EDUCACIÓ INFANTIL

Barcelona obrirà tres noves guarderies públiques el curs que ve

L'ajuntament posa en marxa la inscripció per a l'etapa de 0-3 anys amb 8.409 places disponibles

Durant aquest any es començaran a projectar tres parvularis més fins a arribar a la xifra de 107

zentauroepp40232039 escola bressol190107130124

zentauroepp40232039 escola bressol190107130124 / NURIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El moment de la preinscripció escolar sol generar uncert pànic en les famílies quan es fa per primera vegada. Per absolut desconeixement i pel que s’explica de com complicat que resulta aconseguir una plaça en un centre públic. Això es multiplica quan es tracta del’educació infantil, de l’etapa de 0 a 3 anys. En aquest cas, els principiants han de marcar a foc aquestes dates: les sol·licituds s’han de presentar entre el 9 i el 22 de maig. Aquest any hi haurà 8.409 places, 86 més que en el present curs, repartides en 101 parvularis públics. Aquesta xifra s’incrementarà amb tres nous centres aquest mateix any. I tres més estan en procés de redacció del projecte perquè puguin estar a punt al més aviat possible.

Com passa cada any, seran moltes les famílies que es quedaran sense plaça a la xarxa de guarderies municipals. Els districtes de l’Eixample i Gràcia solen ser els més perjudicats, ja que només s’hi cobreix el 40% de les places sol·licitades. Mentre que en altres zones hi ha més sort, com a Sarrià-Sant Gervasi i Sant Andreu, on es respon afirmativament al 70% de les demandes. Aquest dèficit es deu, en part, que la Generalitat no finança les guarderies des del 2012, la qual cosa llasta les possibilitats de construir nous centres o de reforçar els que ja hi ha. L’actual conseller d’Educació, Josep Bargalló, va compartir el seu desig que aquesta situació es pugui corregir aviat, però amb els pressupostos de la Generalitat prorrogats és implantejable. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el Govern ha deixat de pagar més de 40 milions d’euros en tots aquests anys.

Tarifació social

Notícies relacionades

La campanya de preinscripcions d’aquest any es realitza sota el lema 'Per una escola inclusiva', amb l’objectiu de posar èmfasi en les necessitats educatives especials que presenten alguns nens d’entre 0 i 3 anys. Durant el present curs s’han atès 672 menors que requerien un tracte específic, 18 més que l’any anterior. La xifra no ha fet més que créixer: 89 el 2001, 254 el 2009 i 530 el 2015. Per tercer any consecutiu, les guarderies aplicaran un sistema de tarifació social en funció de la renda familiar. La quota mínima serà de 50 euros i la màxima, per a nuclis que superin 4,5 vegades la renda de suficiència de Catalunya, de 395 euros.

Després de la posada en marxa de tres centres el curs passat, el consistori té previst inaugurar després de l’estiu la de Sants-Badal (Sants-Montjuïc), Germanetes (Eixample) i Pere Calafell (Sant Martí). Aquest mateix any, segons informa l’ajuntament, s’encarregaran els projectes tècnics de la Teixonera (Horta-Guinardó), Danubi (les Corts) i Can Carreres (Nou Barris). Amb totes aquestes incorporacions, Barcelona disposarà de 107 parvularis sota supervisió municipal. 

Temes:

Guarderies