AL CARRER JAPÓ

La mesquita de Nou Barris venç el recel veïnal un any després

El centre va ser objecte de protestes i atacs durant el primer temps de ser al districte

zentauroepp47336425 barcelona 13 03 2018  visita a la mezquita de la calle de ja190317094340

zentauroepp47336425 barcelona 13 03 2018 visita a la mezquita de la calle de ja190317094340 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Insults, pintades islamofòbiques i cassolades diàries. Durant gairebé un any, els membres del’Associació Islàmica de Nou Barris, instal·lada al número 28 del carrer de Japó, van viure envoltats d’intolerància. Avui només queden mitja dotzena de pancartes contra la mesquita als balcons. “Molts veïns han vingut, ens han conegut i ens han demanat disculpes”, explica el president de l’entitat, Abdelaziz Elblout, durant una visita organitzada per l’Espai Avinyó  conjuntament amb l’Oficina d’Assumptes Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona per celebrar el primer aniversari d’aquest centre d’oració. 

Elblout va rebre dimecres passat una dotzena de visitants interessats en el dia a dia de la comunitat i la seva vivència de l’islam, amb un somriure i un únic requisit: deixar les sabates a l’entrada. La primera jornada de portes obertes va tenir lloc l’abril del 2018, uns tres mesos després de la inauguració, i des d’aleshores n’han organitzat moltes. “Aquestes jornades són fonamentals. Quan coneixes entens moltes coses, agafes afecte i t’adones que som més iguals que diferents”, explica Lourdes Ponce, una de les coordinadores de la Xarxa Nou Barris Acull, una entitat que va acompanyar la comunitat islàmica a la recerca de locals i quan, posteriorment, va ser objecte de protestes xenòfobes liderades per formacions d’extrema dreta. “Arribar fins aquí ha sigut una autèntica odissea”, recorda Ponce. “Tot això ja és passat”, afirma el president de l’associació.

En un baix

La mesquita, amb catifes ignifugues i altres mesures de seguretat, està situada als baixos d’un edifici de vivendes. L’aforament és de 95 persones, un número que tenen molt present. La persona encarregada de rebre els socis i visitants utilitza un comptador de persones manual, com el que fa servir el personal de cabina dels avions. “Tenim més de 300 membres, però mai ens hi ajuntem tots. Per a la festa del Ramadà, la més important de l’any, ens reunim en llocs més grans com el poliesportiu”, puntualitza el president, que explica als seus convidats la importància de resar en aquest espai d’oració amb un símil mundà: “Els musulmans hem de resar cinc oracions cada dia. I es tracta de sumar punts, com al futbol.  Si reses a casa està bé, val un punt; però si vols guanyar-ne 27 has de venir aquí”.

La figura de l’imam i l’obligatorietat del vel per a les dones són alguns dels temes que més interès desperten entre els assistents. “L’imam  és una espècie sacerdot, però pot tenir la seva família, fills, la seva pròpia vivenda o negoci. Això sí, ha d’estar aquí per dirigir les cinc oracions diàries”, intervé el secretari de l’associació, Mohammed Arbiine, que va desmentir alguns estereotips de la seva religió, com el masclisme. “La dona ha de portar un mocador a la mesquita, però els homes també hem de seguir altres regles de vestuari. No podem vestir roba ajustada o portar pantalons curts”, enumera Arbiine.  “La meva dona és catalana –continua– i després de llegir l’Alcorà va decidir portar vel. Ara no pot sortir al carrer sense. Ningú l’obliga”.  

Membres de la comunitat islàmica de Nou Barris del carrer de Japó ofereixen un refrigeri als seus convidats / àngel garcia

Notícies relacionades

La visita finalitza en una sala amb una taula plena de dolços típics del nord de l’Àfrica i te verd amb menta, on continuen les preguntes i l’intercanvi d’impressions. “Em vaig apuntar a la visita perquè no sabia res sobre el seu funcionament, què fan... Tinc una mesquita similar al costat de casa i mai m’hi he atrevit a entrar”, explica Montse Lacalle, veïna del Clot. “Són gent que vol integrar-se, que estan oberts al barri i no volen problemes”,  afegeix el seu marit, José Antonio Sancho, al sortir de la visita.

El 24 de març aquesta comunitat islàmica sortirà al carrer per compartir amb els seus veïns una recepta de cullera amb motiu de la 16a edició del Festival Sopes del Món Mundial organitzat per la Xarxa Nou Barris Acull a la marquesina de la Via Júlia, la gran festa de la convivència del districte.