PROPOSTA URBANA

Barcelona aposta per democratitzar la ciència

Reconeguts investigadors participaran en una trobada a la ciutat, del 7 a l'11 de febrer, per debatre sobre els avantatges i els perills dels avenços científics

zentauroepp11515400 a file photo taken on november 5  2006 shows israeli chemist190114174846

zentauroepp11515400 a file photo taken on november 5 2006 shows israeli chemist190114174846 / TOMER APPELBAUM

1
Es llegeix en minuts

Després de l’èxit de la Biennal del Pensament celebrada la tardor passada,l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) posa en marxa la Biennal Ciutat i Ciència, una trobada que té per objectiu obrir la ciència a la ciutadania. Ho farà a través de més d’un centenar d’activitats que es duran a terme entre el 7 i l’11 de febrer. El certamen comptarà amb un pressupost de 400.000 euros i la participació de reconeguts experts, com ara els nobels Ada E. Yonath (premi de química) iJerome Isaac Friedman (premi de física); l’exastronauta de la NASA Ellen S.Baker; la filòsofa Marina Garcés; la comissària i crítica d’art Karin Ohlenschläger; el coreògraf Hiroaki Umeda i l’assessor científic de Marvel Spyridon 'Spiros' Michalakis, entre d’altres.

Notícies relacionades

La Biennal neix amb la idea de democratitzar el coneixement científic i posar a la ciutat (i als ciutadans) en el centre del debat sobre temes com la nanociència, l’envelliment, la robotització i el canvi climàtic, entre d’altres. A més de reflexionar sobre els límits ètics d’alguns d’aquests canvis, com els derivats de la biogenètica i el ‘big data’, i e que comporten. Es tracta, en definitiva, de treure els científics de les torres d’ivori que suposen els seus laboratoris i baixar-los a l'arena pública. Per a això, el certamen compta amb la col·laboració i complicitat del teixit acadèmic, investigador, educatiu i científic de Barcelona: universitats, centres d’investigació, escoles, museus i equipaments culturals.

La nit de les acadèmies 

En total hi haurà 138 participants, 72 homes i 66 dones. Un cartell pensat per complir la paritat, ja que la Biennal coincidirà amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència (l’11 de febrer). I hi haurà, també, 132 activitats entre debats, conferències, exposicions, ‘hackatons’, cine i tallers familiars, que s’allargaran fins a finals de març. Igual com la Biennal de Pensament va comptar amb un dia de les llibreries, l’actual comptarà amb una nit de les acadèmies científiques (el 8 de febrer), en la qual institucions com la Reial Acadèmia de Medicina i la de Farmàcia, el  Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) faran jornada de portes obertes. El comissariat de la trobada està en mans de Pau Alsina, José Ramón Calvo, Sònia Fernández-Vidal, Núria Montserrat, Josep Perelló, Ricard Solé i Irma Vilà.