en només un mes a vall d'hebron

Resolta una onada d'encastaments en un petit carrer de Barcelona

Nou comerços del carrer de l'Arquitecte Moragas, a Horta-Guinardó, pateixen la ruptura dels seus aparadors

Els Mossos detenen un toxicòman reincident, amb delictes violents, la parella del qual viu al mateix barri

huida-alunizaje / periodico

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Nou robatoris amb força en comerços en poc més d’un mes en un mateix petit carrer d’Horta-Guinardó. El carrer dels vidres trencats. En tots els robatoris els aparadors. Han sigut destrossats amb una barra o encastant una moto o un cotxe. Al més pur estil del que anomenem encastament. Tant és així que els veïns d’aquest discret carrer de l’Arquitecte Moragas, a la sortida de l’estació de metro de Mundet, al barri de Vall d’Hebron, s’han acostumat a despertar-se de matinada amb un terrabastall.

El primer robatori d’aquesta última onada d’assalts nocturns es va produir l’11 de desembre a La Botiga de Xuxes, al número 18 d’Arquitecte Moragas, un comerç que, malgrat no vendre articles costosos, ja havia sigut robat el 16 i el 30 d’octubre. Molt a prop, al número 26, hi ha una copisteria, tampoc sospitosa d’allotjar mercaderia valuosa, que va ser assaltada el 19 de desembre. El lladre va destrossar el vidre per entrar-hi.

Amb un tot terreny

Un nou aparador reforçat amb una rígida estructura i un altre vidre de seguretat, a més d’una alarma, no han impedit un nou assalt a la copisteria. Aquesta mateixa setmana, el dimecres 16 de gener, el lladre va pujar a la vorera amb un tot terreny robat i, a les dues del matí, el va encastar contra l’aparador. Més vidres trencats. “Es va emportar la caixa enregistradora. Va aparèixer tirada i buida a pocs metres i sense els 200 euros que hi havia dins”, explica Joan Badia, copropietari del local.

I la mala ratxa segueix en menys de 100 metres de la mateixa vorera. L’oficina de l’administrador de finques del número 30, també un local comercial, va ser robada tres vegades, els dies 20, 24 i 28 de desembre. Aquest últim dia, el lladre també va encastar el vehicle contra els vidres. La seva fugida va ser captada en vídeo per un veí, a qui va despertar també el soroll de l’encastament. “Ara ens hem canviat de local”, explica l’administrador, Miguel Luque, que gestiona tot l’edifici, on s’ubica l’antiga Vila dels Periodistes dels Jocs Olímpics, on hi ha gairebé 600 vivendes i que compta, curiosament, amb vigilància nocturna.

A plena llum del dia

Ja són sis robatoris. A molt pocs passos, al mateix carrer, la perruqueria Yolanda va ser assaltada el 29 de desembre a plena llum del dia. La seva propietària va sortir a menjar. Hi havia un motorista esperant. Quan ella va tombar la cantonada, l’encaputxat va trencar el vidre i va entrar a robar. Només un dia després, se suposa que el mateix lladre va tornar i va destrossar de nou l’aparador, que havia sigut ja reparat. Ho va fer de nit. “Una veïna el va veure sortir carregat amb la bossa de les tovalloles plena d’assecadors i tot el que va poder carregar”, explica la perruquera Yolanda López.

Vuit robatoris seguits al mateix carrer i encara en queda un altre. La cafeteria Ilodi, que no dona al carrer de l’Arquitecte Moragas, però gairebé, ja que s’hi accedeix per aquesta via. És als baixos del mateix bloc que la resta de comerços robats. Va ser assaltada el 21 de desembre.

¿Una banda mandrosa que no amplia el seu radi d’acció? ¿Algú obstinat a terroritzar els comerciants d’aquest carrer? Al final, l’enigma dels vidres trencats o del delinqüent d’idees fixes ha sigut resolt pels Mossos d’Esquadra que han aconseguit detenir el presumpte autor d’aquests assalts peculiars i poc elaborats.

Toxicòman reincident

Es tracta de J. R. M. S., de 37 anys i de Barcelona, un toxicòman que havia sigut detingut 24 vegades, algunes per delictes tan greus com un intent d’homicidi a Nou Barris, un atemptat a l’autoritat a l’intentar atropellar dos policies i una llista llarguíssima de robatoris en botigues, així com de sostraccions de cotxes i motos, una d’aquestes a punta de navalla. Hores després del seu últim encastament a Arquitecte Moragas, dimecres passat, va ser detingut.

Notícies relacionades

Només havia passat un mes de l’anterior detenció. Els investigadors l’acusen ara de 16 nous delictes. Entre aquests, els robatoris amb força a les botigues del carrer dels vidres trencats, diverses sostraccions de vehicles i una conducció temerària. ¿I per què actuava tant en aquest carrer? Pel que sembla, una exparella seva viu molt a prop. Els agents de la unitat d’investigació de la comissaria de Nou Barris entregaran avui J. R. M. S. al jutge de guàrdia. Punt final. ¿O seguit?

.