COMIAT A CIUTAT VELLA

Les prostitutes del Raval demanen justícia per a la seva companya morta

El barri surt al carrer per recordar la Lili, la jove d'origen moldau víctima de tràfic que va morir fa un mes després d'anys de maltractament i "violència institucional"

La dona, d'uns 30 anys, estava malalta, i tant la policia com els polítics i la justícia coneixien el seu cas, tot i que ella mai va arribar a presentar denúncia

zentauroepp48012577 lily190504203312

zentauroepp48012577 lily190504203312 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hi devien. A ella i a elles. I a aquest Raval ferit, però rebel, que ni es rendeix ni es resigna a la injustícia. Més d’un centenar de persones, en la gran majoria veïns del barri, van acompanyar la tarda d’aquest dissabteles prostitutes que exerceixen alcarrer d’En Robador en l’homenatge que van rendir a la jove Lili, com totes la coneixien, víctima del tràfic de persones, que va morir a l’Hospital del Mar el mes d’abril després d’anys d’explotació al cor de Barcelona. "Sortim juntes al carrer contra la criminalització, la ineficàcia de les polítiques públiques, la falta de protecció policial i l’absència de drets de les víctimes de tràfic. Moltes hem sigut les entitats, organitzacions i companyes que acompanyem la Lili. Per això sabem que, cap al 2013, la Lili ja acumulava multes –deutes i assetjament policial– per l’ordenança que pretenia salvar-la de l’explotació sexual. La Lili patia amb el fantasma de ser expulsada i de les males experiències de reviure un expedient d’expulsió tramitat per la policia nacional". Amb aquestes paraules va obrir la trobada, megàfon en mà, una de les companyes de la jove al popular Ateneu del Xino.

"Tota aquesta violència institucional li costaria la desconfiança i la por cap a unes forces policials que, en lloc de protegir-la, es van dedicar gradualment a perseguir-la per exercir la prostitució", va seguir la lectura amb sentiment i ràbia, que va donar pas a un emotiu minut de silenci i una petita marxa fins a la plaça de la Filmoteca, on es va acomiadar la dona amb pètals, globus liles i càntics de "Totes som Lili".  "Sabem que sabien que la Lili era víctima de tràfic, ho sabien els responsables polítics, les forces policials i la fiscalia, ho sabem perquè ho vam dir durant anys, cada vegada que vam poder, cada vegada que vam tenir l’oportunitat de reclamar els seus drets i d’exigir que se’n garantís la protecció, tot i que ella decidís no denunciar", insistien les seves companyes en un acte íntim malgrat fer-se al mig d’una plaça, en el qual les abraçades i les llàgrimes no podien transmetre més veritat. 

Notícies relacionades

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, present a la cerimònia que al cap i a la fi era de comiat, es pronunciava en el mateix sentit després de conèixer-se la mort de la jove d’origen moldau, malalta, en una entrevista a Betevé, en la qual també va admetre tenir la sensaciód’"haver fallat tots". "Les polítiques contra el tràfic no poden esperar que siguin elles les que denunciïn carregant amb el pes de la prova. Perquè el marc legislatiu de protecció dels drets de les víctimes de tràfic i de les seves famílies d’origen és totalment insuficient", assenyala la regidora, que assegura que van fer fins a tres informes denunciant la situació de la dona, que s’anava degradant cada dia. 

"Totes sabem qui ha sigut i no pararem fins que es faci justícia. La Lili no va morir. A la Lili la van matar. I la Lili no és l’única però volem que sigui l’última", va llançar a l’aire amb ràbia una altra companya abans de tirar un grapat de pètals "en aquest lloc en què tant va patir", i afegir un "vola, Lili, ara que pots". "Que la nostra ràbia i la nostra tristesa es converteixi en fúria per exigir els seus drets", van concloure l’acte entre llàgrimes i aplaudiments.