Nou model de tractament de les escombraries

Els 36 municipis de l'àrea metropolitana firmen l'acord Residu Zero

L'AMB pacta apujar del 35 al 55% la taxa de reciclatge en només sis anys

El pla preveu reduir a un els tres forns de la incineradora de Sant Adrià

zentauroepp31556267 sant adria del besos  barcelones  23 10 2015     sociedad   190226140243

zentauroepp31556267 sant adria del besos barcelones 23 10 2015 sociedad 190226140243

1
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els 36 municipis que conformen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han firmat aquest migdia l’acord Residu Zero per elevar fins al 55% el reciclatge el 2025. Actualment, el reciclatge de les escombraries està estancat des de fa anys en un 37%, molt lluny dels límits imposats per la Unió Europea. I per aconseguir més sostenibilitat s’han de fer diversos canvis, des del domicili i el comerç, on es genera el residu, fins a les plantes de tractament i les incineradores. De fet, el pla preveu que l’actual incineradora de Sant Adrià tanqui un o dos dels seus tres forns abans del 2025.

Notícies relacionades

L’acord subscrit per tots els municipis compta amb el recolzament de la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya i s’emmarca en l’actual Programa Metropolità de Prevenció de Residus i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2017-2025 (Premet 25). La seva aplicació suposarà importants canvis, en la presentació de l’acord, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, ha afirmat: "El model actual, basat en contenidors oberts les 24 hores del dia, ha tocat sostre. Des de l’AMB volem liderar un veritable pacte de societat, que impliqui totes les administracions, la indústria, el comerç i la ciutadania, i fer-ho des d’un punt de vista municipalista".

Amb xips i codis de barres

El 2025 totes les llars, comerços i indústries hauran de gestionar les seves escombraries de forma individualitzada perquè fins i tot acabin pagant menys en funció de com de bé reciclen. Per aconseguir-ho, hi ha almenys dos sistemes, des de la recollida a domicili de les escombraries fins a la identificació a través de xips o codis de barres personalitzats de les bosses de residus, que es llançaran en uns contenidors intel·ligents. La limitació en horari farà més afectiva la recollida. També es persegueix que el ciutadà separi bé les escombraries orgàniques, a més del paper i el vidre. I la resta, com els envasos, ja se separarà de forma mecànica en les plantes de reciclatge.