de la zona de tobogans i jocs clausurada, al costat Llobregat, hi ha diverses tanques impedint l’accés a una passarel·la de llistons de fusta, just on és la terrassa del petit bar. Pel que sembla, el pas de vehicles de serveis, entre els quals els de la Guàrdia Urbana, han provocat la seva ruptura, amb el risc que es colin els peus dels nens.

Mur precintat per bombers

Però n’hi ha més, just al costat, en ple camí des de la pròxima escola Encants fins a l’àrea ludica hi ha més tanques i una cinta de Bombers de Barcelona. El mur d’un solar, ple de pintades, llueix una esquerda horitzontal de banda a banda marcant un evident risc d’ensorrament. Un perill important en una zona tan transitada per nens.

Tancat per una cinta de Bombers, el mur esquerdat al carrer per als vianants que uneix l’escola Els Encants amb la nova zona de jocs clausurada.  foto / LAURA GUERRERO

"A primers de mes ja va estar tancat uns dies i jo vaig avisar l’Ajuntament –afegeix Ramirez– trucant al telèfon que posa als cartells del parc. Em van demanar una adreça de correu electrònic per enviar-me la resposta. Uns 20 dies després, la setmana passada, em van escriure per preguntar-me a quina hora vaig veure tancat el parc. ¡I ho era sempre, tot el dia!", es queixa. El parc va obrir i aquesta setmana torna a estar tancat.

Des de l’Ametlla a Glòries

Notícies relacionades

Per a Carmen Almeida, de 74 anys, veïna de Glòries, el problema és "la gent incívica, que no respecta les coses". "Fins i tot he vist pares saltant-se el precinte per passar al tobogan amb els nens", es queixa la dona, que cada dia s’acosta a mirar si està obert. "És que al meu net de 5 anys li encanta venir. El meu fill el porta expressament des de l’Ametlla del Vallès i ara no poden disfrutar-lo".

Daniel Galindo ha vingut aquest matí i no ha pogut entrar. He enfilat la seva petita Vega a les espatlles perquè almenys vegi la muntanya amb els tobogans. "A les 11 ja venennens que encara no van a l’escola. I els dissabtes i diumenges sempre està ple", explica, mentre la seva mare, i àvia de la petita, Ana Fernández, assenteix. "Hi hauria d’haver més coses per als més petits", reclama ella.