RESPOSTA A LA CRISI HABITACIONAL
La FAVB proposa a Colau la creació d'una oficina contra l'assetjament immobiliari
La federació veïnal presenta nou mesures «ineludibles» que l'ajuntament hauria de prendre per defensar el dret a la vivenda
Consideren que l'actual equip de govern ha sigut «sensible» a aquesta problemàtica, però no prou eficient
zentauroepp43189676 barcelona 05 05 2018 el proper dissabte 5 de maig a les 11190228124320 /
En aquests dies de balanços, en els quals el contaminat aire de la ciutat fa olor d’eterna precampanya, la FAVB ha volgut aquest dijous posar-hi el seu gra de sorra. I ho ha fet, com no podia ser de cap altra forma, valorant la situació del dret a la vivenda a la ciutat, en un estat gairebé tan crític com el de l’aire. “Aquest govern s’ha mostrat innegablement sensible a aquest problema, però no del tot eficient”, resumeix Ana Menéndez, presidenta de la FAVB, que també critica el “poc operatiu” que Habitage no depenguid’Urbansime (qüestions organitzatives). “Durant aquest mandat hi ha hagut mesures que són un bon inici, com la del 30%, de la qual encara no s’ha vist tot el potencial; però han sigut lents a posar en marxa aquestes mesures –prossegueix–; lents a valorar la lentitud de l’administració, i això els ha fet perdre un temps preciós”.
Però la intenció de la FAVB no era criticar el fet, sinó, després de revisar-ho, presentar una bateria de propostes que jutgen “ineludibles”. Les principals, la creació d’una oficina contra l’assetjament immobiliari “amb un marcat caràcter jurídic” i de Taules de Vivenda obertes a tots els districtes (actualment n’hi ha només a Nou Barris, Ciutat Vella i l’Eixample).
Reunions obertes
“A més d’estendre-les a tots els districtes, les taules de vivenda –una eina per coordinar esforços en què es reuneixen polítics, tècnics, serveis socials i Guàrdia Urbana– haurien de convocar de manera periòdica sessions obertes a les associacions veïnals i col·lectius de la ciutadania organitzada per tractar la conjuntura sobre la vivenda. L’associació de veïns de Sagrada Família va ser la primera en plantejar sessions obertes en les quals es retessin comptes de les actuacions que es duen a terme”, assenyala Jaume Artigas, de l’associació de veïns de la Dreta de l’Eixample, qui insisteix que la crisi de la vivenda afecta al conjunt de la ciutat.
Artigas recorda xifres per evidenciar la urgència de l’oficina antiassetjament que plantegen. “L’Ajuntament de Barcelona, a través del Consell de l’Habitatge, informava el 7 de novembre de l’any passat que el cens de finques afectades per assetjament immobiliari ascendia a 100 finques”, assenyala. “Fins ara les denúncies entraven via les oficines de vivenda de cada districte. La creació d’una oficina contra l’assetjament immobiliari ha de servir per centralitzar tots els casos”, remarca Menéndez.
Justícia gratuïta
Notícies relacionadesEls veïns demanen, a més, que aquesta oficia es doti de prou “autonomia i recursos per fer funcions de mediació, personar-se en les causes administratives, litigar, amb funcions de fiscalia, per prendre part en les causes, traslladar les sancions i donar resposta administrativa a un problema que afecta el conjunt de la ciutat”. Un organisme centralitzat en el qual s’hauria d’oferir justícia gratuïta als afectats, com ja s’ha experimentat recentment a Ciutat Vella.
E eldocument d’ineludibles reivindiquen també una “acció jurídica dirigida a acabar amb els desnonaments oberts”.
Lloguer de vivenda Vivenda social Ajuntament de Barcelona Desnonaments Assetjament immobiliari
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola